Programpunkter
Konferensen på Vitalis 2023 består av flera spår med paneldiskussioner, keynote-presentationer och studiosamtal. Större delen av innehållet kommer också göras tillgängligt digitalt via livesändningar och inspelade föreläsningar, tillgängliga on demand.
Sök enkelt i programmet
Du kan välja att söka på ämne, föreläsningstyp, målgrupp eller tid för att enkelt hitta det du är intresserad av genom att klicka på knappen "Fler sökalternativ".
Du kan också välja något av de tematiska spåren med föreläsningar som håller en röd tråd.
Ett tredjesätt är att klicka på knappen Schema för visa en översikt av föreläsningarna per föreläsningssal.
Registrera dig till konferensen | Vitalis
Spår: Real Life Evidence i Digital vård
Välkommen till sessionen “Real Life Evidence i digital vård” arrangerad av Svenska forskarnätverket för digital vård. Programmet pågår 10:30-14:30.
I år presenterar vi utvecklingen inom digifysisk vård och och studier av framtidens AI-stöd. Ett genomgående tema är utmaningar och möjligheter med 1177 direkt. Detta är en unik möjlighet för dig att få insikt i den senaste forskningen.
Under sessionen får du ta del av:
Resultat från SKR-projektet "Hur klickar vi med vården?"
Hur AI-verktyg för automatiserad anamnes och triage fungerar i praktiken och
Hur patientsäkerheten genom digital triagering kan utvärderas.
En panel med INERAs och Regioners företrädare diskuterar om 1177 direkt - som en ny digital ingång till vården
En överflygning av pågående forskningsprojekt om 1177 direkt i Sverige, samt vilka utvärderingar som planeras parallellt med implementering
Lokala studier av bedömning, prioritering och hänvisning av patienter som söker primärvården, med exempel från Region Gävleborg och Region Skåne.
Sessionen avslutas med en paneldiskussion om forskningsläget kring 1177 direkt och digital vård i framtiden. Där debatteras Real Life Evidence i digital vård, se programmet!
Alla programpunkterHur funkar AI-verktyg för automatiserad anamnes och triage i praktiken? En vetenskaplig inblick
Anastacia Simonchik, Elin Siira, Jens Nygren
Torsdag 25 maj 2023 10:50 - 11:10 F-Expo
Real Life Evidence i Digital vård, Svenska, Livesänd, Annat, Verktyg för implementering, Fördjupning, Chef/Beslutsfattare, Verksamhetsutveckling, Upphandlare/inköp/ekonomi/HR, Forskare (även studerande), Omsorgspersonal, Vårdpersonal, Exempel från verkligheten (goda/dåliga), Välfärdsutveckling, Innovativ/forskning, Uppföljning/Nulägesbeskrivning, Test/validering, Patientsäkerhet
Idag finns ett antal AI-baserade verktyg för automatiserad anamnes och triage inom primärvården. Det finns en stark tilltro till att dessa verktyg ska effektivisera verksamheten, stärka säkerheten och öka kvaliteten inom hälso- och sjukvården. Stämmer detta? Länge har vi grundat våra uppfattningar kring antaganden och mindre utvärderingar, men nu kan vi äntligen börja ta del av vetenskapliga resultat.
Världsunik studie: Hur kan vi bedöma patientsäkerheten i digital triage?
Jonathan Ilicki
Torsdag 25 maj 2023 11:10 - 11:30 F-Expo
Real Life Evidence i Digital vård, Svenska, Livesänd, Annat, Orientering, Fördjupning, Chef/Beslutsfattare, Politiker, Verksamhetsutveckling, Tekniker/IT/Utvecklare, Forskare (även studerande), Vårdpersonal, Patientorganisationer/Brukarorganisationer, Exempel från verkligheten (goda/dåliga), Nytta/effekt, Innovativ/forskning, Test/validering, Patientsäkerhet, Användbarhet
Föreläsningen presenterar den första studien i världen där ett digitalt triagesystem utvärderats med hjälp av historiska patientfall. Digital primärvårdstriage börjar nu användas på bred front i Sverige. Hur skiljer sig detta från manuell och analog telefontriage? Hur kan vi bedöma patientsäkerheten i ett triagesystem? Hur påverkar digital triage våra möjligheter att beforska och systematiskt förbättra triagealgoritmer? I denna studie tog man fram historiska fall som feltriagerats i vanlig telefontriage och testade dem i ett digitalt triagesystem för att se hur systemet hanterade dem. Följ med Jonathan Ilicki på en djupdykning i vilka möjligheter och utmaningar som finns i att beforska digital triage - samt få tips inför eventuella framtida studier!
1177 direkt - en ny digital ingång till vården
Anette Thalén, Sofie Zetterström, Anna Ek, Kerstin Hörnsten, Sara Johansson, Sven-Åke Svensson
Torsdag 25 maj 2023 11:30 - 12:00 F-Expo
Real Life Evidence i Digital vård, Svenska, Livesänd, Panel, Inspiration, Introduktion, Chef/Beslutsfattare, Politiker, Verksamhetsutveckling, Omsorgspersonal, Vårdpersonal, Patientorganisationer/Brukarorganisationer, Exempel från verkligheten (goda/dåliga), Nytta/effekt, Välfärdsutveckling, Personcentrering
1177 direkt är en ny digital ingång till vården och ett alternativ till att ringa 1177 eller vårdcentralen. Tjänsten vägleder invånaren rätt i vården via ett sömlöst flöde samtidigt som vårdens resurser effektiviseras. Tjänsten införs just nu i tio regioner över Sverige.
Hur kan vi bidra med utvärderingar i realtid i ett snabbt införandetempo?
Susanne Frennert, Annica Björkman, Jonathan Ilicki, Nasim Farrokhnia, Sofie Zetterström, Veronica Milos Nymberg
Torsdag 25 maj 2023 14:00 - 14:30 F-Expo
Real Life Evidence i Digital vård, Svenska, Livesänd, Panel, Inspiration, Fördjupning, Chef/Beslutsfattare, Politiker, Verksamhetsutveckling, Upphandlare/inköp/ekonomi/HR, Tekniker/IT/Utvecklare, Forskare (även studerande), Studerande, Patientorganisationer/Brukarorganisationer, Exempel från verkligheten (goda/dåliga), Nytta/effekt, Styrning/Förvaltning, Innovativ/forskning, Uppföljning/Nulägesbeskrivning, Test/validering, Dokumentation, Appar, Patientsäkerhet, Informationssäkerhet, Information/myndighet, Användbarhet, Etik
Sessionen “Real Life Evidence i digital vård” arrangerad av Svenska forskarnätverket för digital vård avslutas med en Panel:
- Hur kan vi bidra med utvärderingar i realtid i ett snabbt införandetempo? Panelen knyter ihop säcken om lärande, användning och nytta för patienter av digitala vårdtjänster.
En av huvudfrågorna som debatten kretsar kring är : Hinner vi med att utvärdera på ett bra sätt, när vi breddinför tjänster? Caset '1177 direkt' visar att implementationen rullar på snabbt, och att det är lätt att säga att "vi saknar RCT'er som ger oss evidens". Men hur ska detta göras då??Det kommer att bli en spännande diskussion om hur digitaliseringen påverkar vården och hur vi i samverkan kan skapa en mer tillgänglig och effektiv vård för alla. Vi är övertygade om att paneldebatten kommer att ge värdefulla insikter och inspirera till fortsatt utveckling inom området.
Var står den nationella forskningen om 1177 direkt? Utmaningar och möjligheter
Veronica Milos Nymberg
Torsdag 25 maj 2023 13:00 - 13:20 F-Expo
Real Life Evidence i Digital vård, Svenska, Livesänd, Annat, Verktyg för implementering, Fördjupning, Chef/Beslutsfattare, Politiker, Verksamhetsutveckling, Upphandlare/inköp/ekonomi/HR, Tekniker/IT/Utvecklare, Forskare (även studerande), Studerande, Vårdpersonal, Patientorganisationer/Brukarorganisationer, Exempel från verkligheten (goda/dåliga), Nytta/effekt, Styrning/Förvaltning, Innovativ/forskning, Uppföljning/Nulägesbeskrivning, Test/validering, Patientsäkerhet, Informationssäkerhet, Användbarhet, Etik
Under de senaste åren har ett flertal svenska regioner gemensamt upphandlat ett digitalt verktyg för digital bedömning, prioritering och hänvisning av patienter som söker primärvården, 1177direkt. E-hälsoforskare i Sverige har planerat vetenskapliga utvärderingar på regional och nationell nivå, med olika studiedesign och frågeställningar. Ett nationellt forskarnätverk har skapats för att dela kunskap, idéer och erfarenheter. Vi kommer att presentera kort vilka forskningsprojekt som är på gång runt om i Sverige, och vilken utvärdering som kommer att göras parallellt med införandet.
Sessionen: Real Life Evidence i digital vård
Felicia GabrielssonJärhult, Isabella Scandurra, Maria Hägglund, Nasim Farrokhnia, Susanne Frennert
Torsdag 25 maj 2023 10:30 - 10:35 F-Expo
Real Life Evidence i Digital vård, Svenska, Livesänd, Orientering, Introduktion, Chef/Beslutsfattare, Politiker, Verksamhetsutveckling, Upphandlare/inköp/ekonomi/HR, Tekniker/IT/Utvecklare, Forskare (även studerande), Studerande, Omsorgspersonal, Vårdpersonal, Patientorganisationer/Brukarorganisationer, Exempel från verkligheten (goda/dåliga), Nytta/effekt, Styrning/Förvaltning, Innovativ/forskning, Uppföljning/Nulägesbeskrivning, Appar, Juridik, Patientsäkerhet, Informationssäkerhet, Användbarhet, Etik
Välkommen till sessionen “Real Life Evidence i digital vård” arrangerad av Svenska forskarnätverket för digital vård. Programmet pågår 10:30-14.30. I år presenterar vi utvecklingen inom digifysisk vård och och studier av framtidens AI-stöd. Ett genomgående tema är utmaningar och möjligheter med 1177 direkt. Detta är en unik möjlighet för dig att få insikt i den senaste forskningen.Under sessionen får du ta del av:Resultat från SKR-projektet "Hur klickar vi med vården?" Hur AI-verktyg för automatiserad anamnes och triage fungerar i praktiken ochHur patientsäkerheten genom digital triagering kan utvärderas. En panel med INERAs och Regioners företrädare diskuterar om 1177 direkt - som en ny digital ingång till vårdenEn överflygning av pågående forskningsprojekt om 1177 direkt i Sverige, samt vilka utvärderingar som planeras parallellt med implementeringLokala studier av bedömning, prioritering och hänvisning av patienter som söker primärvården, med exempel från Region Gävleborg och Region Skåne. Sessionen avslutas med en paneldiskussion om forskningsläget kring 1177 direkt och digital vård i framtiden. Där debatteras Real Life Evidence i digital vård, se programmet!
Kan forskning göras parallellt med implementering, och vilka är framgångsfaktorerna?
Veronica Milos Nymberg
Torsdag 25 maj 2023 13:40 - 14:00 F-Expo
Real Life Evidence i Digital vård, Svenska, Livesänd, Annat, Verktyg för implementering, Fördjupning, Chef/Beslutsfattare, Politiker, Verksamhetsutveckling, Upphandlare/inköp/ekonomi/HR, Tekniker/IT/Utvecklare, Forskare (även studerande), Studerande, Vårdpersonal, Patientorganisationer/Brukarorganisationer, Exempel från verkligheten (goda/dåliga), Nytta/effekt, Styrning/Förvaltning, Innovativ/forskning, Uppföljning/Nulägesbeskrivning, Test/validering, Dokumentation, Appar, Juridik, Patientsäkerhet, Informationssäkerhet, Användbarhet, Etik
Region Skåne startar införandet av det digitala verktyget 1177 direkt under våren 2023. En grupp skånska forskare med särskilt intresse i e-hälsoforskning har under flera år planerat studier som ska studera verktyget utifrån olika aspekter. Ett antal frågeställningar kring patientsäkerhet, vårdkonsumtion och vårdpersonals samt patienters uppfattningar av verktyget har formulerats i fyra delstudier som kommer att gå av stapeln under 2023. Presentationen kommer att sammanfatta samarbetet kring studieplanering mellan olika aktörer på regional och nationell nivå, samt öppna för diskussion om fallgropar och fördelar med olika studiedesign.
What's in it for me? Införandestudier av 1177 Digital Ingång för telefonsjuksköterskorna
Annica Björkman
Torsdag 25 maj 2023 13:20 - 13:40 F-Expo
Real Life Evidence i Digital vård, Svenska, Livesänd, Annat, Verktyg för implementering, Fördjupning, Chef/Beslutsfattare, Politiker, Verksamhetsutveckling, Upphandlare/inköp/ekonomi/HR, Tekniker/IT/Utvecklare, Forskare (även studerande), Studerande, Vårdpersonal, Patientorganisationer/Brukarorganisationer, Exempel från verkligheten (goda/dåliga), Nytta/effekt, Innovativ/forskning, Uppföljning/Nulägesbeskrivning, Test/validering, Dokumentation, Juridik, Patientsäkerhet, Användbarhet, Etik
What’s in it for me? Införandestudier av 1177 Digital ingång för telefonsjuksköterskornaProjektet syftar till att följa införandet med mätningar av arbetsmiljö och användbarhet/användarupplevelse för att stödja 1177 i införandet med utgångspunkt i personalens arbetsmiljö, hälsa och välbefinnande.Vi har tidigare i forskargruppen studerat ”Vad är det som gör att telefonsjuksköterskor trivs och upplever stimulans i yrket?” samt ”Vad är det som gör att det går fel?” Utifrån dessa studier kommer vi nu att fördjupa oss inom de förändringar som sker i samband med införandet av nya digitala arbetssätt för telefonsjuksköterskorna.
Hur klickar vi med vården? SKR forskningsprojekt om hur digifysisk vård använts under 2022
Felicia Gabrielsson Järhult, Felicia GabrielssonJärhult, Ingemar Kåreholt
Torsdag 25 maj 2023 10:35 - 10:50 F-Expo
Real Life Evidence i Digital vård, Svenska, Livesänd, Annat, Verktyg för implementering, Fördjupning, Verksamhetsutveckling, Exempel från verkligheten (goda/dåliga)
Forskningsprojektet "Hur klickar vi med vården?" Är en vetenskaplig studie av den digifysiska utvecklingen inom svensk primärvård och initierades hösten 2022 av SKR. Utförare är en grupp forskare vid Jönköping Academy, Hälsohögskolan i Jönköping. Studien är pågående och avser att utifrån en mixed method ansats analysera registerdata och beskriva utvecklingen av patienters digitala och fysiska kontakter och vårdmönster inom primärvård/första linjens vård under tiden januari 2020- december 2022. Studien är en uppföljning och vidareutveckling av studien "Digitala vårdmöten med läkare" och inkluderar utöver intervjuer med patienter och professionella "användare" även en omvärldsanalys av vilka tjänster som utvecklats och testats under de senaste åren i samband med & efter Covid..