Falldatabas för diagnostiskt centrum Har passerat
Torsdag 25 maj 2023 13:30 - 14:00 A1
Föreläsare: Hanna Rafstedt
Spår: Jämlik hälsa
Presentera projekt Falldatabas för diagnostiskt centrum inkl. delprojekt.
Diagnostiska centra i Sverige behöver ett enklare och effektivare sätt att samarbeta under utredningsfasen av patienter med allvarliga ospecifika symptom som kan bero på cancer (AOS) och patienter med okänd primärtumör (CUP). Idag saknas en formell struktur för samarbete och ett digitalt verktyg för att underlätta detta.
Avsaknaden av ett digitalt verktyg gör att möjligheten att samla och överföra kunskap blir begränsad. Mycket av samarbetet mellan diagnostiska centrum idag bygger på personliga kontakter. Det finns även en risk att vården blir mindre tillgänglig och jämlik för de patienter som inte bor i storstadsregionerna.
Syftet med denna idé är att erbjuda diagnostiska centra ett digitalt verktyg för att samarbeta kring svåra utredningsfall och dela kunskap för att möjliggöra effektiv och tillgänglig vård.
Personer som utreds för AOS upplever längre utredningstider och har en högre dödlighet jämfört med patienter som hade alarmsymtom.
En möjlig vinst för dessa patienter skulle kunna vara en snabbare utredningsprocess där ett digitalt stöd under utredningsfasen skulle kunna bidrar till att DC kan samarbeta enklare och effektivare.
Ett digitalt verktyg möjliggör:
• Samarbeta kring utredningen av svåra fall
• Insamling av strukturerad information i en kunskapsbank
• Söka och få stöd i utredningar
• Tillgängligt för alla DC i Sverige. Även andra vårdgivare kan anslutas
• Möjliggör att skapa utbildningsfall
• Kompetensförsörjning
• Möjliggör att hitta arbetsprocesser för samarbete
Gruppen patienter som utreds för AOS och CUP är inte stor sett över hela landet, däremot är de fler i storstadsregionerna vilket kan medföra svårigheter med tillgängligheten för de patienter som inte bor där. Därför är det viktigt att det blir möjligt för DC i Sverige att kunna dela kunskap och samarbeta kring svåra och komplexa patientfall och verka för god kompetensförsörjning.
Cancerplanen 2023 - Mål 3: Minska dödligheten i cancer1
De viktigaste åtgärderna för att minska dödligheten i cancer är tidig upptäckt och att alla patienter ska få möjlighet till den senaste evidensbaserade vården likvärdigt i landet.
Projektet bygger på nära samarbete med diagnostiska centra för att konfigurera ett användbart och enkelt digitalt verktyg utifrån de behovs som finns. Beroendet att vårdgivarna avsätter resurser är avgörande för en framgångsriks förstudie.
Ytterligare en förutsättningarna för att snabbare nå målet att erbjuda diagnostiska centrum en digital lösning som är tillgänglig och enkel är att använda byggd på en teknik som redan finns.
Inom ramen för förstudien gjordes två utredningar – den ena avseende medicinteknisk produkt och den andra utifrån GDPR och patientdatalagen.
Utfallet av den senare krävde anpassningar av mjukvaran utifrån hantering av personuppgifter. Installation, licensiering och förvaltning av framtida information och produkt bör utredas och vara klarlagt inom ramen förstudien.
Projektet ska utreda huruvida den digitala lösningen underlättar samarbete, stödjer utredning av svåra fall samt möjliggör en kunskaps- och utbildningsmiljö för diagnostiska centra i Sverige.
Notera att för att använda sekundärdata (referensfall) för utredningar av nya patienter krävs fler systemanpassningar. Förslagsvis utreds de efter Piloten. Även möjligheterna att använda systemstöd t.ex. AI kan vara ett anna område att utforska.
Ämne
Jämlik hälsa
Språk
Svenska
Seminarietyp
Livesänd
Föreläsningssyfte
Inspiration
Kunskapsnivå
Introduktion
Målgrupp
Chef/Beslutsfattare
Verksamhetsutveckling
Studerande
Vårdpersonal
Nyckelord
Exempel från verkligheten (goda/dåliga)
Nytta/effekt
Utbildning (utbildningsbevis)
Konferens
Vitalis
Föreläsare
Hanna Rafstedt Föreläsare
Specialistsjuksköterska
RCC Stockholm Gotland
Specialistsjuksköterska inom onkologi med mångårig erfarenhet från cancervården. Projektledare för Falldatabas för Diagnostiska centrum. Regional samordnare för kontaktsjuksköterskor och Min vårdplan