Programpunkter
Spår: Förutsättningar för ändamålsenlig dokumentation!
Moderator: Niklas Eklöf
Ett av inriktningsmålen i Vision e-hälsa 2025 är att medarbetare i hälso- och sjukvården och socialtjänsten har rätt information och kunskap i mötet med patienter och brukare. En viktig del av den information som behövs är den som dokumenteras kring den enskilda individen och som ska följa individen mellan olika aktörer i en personcentrerad vård. Detta spår handlar om viktiga steg och verktyg i arbetet med att skapa de rätta förutsättningarna för en strukturerad och enhetlig dokumentation, som kan återanvändas i olika syften. Spåret är uppbyggt som en stege – du väljer själv hur högt du vill klättra!
2019 påbörjade Socialstyrelsen arbetet med att ta fram Nationella informationsmängder (NIM:ar), dvs. detaljerade beskrivningar av avgränsade informationsmängder som behöver vara tillgängliga i många processer och sammanhang i vården. Arbetet utgår ifrån de standarder i form av referensmodeller och referensterminologier som Socialstyrelsen utvecklar och förvaltar. Utvecklingen av NIM:ar sker inom ramen för flera olika regeringsuppdrag.
Första klivet upp på stegen ger en övergripande bild av Socialstyrelsens långsiktiga uppdrag inom området – att utveckla och förvalta referensmodeller och referensterminologier som utgångspunkt för en strukturerad och entydig dokumentation.
Andra klivet upp, tar oss till beskrivningen av de Nationella informationsmängderna (NIM:ar) – hur de tas fram, vilka de är och hur användningen av dessa kan bidra till ett standardiserat ”innehåll” i dokumentationen kring individen.
Ett gemensamt sätt att strukturera och koda information skapar förutsättningar för att kunna dela informationen över organisatoriska gränser, mellan processer och system, utan att mening och sammanhang går förlorat. På det tredje steget ger vi exempel på var och hur nytta uppstår.
Det fjärde och sista steget i vår stege tar oss en bit in i teknikens värld. Här presenteras exempel på hur standardiserade beskrivningar av informationsmängder kan representeras med tekniska format för att skapa förutsättningar för att dela information mellan olika it-stöd.
Alla programpunkterNationella informationsmängder - tekniska format
Kristofer Johansson, Petter Wolff, Pétur Þór Valdimarsson
Onsdag 19 maj 2021 10:10 - 10:40 3. Live
Förutsättningar för ändamålsenlig dokumentation!, Svenska, Other, eHealth, Pre-recorded, Standard 25 min (incl Q&A), Tools for implementation, Intermediate, Management/decision makers, Organizational development, Purchasers/acquisitions/eco nomy/HR, Technicians/IT/Developers, Researchers, Students, Documentation,
Nationella informationsmängder – nyttor, vad NIM:ar är, hur de skapas och hur de ser ut, samt en internationell utblick om hur Nederländerna arbetar med nationella informationsmängder
Esther Peelen, Fred Smeele, Kristofer Johansson, Lisanne vad der Molen, Susan Sverin
Onsdag 19 maj 2021 08:55 - 09:40 3. Live
Förutsättningar för ändamålsenlig dokumentation!, Svenska, Health services, Pre-recorded, Standard 25 min (incl Q&A), Other, Introductory, Management/decision makers, Organizational development, Purchasers/acquisitions/eco nomy/HR, Technicians/IT/Developers, Law, Judicial procedures, Information security
Nationella informationsmängder (NIM) kan användas för att uppfylla flera olika behov i verksamheterna. Vi presenterar här 7 olika aspekter på hur NIM:ar kan användas och skapa nytta. I december 2020 publicerade Socialstyrelsen ett antal NIM:ar som kan bidra till att skapa en gemensam beskrivning av ett informationsbehov på ett strukturerat och ändamålsenligt sätt. Vi går igenom hur de skapas och hur de ser ut. Vi får också en internationell utblick från Nictiz i Nederländerna, som berättar om hur de arbetar med nationella informationsmängder.
Så skapas nyttor i olika delar av vård och omsorg
Emma Hultén, Keng-Ling Wallin, Ola Grönnesby, Rikard Lövström, Victoria Johansson
Onsdag 19 maj 2021 09:40 - 10:10 3. Live
Förutsättningar för ändamålsenlig dokumentation!, Svenska, Informatics/semantics, Pre-recorded, Annat, Tools for implementation, Intermediate, Management/decision makers, Politicians, Organizational development, Care professionals, Healthcare professionals, Patient/user organizations, Actual examples (good/bad), Benefits/effects, Patient centration, Documentation,, Government information
Socialstyrelsens verktyg för ändamålsenlig dokumentation kan användas och skapa nytta i flera olika delar av vård och omsorg där information behöver återanvändas av flera olika aktörer. Här visas exempel från cancervården, hjärtsviktsprocessen, socialtjänsten, läkemedelsområdet och från arbetet med uppmärksamhetsinformation och med kodsystemet för ordinationsorsak.
Verktyg för ändamålsenlig dokumentation
Charlotta Holm Sjögren, Lotti Barlow
Onsdag 19 maj 2021 08:30 - 08:55 3. Live
Förutsättningar för ändamålsenlig dokumentation!, Svenska, Informatics/semantics, Pre-recorded, Annat, Intermediate, Management/decision makers, Politicians, Organizational development, Students, Care professionals, Healthcare professionals, Patient/user organizations, Benefits/effects, Education (verification), Patient centration, Documentation,, Government information
Ett av målen i strategin för vision e-hälsa är ”Rätt information och kunskap”. För att målet ska kunna nås måste information om patienter och brukare dokumenteras på ett enhetligt sätt så att den kan återanvändas i flera syften. I denna presentation beskriver vi övergripande Socialstyrelsens arbete för en ändamålsenlig och strukturerad dokumentation, och ger exempel på samverkan som krävs, mellan många aktörer, för att nå målet.