Huvudbild för Vitalis 2023
Profilbild för Hur ska socialtjänstens förutsättningar för informationsutbyte och standardisering av dokumentation förbättras

Hur ska socialtjänstens förutsättningar för informationsutbyte och standardisering av dokumentation förbättras Har passerat

Onsdag 24 maj 2023 09:00 - 09:30 A3

Föreläsare: Helena Nilsson, Klas Nilsson, Vivéca BusckHåkans

Spår: Socialtjänst / äldreomsorg / kommun

En kort presentation av NGS-tjänsten och hur den kan bidra till en mer kunskapsbaserad socialtjänst. Under seminariet diskuterar vi hur kommunerna kan arbeta med att förbättra förutsättningarna för informationsutbyte och standardisering av dokumentation.

Inom socialtjänsten dokumenteras många viktiga uppgifter, vilket skapar mycket data i verksamhetssystemen. Det är viktigt att denna data kan användas på ett smart och ändamålsenligt sätt. Data är också en viktig resurs i framtidens kunskapsbaserade socialtjänst. Men för att komma dit behöver en gemensam struktur för socialtjänstens dokumentation skapas. Denna struktur preciseras i nationella gemensamma e-hälsospecifikationer.

I slutet av september 2021 startade NGS-tjänsten som är resultatet av E-hälsomyndighetens regeringsuppdrag: Uppdrag att tillgängliggöra och förvalta gemensamma nationella specifikationer, NGS. 

Ämne

Data och Information

Språk

Svenska

Seminarietyp

Livesänd

Föreläsningssyfte

Orientering

Kunskapsnivå

Introduktion

Målgrupp

Chef/Beslutsfattare
Politiker
Verksamhetsutveckling
Upphandlare/inköp/ekonomi/HR
Tekniker/IT/Utvecklare
Forskare (även studerande)
Studerande
Omsorgspersonal
Vårdpersonal
Patientorganisationer/Brukarorganisationer

Nyckelord

Exempel från verkligheten (goda/dåliga)
Nytta/effekt
Välfärdsutveckling
Styrning/Förvaltning
Kommun
Uppföljning/Nulägesbeskrivning
Dokumentation
Patientsäkerhet
Information/myndighet
Användbarhet

Konferens

Vitalis

Föreläsare

Profilbild för Helena Nilsson

Helena Nilsson Föreläsare

Utredare
E-hälsomyndigheten

Legitimerad sjuksköterska med mer än 15 års erfarenhet av kliniskt arbete. Har de senaste 15 åren ägnat sig åt att arbeta i gränslandet mellan IT och verksamhet. Har en magisterexamen i hälsoinformatik. Är särskilt intresserad av att förenkla och synliggöra vikten av att dokumentation och informationshantering. Har arbetat på sjukhus, i en region, på regiongemensam nivå, kommunal verksamhet och nu myndighet. Arbetar sedan augusti 2021 på E-hälsomyndigheten.

Profilbild för Klas Nilsson

Klas Nilsson Föreläsare

Projektledare
SKR

Klas har arbetat med digitaliseringsfrågor inom socialtjänsten i över 10 år, på kommunal, läns- och nationell nivå. Innan dess kommer han från verksamheten med fokus på kvalitetsuppföljning, behandlingsmetodik och stöd inom framförallt området barn, unga och vuxna med funktionshinder.

Profilbild för Vivéca BusckHåkans

Vivéca BusckHåkans Föreläsare

Utredare
E-hälsomyndigheten

Psykiatrisjuksköterska och statsvetare med stor intresse för och lång erfarenhet av att arbeta med dokumentation och informatik för hälsa, vård och omsorg. Arbetar som utredare på E-hälsomyndigheten och leder arbetet med den nationella tjänsten, NGS-tjänsten. Sitter i den nationella expertgruppen för ICNP, International Classification for Nursing Practice.