Huvudbild för Vitalis 2023
Profilbild för Hitta rörelseglädjen med Dutt n´go

Hitta rörelseglädjen med Dutt n´go Har passerat

Onsdag 24 maj 2023 16:30 - 17:00 A2

Föreläsare: Lina Tjärnström, Marianne Degerman, Maria Pahlberg

Spår: Välfärdsteknik

I Skellefteå sker utvecklingen inom vård, omsorg och stöd med riktningen digitalt först. Mycket handlar förstås om att använda teknik som ett komplement till de varma händerna, som varje dag bidrar till att individer kan leva livet bäst möjligt. Men går det att tänka teknikens möjlighet även i förebyggande syfte? 

Klart det går!

I oktober 2021 släpptes betaversionen av Duttn’Go - en digital bingoaktivitet för seniorer med tydliga inslag av gymnastiska övningar, humor och social gemenskap. Målet är att minska fallskador och den skadliga ensamheten. 

”Fallskador och ensamhet är två områden som trendar just nu i spåren av pandemin, med mer stillasittande dagar och större avstånd till nära och kära.”

”Den fysiska delen handlar om preventiv träning, att bromsa minskningar i muskelmassa och få in styrke- och balansrörelser som inte bara är promenader men det finns också en annan viktigt del i spelet vilket är den sociala samvaron när man spelar tillsammans.”

Digital folkhälsa för alla!

Bakom Duttn’Go står en projektgrupp bestående av kommunens folkhälsostrateg, fysioterapeut och Verksamhetsutvecklare, som i samarbete med lokala byrån Hello Future och målgruppsrepresentanter utvecklat det nya bingokonceptet via tjänstedesign. Projektet är finansierat av Allmänna arvsfonden och sträcker sig till september 2023..

Duttn’Go riktar sig till allt från föreningar till vård- och omsorgsboenden och alla som kan behöva en kul och nyttig rörelsepaus. Allt som krävs är att samlas fysiskt, skriva ut bingobrickor och starta spelet online via en webbadress. 

En bingorad tar cirka sju minuter

Efter att deltagarna rört sig en viss tid belönas de med en siffra. Sifferutropen är långt ifrån Leif Loket Olssons men spelas upp med olika dialekter. Här får vi rim framtagna i rimstuga! I dagsläget har över 2000 seniorer provat spelet och 98% av dem anger att de vill spela igen.

Duttn’Go är gratis för hela Sverige.


Ämne

Framtidens omsorg och vård

Språk

Svenska

Seminarietyp

Förinspelat + På plats

Föreläsningssyfte

Inspiration

Kunskapsnivå

Introduktion

Målgrupp

Verksamhetsutveckling
Studerande
Omsorgspersonal
Vårdpersonal
Patientorganisationer/Brukarorganisationer

Nyckelord

Exempel från verkligheten (goda/dåliga)
Välfärdsutveckling
Kommun
Innovativ/forskning
Appar
Användbarhet

Konferens

Vitalis

Föreläsare

Lina Tjärnström Föreläsare

Folkhälsostrateg
Skellefteå kommun

Lina är Folkhälsostrateg som är den tredje initiativtagaren till projektet och kan berätta mer om hur vi började.

Profilbild för Marianne Degerman

Marianne Degerman Föreläsare

Forskare
Skellefteå Kommun

Marianne är fysioterapeuten som framtagit rörelserna i spelet och kan beskriva träningsbiten av spelet.

Profilbild för Maria Pahlberg

Maria Pahlberg Föreläsare

Verksamhetsutvecklare Förebyggande arbete
Skellefteå Kommun

Verksamhetsutvecklare som brinner för förebyggande arbete för seniorer, älskar projekt, galna idéer och försöker hitta botemedlet för ofrivillig ensamhet