Huvudbild för Vitalis 2023
Profilbild för Individanpassad och automatiserad smärtuppföljning sätter patienten och dessa smärta i centrum

Individanpassad och automatiserad smärtuppföljning sätter patienten och dessa smärta i centrum Har passerat

Onsdag 24 maj 2023 08:55 - 09:10 F1

Föreläsare: Linda Vogt, Mia Hägglöf,

Spår: Av kliniker, för kliniker

Smärta är ett stort problem inom vården och hantering av smärta är ett område där vården ofta får klagomål. För patienter är smärta ofta ångestladdat och många känner sig nedstämda eller oroliga. Idag finns sällan någon bra uppföljning av smärta för patienter utan den sker först när patienten säger att hen har ont.

Av den anledningen ville Aleris sätta smärtan och patienten i centrum och göra uppföljningarna individanpassade. Man har därför utvecklat ett processflöde i SwipeCare som automatiskt följer upp varje patient efter en ny förskrivning eller förändring av medicineringen. Uppföljningen kan fortgå i 3, 4 eller 5 dagar, vilket bestäms av läkaren utifrån patienten och medicinen. Vid behov kan även uppföljningen göras under en längre tid.

Klockan 8.00 varje morgon under uppföljningen får patienten automatiskt ett sms till sin mobil med en länk till patientens egen portal där hen loggar in med BankID och hittar ett frågeformulär att fylla i. Patienten kan i lugn och ro tänka över frågorna och formulera sina svar. Vissa patienter behöver stöd av anhöriga, och med frågeformuläret i mobilen är patient och anhörig inte bundna utan kan själv bestämma när och var det passar dem bäst att svara på frågorna. 

Har medicineringen gett effekt, när uppträder eventuellt kvarvarande smärta, har patienten tagit ytterligare vid behovsläkemedel? Frågorna i formuläret täcker olika områden och avslutas med en skattningsskala där patienten själv skattar hur mycket smärta hen har. Vid slutet av uppföljningen görs en sammanställning och bedömning. Systemet informerar patienten vad som händer under hela processen, resultaten av bedömningarna och vad nästa steg är i patientens vårdprocess.

Föredraget presenterar erfarenheterna, både från patienternas och vårdpersonalens synvinklar, på användningen av den digitala smärtuppföljningen 6 månader efter implementationen på ASIH i Stockholmsregionen.

Ämne

Egenvård och egendiagnostik

Språk

Svenska

Seminarietyp

Förinspelat + På plats

Föreläsningssyfte

Inspiration

Kunskapsnivå

Introduktion

Målgrupp

Chef/Beslutsfattare
Politiker
Verksamhetsutveckling
Upphandlare/inköp/ekonomi/HR
Tekniker/IT/Utvecklare
Forskare (även studerande)
Studerande
Omsorgspersonal
Vårdpersonal
Patientorganisationer/Brukarorganisationer

Nyckelord

Exempel från verkligheten (goda/dåliga)
Nytta/effekt
Välfärdsutveckling
Personcentrering
Appar
Patientsäkerhet
Användbarhet

Konferens

Vitalis

Föreläsare

Profilbild för Linda Vogt

Linda Vogt Föreläsare

Systemförvaltare och Implementeringsansvarig eHälsa
Aleris Närsjukvård

Profilbild för Mia Hägglöf,

Mia Hägglöf, Föreläsare

Systemförvaltare
Aleris Närsjukvård