Programpunkter
Välkommen att söka i programmet till årets Skolforum! Här finns många angelägna och spännande programpunkter och många intressanta föreläsare. För att kunna förhandsboka plats måste du köpa en biljett och registrera dig i vårt digitala mötesrum. Välkommen!
Jason ”Timbuktu” Diakité om mångfald
Jason ”Timbuktu” Diakité
Tisdag 1 november 2016 14:00 - 14:50 Norra scenen
Samtiden, Grundskola 4-9, Gymnasium, Vuxenutbildning, Sfi, Lärar- och SYV-student
Samtal med artisten Jason ”Timbuktu” Diakité om de rasistiska strukturer han har upplevt under sin uppväxt och hur han idag arbetar för ökad tolerans och mångfald i samhället. Tillsammans med Jason lanserar Teskedsorden under våren 2017 ett nytt skolprojekt för elever och lärare på gymnasiet om hur de i undervisningen kan arbeta förebyggande mot rasism och främlingsfientlighet.
LärarinnanGöransson Konsten att levandegöra lektioner med egen YouTubekanal
Camilla Göransson
Måndag 31 oktober 2016 15:00 - 15:50 T3
Utbildningen, Grundskola 4-9
Har du någon gång undrat över hur du som lärare ska få elever att intressera sig för ett svårt och och för dem tråkigt ämne? Jag ger er användbara tips att ta din undervisning till en annan dimension genom att dramatisera lektionen som videolektioner. Eleverna befäster kunskaperna lättare och tycker plötsligt att det tråkiga ämnet är riktigt kul.
Näthat och källkritik
Mathias Demetriades, Svante Tideman, Annika Widholm
Tisdag 1 november 2016 10:00 - 10:50 T5
Samtiden, Grundskola F-3, Grundskola 4-9, Gymnasium, Fritidshem, Grund- och gymnasiesärskola, Vuxenutbildning, Sfi, Bibliotikarie, Skolledare/rektor, Lärar- och SYV-student
Paneldiskussion om skolans roll i att utbilda om källkritik och lära elever hantera hat och främlingsfientlighet på nätet. Samtal utifrån Teskedsorden nya lärarmaterial.
Länk till lärarmaterialet: http://www.teskedsorden.se/wp-content/uploads/2016/10/Lararmaterial_nathat_20160929.pdf
Hjärna, gener och jävlar anamma
Torkel Klingberg
Måndag 31 oktober 2016 13:00 - 13:50 T1
Utbildningen, Människan, Grundskola F-3, Grundskola 4-9, Gymnasium, Förskola, Fritidshem, Specialpedagog, Grund- och gymnasiesärskola, Vuxenutbildning, Sfi, Bibliotikarie, SYV, Skolledare/rektor, Lärar- och SYV-student, Övrigt
Förståelse för matematik och läsning är inget människor föds med. Barn är inte bra eller dåliga på matematik – de är snabba eller långsamma. En del behöver längre tid på sig och kanske dubbelt så mycket övning – och jävlar anamma – för att nå sina mål. Den här föreläsningen lyfter fram betydelsen av träning för att alla barn ska lära sig läsa och räkna på en tillräcklig nivå. Den visar inblickar i ny forskning som bland annat visar att intensiv, digitaliserad träning på matematik kan öka sexåringars kunskapsnivåer med upp till 15 procent.
Learnoxtrappan - vänd frånvaro till närvaro!
Taylan Brännström, Torvid Hafström
Tisdag 1 november 2016 08:40 - 09:20 T6
Människan, Grundskola 4-9, Gymnasium, Specialpedagog, SYV, Skolledare/rektor
Elever i riskzonen att bli hemmasittare eller är hemmasittare är en tilltagande grupp som av olika anledningar undviker skolmiljö, vilket leder till både kunskapsluckor och utanförskap. Vilka verktyg finns för att kartlägga och analysera enskilda elevers frånvaro? Vad kan vi göra för att vända frånvaron till närvaro?
Att få barnets språk att växa – en föreläsning fylld med strategier för språkutveckling
Karolina Larsson
Tisdag 1 november 2016 12:00 - 12:50 T1
Utbildningen, Grundskola F-3, Grundskola 4-9, Förskola, Fritidshem, Specialpedagog, Grund- och gymnasiesärskola, Sfi, Bibliotikarie, Skolledare/rektor
Välkommen till denna inspirerande föreläsning om vad du kan göra för att varje barns språk ska utvecklas så långt som möjligt – genom förhållningssätt och framgångsrika strategier som passar alla barn. Leg. logoped Karolina Larsson tar utgångspunkt i sin nyutkomna bok, med fokus på barn 0-10 år och de som ska lära sig svenska.
Bråka Smartare: Så medlar du i elevernas konflikter
Oskar Palmenfelt
Måndag 31 oktober 2016 09:00 - 10:20 T6
Utbildningen, Samtiden, Grundskola F-3, Grundskola 4-9, Gymnasium, Förskola, Fritidshem, Specialpedagog, Skolledare/rektor
Bli bättre på att hantera konflikter mellan elever! På Medlingscentrums workshop får du prova på skolmedling, ett enkelt verktyg för att hantera konflikter mellan elever. Vår uppskattade guide för medling delas ut till alla deltagare.
15% av Stockholms grundskolor använder redan metoden och resultaten visar på tryggare skolmiljö, bättre kommunikation och mer ansvarstagande elever.
Ett inkluderande arbetssätt i mötet med nyanlända elever – Hur funkar det?
Camilla Jönsson, Frida Svensson
Måndag 31 oktober 2016 09:00 - 09:50 T1
Samtiden, Utbildningen, Grundskola F-3, Grundskola 4-9, Gymnasium, Förskola, Fritidshem, Vuxenutbildning, Sfi, Skolledare/rektor, Lärar- och SYV-student
Elevens drömmar, kunskaper och erfarenheter är ofta dolda för oss när vi inte kan kommunicera med eleven. Hur kan man genom ett öppet och inkluderande förhållningssätt arbeta effektivt och se alla elever som en resurs i klassrummet?
Integration och de globala hållbarhetsmålen
Tisdag 1 november 2016 15:00 - 15:50 T5
Samtiden, Grundskola 4-9, Gymnasium
Teskedsordens skolprojekt Trevligt folk kopplas till de globala hållbarhetsmålen i samarbete med Den globala skolan. Trevligt folk är en positiv film om integration. Dokumentärfilmen av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson handlar om ungdomar från Somalia som efter flykten från sitt hemland hamnat i Borlänge och får chansen att vara med i det somaliska bandylandslaget. Teskedsorden har tagit fram en lärarhandledning och gett alla elever i årskurs åtta chans att se filmen som belyser frågor om rasism och utanförskap.
Implementera formativ bedömning? Hur j.... svårt kan det vara?
Eva Hartell
Måndag 31 oktober 2016 10:00 - 10:50 T1
Utbildningen, Grundskola F-3, Grundskola 4-9, Gymnasium, Specialpedagog, Grund- och gymnasiesärskola, Vuxenutbildning, Sfi, Skolledare/rektor, Lärar- och SYV-student
Föreläsningen belyser komplexiteten i att hållbart över tid implementera formativ bedömning som en del av lärares klassrumspraktik. Är det är möjligt att skapa en miljö där formativ bedömning utgör en bestående och betydande del av undervisningen? Om så är fallet, hur? Föreläsningen delar lärdomar från forskning och erfarenhet av implementeringsinsatser.
Samtala med en av våra föreläsare – möt Camilla Göransson!
Camilla Göransson
Måndag 31 oktober 2016 14:00 - 14:20 Forum Samtal
Utbildningen, Grundskola 4-9
Nu har du möjlighet att sitta ner och samtala med en av våra intressanta föreläsare. Kanske har du lyssnat på föreläsningen och vill prata om det. Eller så har du någon annan fråga du vill tala om. Ta chansen! OBS! Endast sju platser.
Camilla Göranssons andra programpunkt/föreläsning kan du läsa om HÄR!
Få det att fungera för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar
Elinor Kennerö-Tonner, Maria Koskinen, Anna Norrman
Måndag 31 oktober 2016 15:00 - 15:50 T5
Lärmiljöerna, Utbildningen, Grundskola F-3, Grundskola 4-9, Gymnasium, Specialpedagog, Grund- och gymnasiesärskola, Vuxenutbildning, Sfi, Skolledare/rektor, Lärar- och SYV-student
I projektet ”Min skola” arbetar vi för en bättre skola för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), så som ADHD och ASD. Hur kan man anpassa såväl undervisning som lärmiljö? Vilken roll har skolledarna i arbetet? Kom och lyssna när två skolledare med framåtanda delar med sig av sina tillvägagångssätt och kunskaper!
Bra för en är ofta bra för alla
Caroline Hammar
Tisdag 1 november 2016 11:00 - 11:50 T2
Människan, Samtiden, Grundskola F-3, Grundskola 4-9, Gymnasium, Förskola, Fritidshem, Specialpedagog, Grund- och gymnasiesärskola, Vuxenutbildning, Sfi, Bibliotikarie, SYV, Skolledare/rektor, Lärar- och SYV-student, Övrigt
Caroline Hammar möter ofta tjejer och killar som har fått lära sig att de inte klarar saker som andra gör pga av att de inte har blivit uppmuntrade och utmanade. Det är mänskligt och förståeligt men leder ofta till att barnet hindras i sin utveckling. I skolan finns det hur mycket som helst att göra. Inte minst för att slå hål på fördomar och få människor att tänka till om normer som tas för självklara, men inte är det för alla.
Klassrummet möter världen - tematiskt, ämnesövergripande och digitalt
Sara Bruun
Måndag 31 oktober 2016 09:00 - 09:50 T4
Utbildningen, Grundskola 4-9, Gymnasium, Skolledare/rektor
Mottot för föreläsningen är: autentiska uppgifter oavsett ämne. Du får konkreta exempel på hur ämnesövergripande teman med utgångspunkt i skönlitteratur kan organiseras. Bloggen blir en publiceringsplattform och den autentiska publiken ökar elevernas motivation. Sara Bruun ger dig tydliga exempel som du kan använda direkt i ditt klassrum!
Att arbeta språk- och kunskapsutvecklande med äldre elever - hur gör man?
Jenny Edvardsson
Måndag 31 oktober 2016 14:00 - 14:50 Södra scenen
Utbildningen, Grundskola 4-9, Gymnasium, Vuxenutbildning, Sfi
Jenny Edvardsson kommer utifrån relevant forskning visa hur man kan arbeta språk- och kunskapsutvecklande i det egna klassrummet. Aktiviteter som rör läsa, skriva och samtala står i fokus. Är du intresserad av språkutvecklande arbetssätt är detta föreläsningen för dig.
Att undervisa nyanlända elever
Sara Persson
Måndag 31 oktober 2016 12:00 - 12:50 C7
Samtiden, Utbildningen, Grundskola F-3, Grundskola 4-9, Gymnasium, Vuxenutbildning, Sfi, Lärar- och SYV-student
Många lärare har den senaste tiden mottagit en eller flera nyanlända elever i/till sitt klassrum. Samtidigt saknar många lärare både erfarenhet och utbildning i svenska som andraspråk. Hur gör man som lärare för att inkludera dessa elever och fullgöra sitt undervisningsansvar utifrån elevernas kunskaper och behov? Och hur kommer lärarrollen att påverkas av denna nya situation i svensk skola?
Tjejer kan också leka med dockor - Om genus och normkritik
Sandra Brömster
Tisdag 1 november 2016 13:00 - 13:50 T5
Samtiden, Grundskola F-3, Grundskola 4-9, Förskola, Fritidshem
Vad är egentligen genus? Varför ska vi arbeta med det? Vad innebär det för våra barn? Och hur ska vi göra? Med ett normkritiskt perspektiv på genus besvarar Sandra dessa frågor. Teori blandas med praktiska tips och aktiva övningar. - Tillsammans kan vi öppna dörrar för våra barn.
Alla skolor ska vara bra skolor – men hur då? Erfarenheter från Nacka
Carina Legerius, Daniel Eskilson, Lena Mandel, Lotta Valentin, Mats Gerdau, Susanne Arvidsson Stridsman, Tobias Nässén
Tisdag 1 november 2016 10:00 - 10:50 T3
Samtiden, Grundskola F-3, Grundskola 4-9, Skolledare/rektor
En panel samtalar kring vad som krävs för att skolor ska kunna hålla hög kvalitet för alla elever. Kan aktiva skolval bidra? Samtalet inleds med inspel från Nackas kvalitetsarbete och erfarenheter av när alla väljer skola aktivt.
Elevhälsa i rörelse – ett nytt perspektiv på förbättrings- och utvecklingsarbete i skolan
Elizabeth Sthyr, Mikael Hedberg
Måndag 31 oktober 2016 12:00 - 12:50 T1
Människan, Grundskola F-3, Grundskola 4-9, Gymnasium, Förskola, Fritidshem, Specialpedagog, Grund- och gymnasiesärskola, Vuxenutbildning, Sfi, Skolledare/rektor, Lärar- och SYV-student
En workshop om hur du kan arbeta för att främja elevers hälsa och inlärning. Vi kommer att tydliggöra sambanden mellan hälsa & lärande, ge dig kunskaper om hur du kan använda specifik rörelseträning och hur detta kan påverka inlärningen, koncentration och hantering av stress. Syftet är att ge dig ny kunskap och insikt som inspirerar och får dig att tänka i nya banor.
Hur lär hjärnan, vad kan störa den och hur påverkas inlärningen av mobiler?
Anna Nygren, Åke Pålshammar
Måndag 31 oktober 2016 09:00 - 09:50 T2
Samtiden, Människan, Grundskola F-3, Grundskola 4-9, Gymnasium, Förskola, Fritidshem, Specialpedagog, Grund- och gymnasiesärskola, Vuxenutbildning, Sfi, Bibliotikarie, SYV, Skolledare/rektor, Lärar- och SYV-student, Övrigt
Hur går inlärning till och varför minns man vissa saker medan annat försvinner? Varför är det så svårt att hålla fokus ibland och påverkas undervisningen av t ex mobiltelefoner? Dessa och andra frågor om inlärning, minne och fokus svarar Livsstilspedagog Anna Nygren och Neuropsykolog Åke Pålshammar på.