Profilbild för Inställd - Jonna Bornemark - Bildning och lärandet som överraskar (STREAMAS TILL SAL)

Inställd - Jonna Bornemark - Bildning och lärandet som överraskar (STREAMAS TILL SAL) Har passerat

Torsdag 16 juni 2022 09:00 - 10:00 Lärosal 18/Onlinerum A

Key-note speaker: Jonna Bornemark

"Bildning och lärandet som överraskar" 

Vad ska man lära sig på högskolan? Vilken sorts kunskap finns det utrymme för? Vilken är relationen mellan högskolans teoretiska värld och en värld av praktiker utanför (men också inom) högskolan? Med utgångspunkt i Aristoteles kunskapsformer och Nicholas Cusanus breda förståelse för förnuft kommer jag i den här föreläsningen diskutera vår syn på kunskap och relationen mellan olika former av praktisk och teoretisk kunskap, bildningsideal och yrkesförberedande kunskap. I samband med dessa frågor vill jag också undersöka hur vi bäst organiserar för ett brett kunskapsbegrepp. Vad behöver högskoleläraren för att utveckla sin praktiska kunskap? Och hur stämmer det behovet med högskolans organisering och interna ideal?

Format

Plenar

Plats

Onsite
Online

Föreläsare

Profilbild för Jonna Bornemark

Jonna Bornemark Key-note speaker

Professor i filosofi
Södertörns högskola

Jonna Bornemark är professor i filosofi vid Centrum för praktisk kunskap på Södertörns högskola. Hennes senaste bok är "Horisonten finns alltid kvar: om det bortglömda omdömet".

Tidigare har hon skrivit den bästsäljande och mycket uppmärksammade "Det omätbaras renässans – en uppgörelse med pedanternas världsherravälde". Jonna disputerade 2010 med avhandlingen "Kunskapens gräns, gränsens vetande: en fenomenologisk undersökning av transcendens och kroppslighet". För Volante har hon tidigare skrivit boken Kroppslighetens mystik om den kvinnliga 1200-talsmystikern Mechthild von Magdeburg och hennes mycket sinnliga relation till Gud. Hon medverkar regelbundet i Sveriges radios Filosofiska rummet och i Dagens Nyheter. Jonna är för närvarande aktiv inom flera forskningsprojekt inom praktisk kunskap, fenomenologi och posthumanism. Dessa projekt diskuterar bland annat mätbarhetens gränser, AI och omdömets möjligheter, autistiskt skrivande, subjektivitet, bildningsbegreppet och relationer mellan människa och djur. I mars 2022 publiceras hennes nästa bok Jag är himmel och hav: filosofiska undersökningar av graviditet, liv och jagets gränser (Volante).