Huvudbild för Vitalis 2023
Profilbild för Hur kan vi öka patientsäkerhet för dem med kommunikations- och språksvårigheter genom teknik?

Hur kan vi öka patientsäkerhet för dem med kommunikations- och språksvårigheter genom teknik? Har passerat

Torsdag 25 maj 2023 11:20 - 11:45 A4

Föreläsare: Linn Persson Lidholm

Spår: Patientdelaktighet / UX

God kommunikation mellan vårdgivare och patienter är avgörande för att säkerställa ett väl fungerande sjukvårdssystem. Patienter har svårigheter att förstå vårdtermer, komplex vårdinformation och förutom detta har vi patientgrupper som har språkbarriärer och andra kommunikationsbarriärer på grund av kognitiva eller funktionsnedsättningar. Forskning visar kommunikationsbarriärer leder till missförstånd som kan leda till en sämre vård. I en tid där samhället debatterar tillgången till tolk och andra kommunikationsresurser kanske vi borde titta på hur medicinsk teknik kan erbjuda säker och kostnadseffektiv kommunikation.

År 2021 var över 2 miljoner personer utrikes födda och inom de 20 % av befolkningen som enligt SCB har migrerat till Sverige finns det ett okänt antal personer som är i behov av språkstöd i samband med myndighetsbesök som hälso- och sjukvård. Det finns en påtaglig problematik med tillgängligheten på tolk idag. Det finns ingen garanti att tolken är medicinskt verifierad. Det finns en risk för patientens säkerhet och integritet vid patientsamtal då patienten och tolken kan vara bekanta med varandra genom kulturell gemenskap i en mindre stad. Översättningarna kan variera mot den svenska informationen. 

Organiseringen av språkstöd till personer som behöver språkstöd behöver ständigt förbättras då vi vet att vården bygger på kommunikation och interaktionen mellan vårdtagare och vårdpersonal. Delad kommunikation beskrivs som det mest centrala verktyg för att människor ska nå varandra inom vården. Vi vet också att personer med språkbarriärer har sämre förutsättningar att söka och få vård och att uppnå hälsa än de personer som talar samma språk.  För att säkerställa en god-och en jämlik vård för all patienter, behövs nya kommunikationsstrategier och nya innovativa teknisk lösningar. 

 Det finns möjligheter idag till digitala lösningar med multimedia teknnik som förbättrar kommunikationen mellan vårdgivare och patient. Fördelen med digitala lösningar är att det är ett hjälpmedel som finns tillgängligt, alltid, möjlighet att garantera medicinskt verifierade kommunikationsstöd. Dessa verktyg kommer att vara en integrerad del av framtidens vårdinformationssystem.

Patientsäkerheten kan ökas , kostnader relaterade till dålig kommunikation, återbesök och mer vårdtid kan minska, inklusive tolkkostnader. Ett digitalt hjälpmedel blir en oberoende, tredje part, vilket skapar trygghet och tillgänglighet för patienten. Under denna föreläsning kan vi utforska goda exempel från svenska vårdgivare som har använt kommunikationsverktyg med multimedia teknik för att förbättra kommunikationen för alla patienter.

Ämne

Jämlik hälsa

Språk

Svenska

Seminarietyp

Förinspelat + På plats

Föreläsningssyfte

Verktyg för implementering

Kunskapsnivå

Introduktion

Målgrupp

Chef/Beslutsfattare
Politiker
Verksamhetsutveckling
Upphandlare/inköp/ekonomi/HR
Tekniker/IT/Utvecklare
Omsorgspersonal
Vårdpersonal

Nyckelord

Exempel från verkligheten (goda/dåliga)
Nytta/effekt
Välfärdsutveckling
Styrning/Förvaltning
Patientsäkerhet
Etik

Konferens

Vitalis

Föreläsare

Profilbild för Linn Persson Lidholm

Linn Persson Lidholm Föreläsare

Regional Sales & Customer relations manager
Worldish AB

Background in public health, social care and market communications.