Panel – Hur går vi vidare i Sverige? Har passerat
Tisdag 23 maj 2023 16:20 - 17:00 A4
Moderatorer: Ann Gustafsson, Lena Morgan
Paneldeltagare: Anna Östbom, Göran Petersson, Jesper Olsson, Mirjam Ekstedt
Spår: Hälsoappar
Diskussion kring frågorna:
Hur går vi vidare i Sverige?
Saknas nationell enhet som ansvarar för hantering/utvärdering?
Vem ansvarar för att det sker?
Vilka ska utvärdera?
Ämne
Regelverk och juridik
Språk
Svenska
Seminarietyp
Enbart på plats
Föreläsningssyfte
Orientering
Kunskapsnivå
Introduktion
Målgrupp
Chef/Beslutsfattare
Omsorgspersonal
Vårdpersonal
Nyckelord
Appar
Konferens
Vitalis
Föreläsare
Ann Gustafsson Moderator
Utredare Vik. Internationell samordnare
Ehälsomyndigheten
Tidigare arbetat som arbetsterapeut och som affärsområdes ansvarig inom området välfärdsteknik och digitalisering inom hälso – och vård samt socialtjänst. Ser nyttan av digitala verktyg och vill att nya arbetssätt uppmärksammas och implementeras inom hälso – och vård samt socialtjänst.
Lena Morgan Moderator
Projektledare
Svenska institutet för standarder
Biomedicinsk analytiker som arbetar med internationell standardisering inom medicinsk diagnostik, hälsoinformatik, precisionsmedicin och veterinärmedicin som projektledare på Sektionen för Hälsa, vård och omsorg på Svenska institutet för standarder.
Anna Östbom Paneldeltagare
Senior advisor
Sveriges Kommuner Regioner
Arbetar på SKR som handläggare och har varit med att utveckla tjänsten Stöd och behandling som är en av 1177 tjänster som idag har mer än 400 olika program som erbjuds till patienter. Jag var med och startat upp kompetensgruppen som granskade internetbaserade program som finns på plattformen.
Göran Petersson Paneldeltagare
Professor, specialistläkare
eHealth Institute, Linneaus University
Forskare inom klinisk informatik
Jesper Olsson Paneldeltagare
Sakkunnig digitalisering
Swedish Medtech
Arbetar vid Swedish Medtech som Sakkunnig inom digitalisering. Är intresserad av hur medicinteknik kan komma till bättre nytta för patienter och vårdgivare i omställningen till nära vård. Detta omfattar att arbeta med hinder och möjliggörare i flera steg. Särskilt fokus på standarder, statlig styrning, EHDS, kliniska prövningar, forksning, interoperabilitet och praktisk implementering i vardagen m.m.
Har en bakgrund från SKR med bla Öppna jämförelser och verktyg för ledarskap och utveckling. Varit sakkunnig på Socialdepartementet, arbetat som utvecklingsansvarig på Myndigheten för Vård och omsorgsanalys liksom i staben och på samordningskansliet vid Ehälsomyndigheten. Kommer senast från Tamro som strategisk affärsutvecklare. Är sjuksköterska och doktor i medicinsk innovation, ledning och förbättringskunskap från KI
Mirjam Ekstedt Paneldeltagare
Professor, sjuksköterska
Linnéuniversitetet
Mirjam Ekstedt är professor i vårdvetenskap och vetenskaplig ledare för forskargruppen ReAction vid institutionen för Hälsa och vårdvetenskap, Linnéuniversitetet i Kalmar/Växjö och affilierad forskare vid LIME, Karolinska Institutet. Hennes forskning fokuserar på hur resilienta system på mikro, meso och makronivå främjar kontinuitet och säker vård genom vårdförloppet för personer med komplexa vårdbehov och kroniska sjukdomstillstånd. Forskningen handlar bland annat om att testa och implementera patientrapporterade mått, digitala tjänster och arbetsprocesser som stödjer teamsamverkan och kommunikation samt tillgodoser patienters och anhörigas engagemang i hälsofrämjande aktiviteter och egenvård.