Huvudbild för Vitalis 2023
Profilbild för Ny medicinsk bedömning - en plattform för patienter och vårdpersonal som möjliggör tryggare cancervård

Ny medicinsk bedömning - en plattform för patienter och vårdpersonal som möjliggör tryggare cancervård Har passerat

Torsdag 25 maj 2023 14:00 - 14:30 A1

Föreläsare: Ralf Segersvärd

Spår: Jämlik hälsa

Ny medicinsk bedömning - en plattform för patienter och vårdpersonal som möjliggör tryggare cancervård

Patienter med livshotande eller särskilt allvarlig sjukdom, såsom cancer ska få möjlighet till en ny medicinsk bedömning (NMB) inom eller utanför den egna regionen. Emellertid får endast 1-2 av 10 patienter information om möjligheten,. Man har visat att kännedomen om möjligheten är låg både bland patienter och vårdpersonal, riktlinjer och process för vården är otydliga samt att högre utbildningsnivå liksom en större förtrogenhet att navigera i vårdsystemet är konsekvent relaterad till att söka NMB. Här finns uppenbara risker för socioekonomisk ojämlikhet. 



Ny medicinsk bedömning är en tvådelad IT-plattform där patienten via 1177 i Patientportalen beskriver sina behov och begär en NMB samt själv önskar vem som ska göra den nya bedömningen där anslutna vårdgivare på samma eller högre vårdnivå kan väljas för aktuell diagnos. I Remissportalen kan ansvarig vårdgivare vidarebefordra förfrågan i systemet till den vårdgivare patienten valt om de kan göra bedömningen inom en utsatt tid. Accepteras förfrågan skickas samtliga underlag för bedömningen i systemet. I en pilotstudie som genomförts var patienter, administrativ personal och kontaktsjuksköterskor positiva till arbetssättet och IT-stödet. Medicinska sekreterarna upplevde Remissportalen som smidigare och säkrare än dagens förfarande. 


Det nya arbetssättet möjliggör för patient och närstående att i lugn och ro sätta ord på varför man önskar en ny bedömning, att vara bättre informerad om sina rättigheter samt att känna sig säker på att diagnos och behandling är den rätta och trygg inför ett livsavgörande beslut. För vårdgivaren gagnar arbetssättet en god patientmedverkan samt ökar känslan av professionalitet i relation till patienten samt underlättar genomförandet.


IT-stödet erbjuder en säker realtidskommunikation mellan vårdgivare över olika journalsystem- och regiongränser och för alla typer av utomlänsremittering som ex för nationell högspecialiserad vård. Patientdata skyddas genom inloggning och autentisering ochj IT-tjänsten uppfyller tillämpliga lagar och regelverk för riktig patientinformation

Provdrift planeras under 2023.

Ämne

Jämlik hälsa

Språk

Svenska

Seminarietyp

Livesänd

Föreläsningssyfte

Verktyg för implementering

Kunskapsnivå

Introduktion

Målgrupp

Chef/Beslutsfattare
Verksamhetsutveckling
Tekniker/IT/Utvecklare
Vårdpersonal
Patientorganisationer/Brukarorganisationer

Nyckelord

Exempel från verkligheten (goda/dåliga)
Nytta/effekt
Personcentrering

Konferens

Vitalis

Föreläsare

Profilbild för Ralf Segersvärd

Ralf Segersvärd Föreläsare

Verksamhetsutvecklare, medicinsk sakkunnig, kirurg
RCC Stockholm-Gotland

Som tidigare cancerkirurg arbetar jag idag som verksamhetsutvecklare med cancervård regionalt och nationellt utifrån den nationella cancerstregin och vår regionala cancerplan. Jag gillar att samverka med patienter och professionen samt kollegor på hälso- och sjukvårdsförvaltningen mot målet jämlik vård. Mer specifikt jobbar jag för att alla ska få en likartad bedömning och behandling för sin sjukdom oavsett bostadsort eller socioekonomisk bakgrund.