Utveckling av perioperativ omvårdnad genom nationellt kvalitetsregister Har passerat
Tisdag 23 maj 2023 14:30 - 15:00 A2
Föreläsare: Ida-Linnéa Böregård, Jenny Persson
Spår: Omvårdnadsinformatik
Detta är en presentation av ett pågående samarbete mellan Riksföreningen för operationssjukvård* (RfOp) [PJ1] och Svenskt Perioperativt register (SPOR), som vi vill delge mötet för att informera och inspirera verksamheter till att involvera specialistsjuksköterskor att arbeta med omvårdnadsfrågor i kvalitetsregister.
Utveckling genom kvalitetsregister
Registrering av data till nationella kvalitetsregister bidrar tillkunskap om hur vården fungerar och hur den kan förbättras och utvecklas.
Kirurger registrerar medicinsk data till sina specialitetsregister och anestesiologer rapporterar till SPOR. Men operationsteamet inkluderar också specialistsjuksköterskor inom operation och anestesi samt undersköterskor. Det kompletta teamet fungerar som en kedja, där varje person har unik kompetens och där ingen länk får brista om målet om en patientsäker operation ska kunna uppnås. Inom operationssjukvården utförs många specifika omvårdnadshandlingar, men endast ett fåtal av handlingarna registreras systematiskt i kvalitetsregister.
Av SPORs styrelse blev vi inbjudna att ta fram omvårdnadsvariabler och påbörjade ett samarbete, vilket har resulterat i flera nya möjligheter för operationssjuksköterskor att rapportera omvårdnadsdata till registret. Arbetet innebär att identifiera och definiera omvårdnadsvariabler som kan komma att ingå i det nationella kvalitetsregistret.
Alla offentligt finansierade sjukhus i Sverige är anslutna till SPOR och data från operationsplaneringssystemen överförs varje dygn från klinikerna till det nationella kvalitetsregistret. I dagsläget finns 4,5 miljoner operationer registrerade i kvalitetsregistret, vilket borgar för en enorm möjlighet för kvalitetsutvecklingsarbeten och forskning inom alla delar av den perioperativa vården.
Samarbetet en vinn-vinn situation
Allt arbete sker ideellt av operationssjuksköterskor från RfOp. Vi har identifierat ett gap mellan behov av omvårdnadsutveckling och forskning, och möjligheten till tekniska lösningar för att få lättillgänglig jämförande nationella data, vilket SPOR kan bidra med.
SPOR ser vinster med samarbetet då registret blir mer komplett för hela den intraoperativa vården och erhåller en hög kvalitet genom direktsamarbetet med en profession med unik spetskompetens inom området. Registret kan då presentera relevanta helhetsbilder som grundatsi specialistkunskap. Detta koncept sparar både tid och vinner validitet för registrets tillförlitlighet och fortsatta utveckling.
Samarbetet med SPORs styrelse är gott och uppmuntrande, vilket är en förutsättning för att arbetet också ska lyckas.
Resultat
RfOp har tagit fram flera så kallade avvikelsekoder för operationssjuksköterskor att registrera och skicka till SPOR. Ett av dem är bruten aseptik under operationstillfället. Bruten aseptik innebär att hygien- och/eller sterilitetsrutiner brustit i samband med operationen.
Anledningar till bruten aseptik kan vara många; livräddande situationer där operationssjuksköterskan inte hinner göra en preoperativ huddesinfektion, hål i operationshandskar, draperingar som lossnar osv. Tanken med att registrera detta i ett kvalitetsregister är dels att kunna följa incidens/prevalens för dessa situationer och lära utav dem. En av våraframtidsvisioner är att kunna jämföra dessa data med infektionsverktyget. Vad leder bruten aseptik till? Får patienterna infektioner? Vilka eventuella infektioner leder bristande aseptik till? Här ser vi stora forskningsmöjligheter framöver.
En annan viktig intraoperativ omvårdnadshandling är positionering av patienten. Positioneringen beskriver hur patienten är placerad på operationsbädden, dvs kroppens placering och de hjälpmedel som är nödvändiga för att få en optimal åtkomst under kirurgin. Utan korrekt utförd positionering kan kirurgin försvåras, men framförallt kan det leda till undvikbara skador på patienten, såsom trycksår, nervskador eller kompartments syndrom (syrebrist och vävnadsdöd pga försämrad blodförsörjning till organ eller extremitet).
RfOp har tagit fram ett förslag till en standard, grundad i befintlig vetenskap inom perioperativ omvårdnad. Standarden har en form av digitalt kompatibel matris för hur positioneringsdata ska skickas till SPOR, inklusive en hierarki för grundpositioner och grundvariationer samt definitionerna av dessa. Arbetet med att arbeta fram en standard för registrering av positionering har fått direkt återkoppling, då flera regioner upphandlar nya informationssystem och efterfrågar underlag att bygga de nya datastrukturerna från.
Parallellt med detta görs också ansatser att uppdatera Snomed CT med specifika omvårdnadstermer i samarbete med SSF och ICNP arbetet. Det är av yttersta vikt att begrepp är entydigt definierade för att vi ska kunna jämföra data från hela landet och använda dem både i forskningssyfte och lokala kvalitetsutvecklingsprojekt.
Framtiden
Operationssjuksköterskan är i sin profession intresserad av resultatet av sina omvårdnadsåtgärder över ett längre perspektiv. Nationella långtidsdata för den pre, - intra och postoperativa vården, kommer kunna vara vägledande vid beslutsunderlag gällande både patientsäkerhet och kompetensförsörjning. Idag avslutas registreringen av patientdata till SPOR i samband med att patienten skrivs ut från uppvaknings- eller postoperativa avdelningen. Utveckling pågår med arbete och samarbetsformer som ämnar följa patientens återhämtning (Quality of Recovery 15) och uppföljning av eventuella postoperativa infektioner.
Fler kvalitetsparametrar för intraoperativ omvårdnad finns på agendan för RfOp att definiera och strukturera för att kunna skicka till SPOR. Vårt mål är att registrerad data ska täcka operationssjuksköterskans unika kärnkompetens och på så sätt ge möjlighet att via registret utveckla, beforska och implementera förbättringar för att öka patientsäkerheten under operation.
* RfOp (sektion inom Svensk Sjuksköterskeförening)
Ämne
Data och Information
Språk
Svenska
Seminarietyp
Förinspelat + På plats
Föreläsningssyfte
Inspiration
Kunskapsnivå
Introduktion
Målgrupp
Chef/Beslutsfattare
Politiker
Verksamhetsutveckling
Upphandlare/inköp/ekonomi/HR
Tekniker/IT/Utvecklare
Vårdpersonal
Nyckelord
Exempel från verkligheten (goda/dåliga)
Nytta/effekt
Uppföljning/Nulägesbeskrivning
Dokumentation
Patientsäkerhet
Konferens
Vitalis
Föreläsare
Ida-Linnéa Böregård Föreläsare
Specialistsjuksköterska inom operationssjukvård
Riksföreningen för operationssjukvård
Operationssjuksköterska, RfOp SPOR-råd, doktorand
Jenny Persson Föreläsare