Tillsammans i informatikens tjänst - kunskapsstyrningen som möjliggörare Har passerat
Tisdag 23 maj 2023 10:30 - 12:00 A5
Föreläsare: Erika Ericsson, Jessica Rosenälv, Kristin Schoug Bertilsson, Kristoffer Strålin, Veronica Winter, Viktor Een
Moderator: Anette Falkenroth
Paneldeltagare: Ameli Norling, Annemieke Ålenius, Mitko Capanov, Niklas Eklöf
Spår: Kliniska stöd / Kunskapsstyrning / Beslutstöd
90 min seminarium med flera programpunkter både föreläsning, film och paneldiskussion
Informatik - på var mans läppar. Vi är alla överens om att informatik och strukturerad vårddokumentation är grunden för våra möjligheter att både effektivisera dokumentationen som att skapa beslutsstöd och uppföljningsmöjligheter. Alla är också överens om bristen på informatiker. Nu gör vi något åt det! Vi samarbetar med duktiga kollegor över hela landet, delar på ansvar och problemområden samt skapar arenor för lärande. Kom, lyssna och delta så du kan vara en del av den framtida lösningen och inte problemet.
10.30-10.55: Regiongemensam kraftsamling kring strukturerad vårdinformation – vad betyder det?
I den första delen av seminariet tar vi avstamp i Nationellt system för kunskapsstyrning och relaterar det till regionernas gemensamma satsningar på informationsstyrning och informatik. Vi berättar om den nationella samverkansgruppen för strukturerad vårdinformation och om hur regionerna tar ett gemensamt ansvar för det informatiska arbete som det finns behov av i verksamheter och vårdinformationssystem.
11.00-11-25: Kunskapsstyrning som grund för informationsstyrning
Nu fördjupar vi oss i informatik kopplat till de personcentrerade och sammanhållna vårdförloppen och berättar om resultat och lärdomar. Ett spännande exempel är vårdförloppet för sepsis. Sepsis är ett område där det har varit svårt att ta fram data, bland annat eftersom diagnoskodningen inte alltid har varit tillförlitlig. Nu pågår ett informatikarbete i syfte att skapa bättre struktur för den data som rutinmässigt matas in om sepsispatienter i journalsystemen, vilket i sin tur gör det enklare att använda samma data i olika syften. Informatiker och kliniker arbetar tillsammans i en ny arbetsgrupp och några av dem berättar om vad som ska göras och hur.
11.30- 11.55: Delat ansvar för delade behov
Vi avslutar seminariet med att resonera kring samverkan och samarbete och vårt gemensamma ansvar för helheten. Regionerna har ett tydligt ansvar för att hantera de behov av informatik som finns i verksamheter och vårdinformationssystem och det är regionerna som står bakom Nationellt system för kunskapsstyrning. Samtidigt har de statliga myndigheterna och utredningarna sina olika uppdrag kring hälsodata. Hur hänger det ihop och – den eviga frågan – vem gör vad? I ett samtal på scen diskuterar personer med olika roller inom området några aspekter av det arbete som pågår och hur vi bäst kan dela på ansvaret.
Ämne
Kliniska stöd och vårdmodeller
Språk
Svenska
Seminarietyp
Enbart på plats
Föreläsningssyfte
Verktyg för implementering
Kunskapsnivå
Fördjupning
Målgrupp
Chef/Beslutsfattare
Verksamhetsutveckling
Studerande
Omsorgspersonal
Vårdpersonal
Nyckelord
Exempel från verkligheten (goda/dåliga)
Nytta/effekt
Styrning/Förvaltning
Dokumentation
Konferens
Vitalis
Föreläsare
Erika Ericsson Föreläsare
Samordnare
Sveriges Kommuner och Regioner
Jessica Rosenälv Föreläsare
Informationsarkitekt
Region Stockholm
Kristin Schoug Bertilsson Föreläsare
Samordnare strukturerad vårdinformation
Sveriges Kommuner och Regioner
Ansvarig för samordningen av frågor som rör strukturerad vårdinformation och informatik på SKR. Har bred erfarenhet av arbete med hälso- och sjukvårdens digitalisering med fokus på informationsdriven utveckling.
Kristoffer Strålin Föreläsare
Överläkare
Region Stockholm
Veronica Winter Föreläsare
Informatiker
Västra Götalandsregionen
Informatiker i Västra Götalandsregionen på enheten Informatik och standardisering sedan 2019. Sedan 2021 leder jag den grupp som fokuserar på vårddokumentation.
Viktor Een Föreläsare
Informatiker
Västra Götalandsregionen
Informatiker på Västra Götalandsregionen sedan 2019 med ett förflutet inom både IT- och casinobranschen.
Leder sedan 2020 den grupp på informatik och standardiseringsenhet som fördjupat sig inom begreppsvärlden.
Anette Falkenroth Moderator
Falkenroth Organisation och ledarskap AB
Drygt 35 års erfarenhet av svensk hälso- och sjukvård. Tjugo år med som chef och ledare i vården. Digitaliseringen har varit min ständiga följeslagare och sedan närmare tio år men huvudsakliga arena.
Annemieke Ålenius Paneldeltagare
Avdelningschef /Regeringens särskilda utredare avseende infrastruktur för hälsodata som nationellt intresse
E-hälsomyndigheten
Avdelningschef på E-hälsomyndigheten. Ansvarat för Covidbevisen samt flertal regeringsuppdrag avseende den digitala infrastrukturen för hälsodata. Representerar Sverige som expert i EU:s eHealth Network som verkar för en ökad patientrörlighet över landsgränserna och som nu på senare tid allt mer inriktats på det europeiska hälsodataområdet (EHDS).
Regeringens särskilda utredare avseende infrastruktur för hälsodata som nationellt intresse.
Mitko Capanov Paneldeltagare
Region Kronoberg
Niklas Eklöf Paneldeltagare
Chef e-hälsa och informatik
Socialstyrelsen
Chef e-hälsa och informationsstruktur, myndighetens talesperson i e-hälsofrågor och ansvarig för Socialstyrelsens beredningsfunktion för e-hälsa. Bred erfarenhet av offentlig sektor, regional och nationell samverkan och e-hälsa och har arbetat i region, på olika myndigheter och i olika roller i Regeringskansliet bl.a. i utredningen God och nära vård (S 2017:01).