Årets program
Nedan följer programmet för Mänskliga Rättighetsdagarna 2023.
För att ta del av de längre seminariepunkterna på Mänskliga Rättighetsdagarna krävs det biljett. När du registrerat din biljett och är inloggad kan du skapa ett personligt schema samt nätverka med andra deltagare. Observera att du inte kan förboka platser till enskilda seminarier, utan först till kvarn gäller.
Fri entré till utställningar och miniseminarier alla dagar samt allt program lördag 25 november.
Klicka på knappen Filter för att filtrera programmet utifrån teman, målgrupper, tolkning med mera.
Vid frågor kontakta info@mrdagarna.se eller ring 08-12 15 00 52
Observera att fler programpunkter kommer att tillkomma. Programmet är preliminärt och ändringar kan förekomma.
Vad säger unga utsatta för hedersrelaterat våld om möjlighet till utbildning och arbete?
Evelina Aho Fältskog, Maria Sundvall Taavo
Torsdag 23 november 2023 10:00 - 10:30 CET Rosa scenen
Rädda Barnen
Alltför många barn och unga lever under hedersrelaterat förtryck. Det kan innebära att inte få ta del av all grundskoleutbildning eller få bestämma över sina framtida studier och arbete. I 15 år har Rädda Barnen engagerat sig i hedersfrågan genom direktstöd, kunskapsspridning och påverkan genom Kärleken är fri. Hur beskriver utsatta barn och unga utbildningens och arbetets påverkan på deras liv, och vad anser unga om skolmetoden Kärleken är fri?
Teckenspråk — en hållbar framtid
Pia Johnsson Sederholm
Torsdag 23 november 2023 10:30 - 11:00 CET Lila scenen
Sveriges Dövas Riksförbund, Teckenspråkstolkas, Skrivtolkas/textas
För att uppnå hållbar utveckling och mänskliga rättigheter får vi inte glömma det språkliga perspektivet. En av huvudprinciperna i Agenda 2030 är att ingen ska lämnas utanför, vilket inkluderar döva och att säkerställa rätten till teckenspråk, kommunikation och delaktighet. Arbete och utbildning spelar en viktig roll i att garantera dessa rättigheter.
Rätten till en skolgång och ett arbetsliv fritt från trakasserier och sexuella trakasserier
Annika Heikkinen, Maria Refai, Nora Emanuelsson, Sofie Johansson
Torsdag 23 november 2023 10:30 - 11:00 CET Rosa scenen
Antidiskrimineringsbyråerna i Sverige, Teckenspråkstolkas
Du har rätt att vara på skolan och arbetet utan att utsättas för trakasserier och sexuella trakasserier. Det kan vara svårt att veta vad som är trakasserier och sexuella trakasserier - därför kommer vi redogöra för detta. Vad är innebörden av arbetsgivares och utbildningsanordnares skyldighet att arbeta främjande och förebyggande mot diskriminering? Vad säger diskrimineringslagen om arbetsgivares och utbildningsanordnare utredningsskyldighet? Antidiskrimineringsbyråerna i Sverige svarar på de frågorna och ger en bild av vad vi ser i kontakt med klienter.
Why we need to strengthen the right to education
Christina Abdulahad, Måns Molander, Nevena Saykova
Torsdag 23 november 2023 11:00 - 11:30 CET Lila scenen
Human Rights Watch Sverige
Do we need to strengthen the right to education?Everyone has the right to education: it is enshrined in the Universal Declaration of Human Rights and the Convention on the Rights of the Child. However, worldwide, 244 million children and youth are not getting an education for social, economic and cultural reasons. For many, the cost of education remains a significant barrier, disproportionately affecting children and adolescents from low-income families, girls, children with disabilities, as well as other vulnerable school-age populations. Conflicts of various kinds and the COVID-19 pandemic have exacerbated the global education crisis.In many conflicts around the world, attacks on education are extensive. Armed groups deliberately target schools, teachers and students. Attacks on schools disrupt the education system and violate children's rights: in addition to putting children at risk of injury or death, they affect students' access to education and displace families. Stronger protection for education in conflict has never been more important.
"Nu kan de inte lura mig längre" Agens som mål för en digital grundutbildning för kvinnor i Peru
Beatrice Johansson, Qarin Franker
Torsdag 23 november 2023 11:00 - 11:30 CET Rosa scenen
Stiftelsen Dispurse
Stiftelsen Dispurse konkreta bidrag i kampen mot fattigdom är en digitalt baserad litteracitetsutbildning för kvinnor på landsbygden i Peru. Vi möter Maria Clotilde när hon lär sig läsa och skriva. Filmen ger oss möjlighet att synliggöra de maktstrukturer och normer som begränsar livet för våra deltagare. Vi visar även exempel på den förändringskraft som en medveten utbildning med tydligt deltagarperspektiv kan ha för varje individs ökade agens.
Agera för vapenvila och skyddandet av civila!
Torsdag 23 november 2023 11:30 - 12:00 CET Lila scenen
Amnesty
Den senaste tiden har vi tagit del av grova folkrättsbrott i Gaza, dödande av civila och fortsatta fruktansvärda människorättskränkningar i Palestina och Israel. Amnesty kräver att utrikesminister Tobias Billström agerar för att skydda civila samt för en omedelbar vapenvila! Skriv på våra aktioner för att kräva skillnad för mänskliga rättigheter!
Hur kan solceller skapa trygghet och inkludering?
Ida Eriksson
Torsdag 23 november 2023 11:30 - 12:00 CET Rosa scenen
Studieförbundet Bilda, Teckenspråkstolkas
Arbetslösheten bland utrikes födda är hög i Sverige. Samtidigt är en anställning en viktig grundbult för att komma in i det svenska samhället och skapa trygghet. Hur kan vi möjliggöra arbetstillfällen för dem som står långt ifrån arbetsmarknaden? För att kunna hjälpa utrikes födda in i arbete startade Studieförbundet Bilda ett socialt bemanningsföretag. Solceller, lokalvård och gröna jobb har blivit en chans för utrikes födda att etablera sig.
Höj taket i lönebidraget!
Torsdag 23 november 2023 12:00 - 12:30 CET Lila scenen
Fremia , Skrivtolkas/textas
Arbetsintegration har en stor betydelse för deltagande individer, samhället och Fremias medlemmar. Deltagarna får ett arbete och en inkomst. Det ger mening och gemenskap och bidrar till individens utveckling. Genom arbetsintegrationen ökar hälsa och välmående. Sedan 2017 är taket på stöd till lönebidragen 20 000 kr. Med tanke på löne- och kostnadsökningar under de senaste åren har det blivit väl lågt i tak. Fremia liksom många andra av arbetsmarknadens parter menar att en ordentlig justering och indexreglering är nödvändig.
Barns rätt som anhöriga
Bonnie Friedh
Torsdag 23 november 2023 12:00 - 12:30 CET Rosa scenen
Stiftelsen Allmänna Barnhuset
Många barn växer upp som anhöriga till en förälder som har någon sjukdom, annan svårighet eller som dör. Forskning visar att barns skolgång riskerar att påverkas negativt när de är anhöriga. De har också en ökad risk för att utveckla egen psykisk och fysisk ohälsa vilket påverkar möjlighet till utbildning och arbete. Under föreläsningen presenteras BRA-samtal, en modell utvecklad för att minska risk- och stärka skyddsfaktorer.
Stärkt kultur i skolan - ett rättighetsperspektiv
Torsdag 23 november 2023 12:30 - 13:00 CET Lila scenen
ABF Helsingborg, Skrivtolkas/textas
Stärkt kultur i skolan - Ett demokratiskt och solidariskt perspektiv!
Stärkt identitet och psykisk hälsa ger unga bättre förutsättningar till utbildning och jobb
Jan Sjögerud, Christina Lloyd, leg psykoterapeut, Pernilla Lundström, Svenska kyrkan
Torsdag 23 november 2023 12:30 - 13:00 CET Rosa scenen
Trossamfundet Svenska kyrkan, Teckenspråkstolkas
Metodmaterialet Meningen med mig riktar sig till alla som möter unga och är fritt att använda. Syftet är att stärka ungas identitet och psykiska hälsa så de får redskap att hantera frågor i livet och klara skola och arbete. Det är forskningsbaserat och är till för dig som möter unga mellan ca 13 och 19 år. Det är självinstruerande och innehåller det som behövs för att handleda grupper av unga.
I ett samtal mellan forskare och användare får du en bild av hur materialet fungerar och kan användas.
Ett land många barn, barns rätt till undervisning och skolan som skyddsfaktor
Helen Forsström Norén, Jannica Andreasson
Torsdag 23 november 2023 13:00 - 13:30 CET Lila scenen
J&H Perspektiv på skolutveckling, Skrivtolkas/textas
Vi ser hur samhället förändras och vi ställs inför stora utmaningar. Skolan har ett tydligt kompensatoriskt uppdrag och är en av de viktigaste skyddsfaktorerna för att motverka utanförskap. För att lyckas i uppdraget krävs en förbättrad och utvecklad samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och vården. Vi vill föra en dialog utifrån våra erfarenheter av att ha ett holistiskt perspektiv i dessa frågor
En kopp kaffe med palestinier, om situationen i Gaza och Palestina
Angelica Andersson, Fatme Audi, Hazem Youness, Maha Alhaddad
Torsdag 23 november 2023 13:00 - 13:30 CET Rosa scenen
Ibn Rushd studieförbund
En kopp kaffe och ett personligt samtal med Palestinier om situationen i Gaza. Utgångspunkten tas i frågan "hur mår ni" och samtalet bygger på deras reflektioner och erfarenheter.
Familjen läser – för en mer jämlik skolstart
Ann-Charlotte Ahlin, Anne Eskilsson
Torsdag 23 november 2023 13:30 - 14:00 CET Lila scenen
Socialförvaltningen, Helsingborgs Stad, Skrivtolkas/textas
Att lyckas i skolan är kopplat till många friskfaktorer för ett gott liv, men så är också motsatsen för de barn som inte lyckas. I praktiken skiljer sig barns förutsättningar åt markant och därmed också deras resultat och möjligheter. Mot bakgrund av detta har projektet Familjen läser startats. Hör hur vi arbetar för att ge barn och föräldrar grundläggande färdigheter i språk, matematik och kunskap om skolsystemet – redan före skolstart.
Vidgade perspektiv: hur stärker vi ungas röster i frågor om fred och säkerhet?
Torsdag 23 november 2023 13:30 - 14:00 CET Rosa scenen
Fredsakademin (Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen)
Hur kan vi som jobbar med unga arbeta med att stärka ungas röster och handlingsutrymme i frågor som rör fred, säkerhet, demokrati och mänskliga rättigheter?I detta miniseminarium får du höra Rebecka Lindholm Schulz och Malin Skålberg från Fredsakademin berätta om hur vi kan arbeta för att genom kunskapsspridande stärka ungas agens och handlingsutrymme i freds- och säkerhetsfrågor.
Jobbar du med demokratifrågor? Vi berättar om bidraget SI Creative Partnerships Programme
Torsdag 23 november 2023 14:00 - 14:30 CET Lila scenen
Svenska institutet, Skrivtolkas/textas
Arbetar du för en svensk civilsamhällesorganisation som främjar demokrati, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter? Är ni verksamma i något av våra 29 partnerländer och har förändringsaktörer som målgrupp? I så fall är Svenska institutets bidragsprogram Creative Partnerships Programme något för dig. Kom och hör hur vi kan samarbeta.
Rätten till sin identitet på arbetsplatsen
Valeria Redjepagic, Mattias Ring
Torsdag 23 november 2023 14:00 - 14:30 CET Rosa scenen
Antidiskrimineringsbyråerna i Sverige, Teckenspråkstolkas
En föreläsning på temat Sveriges nationella minoriteter med fokus på romer, en av Sveriges fem nationella minoriteter. Vi kommer, med detta fokus, bland annat att diskutera diskriminering på arbetsmarknaden, samt att många inte vågar vara öppna med sin identitet på arbetet eller under sin utbildning - just på grund av fördomar och risk för diskriminering.
Unga nationella minoriteters rätt till skola och arbete - på lika villkor
Dharana Favilla, Outi Krekula, Abedin Denaj, ordförande Gävleborgs romska internationella förening, Sara-Elvira Kuhmunen, förbundsordförande Sáminuorra
Torsdag 23 november 2023 14:30 - 15:00 CET Lila scenen
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Skrivtolkas/textas
Tillgång till utbildning & arbete är förutsättningar för delaktighet på lika villkor. Men det är inte möjligt, så länge rasism & diskriminering drabbar barn och unga. Myndigheten för ungdoms- & civilsamhällesfrågor har regeringsuppdrag om att förebygga och motverka rasism mot unga samer, samt antiziganism mot unga romer. I det här panelsamtalet lyfter vi tillsammans med unga själva, på vilka sätt diskriminering & rasism drabbar unga samt vilket stöd och vilka insatser de själva önskar av majoritetssamhället.
Från sabotör till kreatör
Mikael Svennebrandt
Torsdag 23 november 2023 14:30 - 15:00 CET Rosa scenen
Sensus
Hur kan du metodiskt, pedagogiskt och terapeutiskt möta utsatta ungdomar?Vad händer i mötet med unga människor som har neuropsykiatriska funktionshinder, är traumatiserade, lider av skoltrötthet eller kommer från dysfunktionella familjeförhållanden? Hur kan drogmissbruk, kriminalitet och utanförskap förebyggas? Vi tittar även på den tunna linjen mellan destruktivitet och kreativitet, hur man går från sabotör till kreatör.
Förskolebarnens demokratiska plats i staden
Tove Liljekvist, Åsa Palm
Torsdag 23 november 2023 15:00 - 15:30 CET Lila scenen
Malmö stad Förskoleförvaltningen område B5, Skrivtolkas/textas
Vi beskriver genom vår presentation hur man kan arbeta med barnens demokratiska röster och hur staden kan bli en levande del i deras utbildning. Under läsåren 22/24 har vi arbetat med ett gemensamt tema för fem förskolor i Malmö stad som har namnet "Vi är Malmö" med visionen att barnen ska genom sin utbildning vara skapare av sin nutid och sin framtid.