Huvudbild för Vitalis 2023
Profilbild för Vetenskapande medarbetare – Nära Vård i verkligheten! En ny typ av social media för att leda och följa utvecklingsprocesser

Vetenskapande medarbetare – Nära Vård i verkligheten! En ny typ av social media för att leda och följa utvecklingsprocesser Har passerat

Onsdag 24 maj 2023 10:30 - 12:00 J1

Föreläsare: Martin Lackéus
Workshop leader: Jonas Boström
Workshop facilitators: Annelie Rosfjäll, Carin Sävetun, Malin Heimer

Spår: Workshops / Fördjupningar

Omställningen till Nära Vård beskrivs som en transformation av det svenska hälsosystemet, som också ligger i linje med vad WHO fastslår som nödvändigt i hela världen för att också fånga in sårbara och marginaliserade grupper  [1] i det system som idag har störst fokus på sjukdomar och institutioner. 


Systemisk förändring till en mer personcentrerad vård förväntas hantera problematiken med de brister som ses i hanteringen av alla de människor som lider av långvariga och multisjuka tillstånd och som idag hamnar i systemets mellanrum   [2].   En ny patientlagstiftning (SFS: 2014:821), som syftar till att stärka patienternas inflytande och delaktighet har tagits fram. Men också utredningar (SoU 2019:29) som pekar på vikten av att flytta vården och omsorgen närmare medborgarna (Nära Vård). Sveriges Regioner och Kommuner har i uppdrag tagit fram fyra olika perspektiv som behöver beaktas för att kunna ställa om systemet till en Nära vård  [3]. Dessa handlar om att gå från (fokusförflyttning):

Det finns dock rapporter som pekar på att omställningen inte går tillräckligt snabbt och att det finns brister i organisationernas förmåga att hantera komplexa utvecklingsarbeten och transformativ förändring  [4]. Att driva transformativa processer i komplexa system är problematiskt och kan inte hanteras med traditionella linjära modeller för utveckling  [5]. 

Framgångsfaktorer & Utmaningar

En av de tydligast beskrivna framgångsfaktorerna för att kunna ställa om systemet är digitaliseringen och med den följer såklart behov av nya arbetssätt. Ska den få genomslag så är samverkan mellan många aktörer på olika nivåer en annan framgångsfaktor  [6]. Såväl från de som traditionellt erbjuder vård och omsorg (regioner och kommuner), men också från den privata och ideella sektorn. 

Behoven driver således efterfrågan på kompetensförsörjning inom många områden och den snabba utvecklingstakten innebär att organisationerna och dess medarbetare behöver lära mellan varandra och bygga ny kunskap på ett effektivt sätt. Lärandet och kunskapsbyggandet har traditionellt setts som separata delar och varit hårt specialiserat.  Balansen mellan det teoretiska och praktiska är svår att få till och i vården och omsorgens än mer pressade vardag så blir utmaningarna att stanna upp, reflektera och lära svårare och svårare. Resurserna räcker inte till helt enkelt.

En del studier och rapporter  [7] hittills från arbetet med Nära Vård, har synliggjort att de roller och funktioner (individer) som finns i systemet upplever komplexiteten som bland annat spänningar mellan olika strukturella och professionella hierarkier, systemiska mellanrum där det är otydligt vem som har ansvar. Samt att olika metoder och verktyg från mer utforskande och innovativa inslag kan kollidera med mer traditionellt använda metoder som känns igen i det naturvetenskapliga paradigmet (processutveckling, flödesoptimering och randomiserade studier). 

Workshop – En ny typ av social media för att leda och följa utvecklingsprocesser

Med utgångspunkt i en vetenskaplig metod som blandar kvantitativ och kvalitativ metod (mixed methods) och utgår från en digital plattform så finns det nya möjligheter att etablera lärandemiljöer för individerna i systemet, vilket bygger ny kunskap och därigenom ökar organisationens förmåga att förstå och reagera tidigt i den transformativa processen. Några element som blir möjliga är då att:

 

 

Denna workshop syftar till att låta deltagarna synliggöra hävstänger och drivkrafter som digitaliseringen kan erbjuda för omställningen till Nära Vård. Men också visa på möjligheten att jobba med datadriven dialog som ett verktyg.

Målet är att bidra med kunskap från flera perspektiv (workshopdeltagarnas olika bakgrund) för att öka kunskapen om och förstå vad som händer i ett komplext omställningsarbete där flera huvudmän (organisationer) och många aktörer är inblandade.

 

Varför ska jag anmäla mig till workshopen?

Som deltagare i workshopen får du reflektera med andra, testa ett digitalt arbetssätt, lära dig mer om vetenskaplig social media och ta del av analys i realtid!


 

Ämne

Medarbetarengagemang och utveckling

Språk

Svenska

Seminarietyp

Enbart på plats

Föreläsningssyfte

Inspiration

Kunskapsnivå

Introduktion

Målgrupp

Chef/Beslutsfattare
Verksamhetsutveckling
Omsorgspersonal

Nyckelord

Nytta/effekt
Utbildning (utbildningsbevis)
Välfärdsutveckling
Styrning/Förvaltning
Kommun
Innovativ/forskning
Uppföljning/Nulägesbeskrivning

Konferens

Vitalis

Föreläsare

Profilbild för Martin Lackéus

Martin Lackéus Föreläsare

PhD Entreprenuial Education
Chalmers University of Technology

Martin är doktor i entreprenöriell utbildning på Chalmers Tekniska Högskola och del av fakulteten på Chalmers Entreprenörskola. Forskar på bland annat vilka effekter entreprenöriellt lärande med inriktning värdeskapande får på elevers och studenters motivation och studieresultat.

Forskar även på bedömning av upplevelsebaserat lärande. Har arbetat med ett 20-tal olika kommuner, skolor och högskolor för att stödja dem i arbetet med värdeskapande lärande genom praktiknära aktionsforskning. Har även lång erfarenhet inom IT-utveckling.

Profilbild för Jonas Boström

Jonas Boström Workshop leader

Konsult Hälsa/Doktorand Kvalitetsteknik
CGI Sverige/Mittuniversitetet

Industridoktorand Kvalitetsteknik/Senior konsult Hälsa

Profilbild för Annelie Rosfjäll

Annelie Rosfjäll Workshop facilitator

Projektledare
Region Västernorrland

Jobbar som Projekt- och förändringsledare i det länsgemensamma programmet för God och Nära Vård i Västernorrland med anställning i verksamheten för Digtalisering och Verksamhetsutveckling (RVN). Tidigare arbetat som förvaltningsledare på IT. I grunden utbildad systemvetare med särksilt intresse för att effektivisera och förenkla arbetsprocesser. Särskilt viktigt, enligt Annelie, är att få rätt förutsättningar för att kunna göra ett bra jobb.

Carin Sävetun Workshop facilitator

CEO
Me Analytics

Carin arbetar med att utveckla LoopMe-systemet och som projektledare/ forskningsassistent för olika effektstudier. Utformar och projektleder skräddarsydda kundlösningar för LoopMe-systemet i form av kvalitetsmålsättningar, anpassningar och utbildningsinsatser.

Medförfattare till fyra studier kring effekter av entreprenöriellt lärande. Medgrundare av den ideella föreningen FramtidsFrön i Väst. Har arbetat med 15 olika kommuner i Västsverige med entreprenörskap i skolan. Har tidigare varit regionchef på Ung Företagsamhet.

Profilbild för Malin Heimer

Malin Heimer Workshop facilitator

Utvecklingssamordnare Digitalisering
Kommunförbundet Västernorrland

Malin Heimer är lärledare tillsammans med Jonas Boström i denna studie och har bred erfarenhet av förändringsledning inom skola, vård och omsorg i såväl regionala som kommunala organisationer. Idag är Malin utvecklingssamordnare inom digitalisering på Kommunförbundet Västernorrland, med uppdrag att stödja det gemensamma utvecklingsarbetet inom eSamverkan (8 kommuner och en region)