Musikplenar KMH Kungasalen Har passerat
Torsdag 16 juni 2022 17:00 - 18:00
Föreläsare: Cecilia Zilliacus, Staffan Scheja
Moderator: Jan-Olof Gullö
Att synliggöra lärande – se, höra och uppleva
Vid detta plenar kommer vi att, med musiken i centrum, samtala om musik och dialogens funktioner för kunskapsutveckling. Det är framför allt genom och med musik som musiker kommunicerar och dokumenterar sina handlingar. Och vid sådan kommunikation, eller dialog, mellan musiker och mellan musiker och lyssnare, kan kunskap av olika slag lyftas fram och synliggöras. Då tänkande och reflekterande många gånger är så komplext att orden inte räcker till kan därför musik ibland stå för en slags dialog som går utöver det språkliga. Men vad består sådan kommunikation av? Och hur gör egentligen musiker när de kommunicerar? Och hur kan det komma sig att lyssnare som inte har några särskilda förkunskaper i musik ändå kan beröras och få en djup förståelse av något genom att lyssna på ett musikframförande? Det är med frågor som dessa vi bjuder in till ett musikplenar där musik och dialog står i centrum.
Plenaren modereras av Jan-Olof Gullö, professor i musik och mediaproduktion tillika konstnärlig vetenskaplig företrädare vid Institutionen för musik och medieproduktion, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm
Plats
Onsite
Online
Föreläsare
Cecilia Zilliacus Föreläsare
Professor
Kungliga Musikhögskolan
Cecilia Zilliacus är professor vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien. Violinen Cecilia spelar på är sedan många år en Nicola Gagliano från Järnåkerfonden. Genom åren har publiken omfamnat Cecilia Zilliacus lika raffinerade som varma uttolkningar av allt från de stora klassiska och romantiska verken till nutida kammarmusik och samarbeten över genrerna – från Europas mest framstående symfoniorkestrar, dirigenter och komponister till jazzmusiker, folkmusiker, singer song-writers och många andra. Cecilias Zilliacus arbete med att lyfta fram okända tonsättare, både manliga och kvinnliga, har lett till en mycket bred repertoar. Inte minst möter hon publiken i kompositioner som tonsättare skriver just för henne. Hon samarbetar regelbundet med internationellt verksamma musiker, kompositörer och dirigenter, och har gjort en rad uppmärksammade skivinspelningar, varav flera belönats med Grammis. Som solist har hon framträtt med de flesta svenska symfoniorkestrar samt många nordiska och europeiska. Hennes ledarskap kännetecknas av en öppen och lustfylld inbjudan till kreativa processer.
Staffan Scheja Föreläsare
Rektorsråd externa relationer
Kungliga musikhögskolan
Staffan Scheja är grundare och konstnärlig ledare för Gotland Chamber Music Festival sedan 1986. Han är vidare ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien och verksam som professor och rektorsråd vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Staffan Scheja började studera piano som åttaåring och gjorde sin debut sex år senare med Herbert Blomstedt och Sveriges Radios Symfoniorkester samt med Jorma Panula och Stockholms Filharmoniker. Efter studier för Prof. Gunnar Hallhagen vid Kungl. Musikhögskolan fortsatte han sin utbildning vid Juilliard School of the Performing Arts i New York med Ilona Kabos, Ania Dorfmann samt Guido Agosti. Scheja har konserterat över hela världen med dirigenter som Sir Simon Rattle, David Zinman, Esa-Pekka Salonen,, Sixten Ehrling, Jukka-Pekka Saraste och Okko Kamu. Som kammarmusiker har han även gästat festivaler i bl.a Newport, Verbier, Bergen, Schleswig-Holstein, Helsingfors, Aix-en Provence och Okinawa. Scheja är nationellt och internationell prisad för sin musikaliska skicklighet - 1975 erhöll han högsta pris i Busoni-tävlingen och 1995 en ”Litteris et Artibus” 1995. Två av hans inspelningar har också belönats med Grammis. Scheja är själv en ofta anlitad jurymedlem i internationella pianisttävlingar som Queen Elisabeth/Belgien, Sendai/Japan, Clara Haskil/Schweiz och Neuhaus/Ryssland.
Jan-Olof Gullö Moderator
Professor i musik- och medieproduktion
Kungliga musikhögskolan