Programpunkter
Utforska hela programmet för Vitalis här. Använd sökrutan för att hitta en specifik föreläsning, talare eller ett ämne. Du kan också använda nedan filter för att sortera på till exempel datum, språk, målgrupp eller spår. Genom att sortera på Schema kan du även få en översikt över föreläsningarna per föreläsningssal.
Vill du istället upptäcka programmet genom något av de tematiska spåren som håller en röd tråd kan du sortera på spår under Filter eller klicka på sidan Spår i menyn.
Regionernas arbete med datadriven kunskapsstyrning
Anders Ahlsson, Sara Almvide
Tisdag 14 maj 2024 13:00 - 13:45 A2
Framtidens journal, Svenska, Enbart på plats, Utökad, Orientering, Introduktion, Chef/Beslutsfattare, Politiker, Verksamhetsutveckling, Tekniker/IT/Utvecklare, Vårdpersonal, Nytta/effekt, Styrning/Förvaltning, Dokumentation
Ett samtal mellan ledamöter från de nationella samverkansgrupperna NSG data och analys och NSG strukturerad vårdinformation om hur regioner i samverkan arbetar för att uppnå en mer datadriven kunskapsstyrning. Under samtalets gång presenteras exempel på hur samverkansgrupperna arbetar tillsammans inom Nationellt system för kunskapsstyrning för att skapa förutsättningar för effektiv informationsförsörjning och ändamålsenlig uppföljning, och varför journalsystemen i större utsträckning bör utgöra den primära källan för hälsodata.
Från kunskapsstöd till nationell informationsspecifikation för regional implementering – exempel patologi
Karin Wallis
Tisdag 14 maj 2024 13:45 - 14:10 A2
Framtidens journal, Svenska, Förinspelat + På plats, Presentation, Inspiration, Introduktion, Chef/Beslutsfattare, Verksamhetsutveckling, Tekniker/IT/Utvecklare, Vårdpersonal, Exempel från verkligheten (goda/dåliga), Styrning/Förvaltning, Uppföljning/Nulägesbeskrivning, Dokumentation
Regionerna skapar tillsammans mallar för patologisvar med standardiserat innehåll, informationsstruktur och terminologi. Vi kommer att dela våra erfarenheter av vad som krävs för att genomföra en nationell insats där ansvar delas mellan flera nationella aktörer. Vi kommer att berätta hur vi möter upp olika regioners krav vid implementering, samarbetar med Inera och kvalitetsregister samt involverar leverantörer av it-system. Intressenternas olika behov påverkar även hur vi förhåller oss till nationellt överenskomna principer samt internationella standarder, terminologier och kodverk så som Snomed CT och openEHR. Strukturerad och standardiserad information inom patologi ska bidra till en effektiv informationsförsörjning inom och mellan olika vårdgivare och tjänster, och öka möjligheten till att information kan återanvändas i olika syften. Det stödjer också att arbete utförs i enlighet med beslutade riktlinjer och bästa tillgängliga kunskap.
OpenEHR-modellering i praktiken, erfarenheter inom Nationellt system för kunskapsstyrning
Sanna Åsberg, Linda Aulin Lundeqvist, Gunilla Rask
Tisdag 14 maj 2024 14:10 - 14:35 A2
Framtidens journal, Svenska, Förinspelat + På plats, Presentation, Övrigt, Fördjupning, Chef/Beslutsfattare, Verksamhetsutveckling, Tekniker/IT/Utvecklare, Exempel från verkligheten (goda/dåliga), Dokumentation
Beställningar och svar på patologiundersökningar är informationsmängder som delas ofta inom hälso- och sjukvården, idag framför allt i fritext. För att underlätta denna informationsdelning pågår ett arbete i Nationella arbetsgruppen strukturerad vårdinformation patologi med att utveckla svarsmallar för bröstpatologi i syfte att effektivisera vårdens arbete på bästa sätt. Arbetet utförs inom Nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård, med KVAST-gruppen för bröstpatologi som främsta kravställare. Vår presentation innehåller lärdomar från framtagning av nationella underlag som är referensmodellsoberoende och tillämpning av dessa i den internationella informationsstandarden openEHR.
Snomed CT för patologi, i Sverige och internationellt
Anna Rossander, David Wetterbro
Tisdag 14 maj 2024 14:35 - 15:00 A2
Framtidens journal, Svenska, Förinspelat + På plats, Presentation, Inspiration, Fördjupning, Verksamhetsutveckling, Tekniker/IT/Utvecklare, Vårdpersonal, Exempel från verkligheten (goda/dåliga), Dokumentation, Användbarhet
Beställningar och svar på patologiska undersökningar är information som ofta delas inom HoS, idag ofta i fritext via fax. För att underlätta denna informationsdelning har ett nationellt arbete gjorts där de aktuella informationsmängderna har bundits till den internationella terminologin Snomed CT.I presentationen kommer vi berätta om hur arbetet med Snomed CT gjorts och vi kommer redovisa en jämförelse med ett internationellt arbete för att se om de svenska informationsmängderna är strukturerade på samma sätt eller inte.
Effektivare informationsförsörjning genom Ineras tjänst för Informationsutlämning till kvalitetsregister
Björn Hultgren, Anders Fejer, Anna Trinks, Tom Lundholm
Tisdag 14 maj 2024 15:30 - 16:30 A2
Framtidens journal, Svenska, Förinspelat + På plats, Utökad, Orientering, Introduktion, Chef/Beslutsfattare, Politiker, Verksamhetsutveckling, Tekniker/IT/Utvecklare, Omsorgspersonal, Vårdpersonal, Exempel från verkligheten (goda/dåliga), Nytta/effekt, Styrning/Förvaltning, Uppföljning/Nulägesbeskrivning
Arbetet med att ta fram en effektivare informationsförsörjning mellan vårdinformationssystem och Nationella kvalitetsregister ökar nu takten rejält. Informationsförsörjningen som sker via den nationella infrastrukturen, samma som för Nationell patientöversikt och 1177 journalen, står inför betydande metod- och teknikutveckling.
Kom och lyssna, ställ frågor och ta del i det utvecklingsarbete som SKR, Inera, regionerna, kvalitetsregister och registercentrum gör tillsammans. Utvecklingen innebär bland annat att informationsförsörjning till registren kan ske helt utan användarinteraktion och tar bort dagens dubbelarbete helt!
På sessionen kommer vi även beröra hur det går med breddinförandet? Kan arbetet ske för flera register samtidigt? Hur bidrar leveranserna till nationellt system för kunskapsstyrning? Vilka mervärden och effekthemtagningar innebär arbetet?, Hur kan informationsförsörjning till de nationella kvalitetsregistren bidra till en ökad enhetlighet i den kliniska vardagsvården är några av de frågor vi diskuterar.
Effektivare systemintegration genom självbetjäning
Erik Frumerie, Helena Dimming
Tisdag 14 maj 2024 16:30 - 17:00 A2
Framtidens journal, Svenska, Förinspelat + På plats, Presentation, Verktyg för implementering, Introduktion, Chef/Beslutsfattare, Verksamhetsutveckling, Tekniker/IT/Utvecklare, Exempel från verkligheten (goda/dåliga), Nytta/effekt, Styrning/Förvaltning
Västra Götalandsregionen har haft en central systemintegrationsfunktion i form av ett ICC (Integration Competency Center) i över tio år. Nu tar vi nästa steg och lägger ett starkare fokus på att etablera självbetjäningsfunktionalitet i våra tekniska plattformar.
”Beställning av enkla operationer har blivit raketvetenskap med tusentals hjälpsidor och miljontals tips” Hur kan vi förbättra användbarhet av vårdinformationssystem genom samarbete med vårdpersonalen?
Pernilla Karlsson
Onsdag 15 maj 2024 08:30 - 09:00 F6
Framtidens journal, Svenska, Förinspelat + På plats, Presentation, Inspiration, Fördjupning, Chef/Beslutsfattare, Verksamhetsutveckling, Tekniker/IT/Utvecklare, Välfärdsutveckling, Användbarhet
Under presentationen får vi ta del av tips för hur vi kan förbättra användbarhet av vårdinformationssystem genom samarbete med vårdpersonalen samt lärdomar om hur vi undviker fallgropar, utifrån erfarenheter från Finland.
En förberedd invånare – om patientinformation i digitala kallelser via 1177
Eva-Lena Nordqvist, Kristina Stensson Ljungdahl, Marie Alverslid, Susanna Schultz, Victoria Sandqvist
Onsdag 15 maj 2024 09:00 - 09:30 F6
Framtidens journal, Svenska, Enbart på plats, Presentation, Orientering, Introduktion, Chef/Beslutsfattare, Verksamhetsutveckling, Omsorgspersonal, Vårdpersonal, Patientorganisationer/Brukarorganisationer, Exempel från verkligheten (goda/dåliga)
Implementeringen med att få sin kallelse till vårdbesök digitalt, via 1177, pågår i hela Sverige. Men att också få tillgång till för besöket relevant patientinformation via 1177 är nytt. Lyssna om lärdomarna från ett samverkansprojekt mellan Inera och Region Skåne där vi tar er med på vägen i vad som kan komma att tillhandahållas som en nationell möjlighet framöver.
Kan maskininlärning förutspå digitala No-shows?
Helén Han
Onsdag 15 maj 2024 09:30 - 10:00 F6
Framtidens journal, Svenska, Förinspelat + På plats, Presentation, Inspiration, Introduktion, Chef/Beslutsfattare, Verksamhetsutveckling, Tekniker/IT/Utvecklare, Forskare (även studerande), Studerande, Omsorgspersonal, Vårdpersonal, Nytta/effekt, Utbildning (utbildningsbevis), Innovativ/forskning, Användbarhet
Presentation av masterarbete som skrevs under masterutbildningen i Hälsoinformatik på Karolinska Institutet och Stockholms universitet våren 2023. Studiens fokus ligger på tillämpningen av maskininlärning (ML) för att förutsäga uteblivna besök, även kallad "No-shows", inom digital psykoterapi. Målet med studien var att identifiera den bäst lämpade ML-modellen för denna prognos, samt att få en djupare förståelse för de faktorer som har störst påverkan på No-shows i den digitala vårdmiljön.Studiens resultat indikerar att ML kan vara framgångsrikt för att förutsäga No-shows inom digital psykoterapi och för att identifiera underliggande faktorer som bidrar till dessa uteblivna besök. Det framgår att ML utgör ett relevant och effektivt verktyg för att minska förekomsten av No-shows och förbättra patienternas behandlingsföljsamhet inom digital psykoterapi.
När openEHR gick från möjlighet till realitet
Frida Wilén, Helena Vramming
Onsdag 15 maj 2024 10:30 - 11:00 F6
Framtidens journal, Svenska, Förinspelat + På plats, Presentation, Inspiration, Fördjupning, Chef/Beslutsfattare, Verksamhetsutveckling, Tekniker/IT/Utvecklare, Forskare (även studerande), Vårdpersonal, Exempel från verkligheten (goda/dåliga), Nytta/effekt, Styrning/Förvaltning, Innovativ/forskning, Test/validering, Appar
openEHR, den standardiserade datamodellen med löfte om sömlös interoperabilitet och slutet på dubbeldokumentationens era, har länge varit just ett löfte och en möjlighet. Men hur tar vi nästa steg och när kan frukterna faktiskt skördas?Ta del av erfarenheterna av den Proof Of Concept Karolinska och Tietoevry genomfört i ett komplext Remiss och Svarsflöde, hur ett flertal informationsmodeller förenats och hur verksamhetsanpassade översikter byggts på kort tid.
Från Fritext till Framtid: Administrativa tjänster i Min vård Gävleborg
Elin Johansson Hultman, Elin Lund
Onsdag 15 maj 2024 11:00 - 11:30 F6
Framtidens journal, Svenska, Förinspelat + På plats, Presentation, Inspiration, Introduktion, Chef/Beslutsfattare, Politiker, Verksamhetsutveckling, Tekniker/IT/Utvecklare, Vårdpersonal, Exempel från verkligheten (goda/dåliga), Nytta/effekt, Användbarhet
I Region Gävleborg tar vi steget bort från den traditionella vägen för invånaren att sköta sina digitala administrativa ärenden till vården och går från fritext till strukturerad kommunikation. Genom att erbjuda tjänster som receptförnyelse, intygsförfrågan, förnya, börja eller sluta med preventivmedel samt hjälpmedels- och speciallivsmedelsförnyelse i vår triagemotor strävar vi efter en mer strukturerad informationsöverföring till förskrivare. Målet är att minska detektivarbetet, rikta ärenden till rätt profession från början och skapa en sömlös kommunikation med invånaren. Utforska vårt spännande steg mot framtidens vård.
Reducing Clinicians Burden
Björn-Erik Erlandsson
Onsdag 15 maj 2024 11:30 - 12:00 F6
Framtidens journal, Svenska, Förinspelat + På plats, Presentation, Orientering, Introduktion, Chef/Beslutsfattare, Verksamhetsutveckling, Vårdpersonal, Nytta/effekt, Styrning/Förvaltning, Patientsäkerhet
Presentationen beskriver arbetet kring en internationell standard för att minska klinikers arbetsbörda. Ett primärt mål för RCB-projektet är att förstå innehåll, omfattningen och effekten av klinikbördan – särskilt med avseende på kliniker i frontlinjen och deras roll i klinisk praxis, patienthälsa och välbefinnande, diagnos och behandling av sjukdomar, klinisk beslutsfattande, klinisk dokumentation och patientsäkerhet. Våra pågående mål är att bättre förstå grundorsakerna till klinikers börda, att dela framgångshistorier om användningen av informationsteknik (IT) för att mildra bördan och att stödja nya och störande innovativa framsteg som gör det möjligt för sjukvårdens IT att minska bördan och förbättra vården. kvalitet genom att bättre stödja det kliniska arbetsflödet.
Principer och vision hur AI kan presentera data i framtidens journalsystem.
Johan Månflod
Onsdag 15 maj 2024 13:00 - 13:30 F6
Framtidens journal, Svenska, Förinspelat + På plats, Presentation, Inspiration, Fördjupning, Chef/Beslutsfattare, Tekniker/IT/Utvecklare, Forskare (även studerande), Vårdpersonal, Patientorganisationer/Brukarorganisationer, Nytta/effekt, Innovativ/forskning, Användbarhet
Utvecklingen med AI kommer innebära förändringar för framtidens journalsystem.AI kan läsa text och summera data betydligt snabbare än människan kan. Fram tills nu har journalen alltid byggts på att text skulle vara en bra metod att visa data. Det finns dock andra metoder, vilka skulle kunna komma till sin rätt nu när AI kommer förändra hur vi samverkar med dator.Vårdpersonal tar till sig informationen nästan dubbelt så snabbt om man presenterar den i form av ett bildspråk.Dessutom minns vårdpersonal bilder väsentligen bättre än text. Det finns några grundläggande principer för hur man visar information som ni alla stött på i er vardag. Kan ett bildspråk för medicinsk och farmakologisk information hjälpa oss med förflyttningen i tankesätt till hur journalinformation presenteras? Johan kommer presentera bakgrund, behov, utmaningar och möjligheter för informationsöverföring i framtidens Journalsystem. Vi behöver ha en genomtänkt strategi för hur AI och läkare/ annan vårdpersonal kan samarbeta, där presentationen för användaren betyder allt.
Död åt patientjournalen, länge leve dashboarden
Max Herulf
Onsdag 15 maj 2024 13:30 - 14:00 F6
Framtidens journal, Svenska, Förinspelat + På plats, Presentation, Orientering, Introduktion, Chef/Beslutsfattare, Politiker, Verksamhetsutveckling, Upphandlare/inköp/ekonomi/HR, Tekniker/IT/Utvecklare, Forskare (även studerande), Studerande, Omsorgspersonal, Vårdpersonal, Patientorganisationer/Brukarorganisationer, Exempel från verkligheten (goda/dåliga), Nytta/effekt, Välfärdsutveckling, Styrning/Förvaltning, Uppföljning/Nulägesbeskrivning, Dokumentation, Patientsäkerhet, Informationssäkerhet, Information/myndighet, Användbarhet
Trots den sedan länge omfattande digitaliseringen av hälso- och sjukvården finns det många processer som i hög grad liknar det gamla. Ett exempel är patientjournalen och det sätt som vi skriver och läser journalen. Ett datadrivet sätt att arbeta ställer nya krav på dokumentationen där vi behöver röra oss från manuell ostrukturerad kronologisk dokumentation av text till automatiserad datafångst av strukturerade data. Vi behöver också åstadkomma en förflyttning kring hur journaldata visualiseras.
Prenoterad data i vården
Daniel Höglund, Martin Ingvar, Jenny Harrysdotter
Onsdag 15 maj 2024 14:00 - 14:30 F6
Framtidens journal, Svenska, Förinspelat + På plats, Presentation, Inspiration, Fördjupning, Chef/Beslutsfattare, Verksamhetsutveckling, Tekniker/IT/Utvecklare, Vårdpersonal, Patientorganisationer/Brukarorganisationer, Personcentrering, Innovativ/forskning, Uppföljning/Nulägesbeskrivning, Dokumentation, Patientsäkerhet, Informationssäkerhet, Användbarhet
Idag skapas stora mängder data i hälso och sjukvården, ofta med olika syften och de lagras i olika databaser. Exempel är journalföring, provsvar, registrering i kvalitetsregister, bilddiagnostik med mera. Vid kvalitetsuppföljning och forskning används ofta data från olika lager. I och med att datat är sparade i olika format krävs efterbearbetning för att kunna sammanställa analyser.
Sluta köpa gamla journalsystem! Lär från openEHR-baserade initiativ.
Erik Sundvall, Åsa Skagerhult
Onsdag 15 maj 2024 14:30 - 15:00 F6
Framtidens journal, Svenska, Förinspelat + På plats, Presentation, Inspiration, Introduktion, Chef/Beslutsfattare, Politiker, Upphandlare/inköp/ekonomi/HR, Exempel från verkligheten (goda/dåliga), Styrning/Förvaltning, Dokumentation, Juridik, Information/myndighet
Resultatet av den "RFI" om openEHR-baserade system som sju svenska regioner (inklusive de fem största) genomförde och fick många svar på, diskuteras här av Åsa och Erik. Samarbetet ledde, i tre regioner, vidare till en gemensam frågebank som kan användas som grund för upphandlingskrav. Frågebanken och hur man når den presenteras kort under föredraget.Verksamheter inom Region Stockholm+Gotland har därefter påbörjat en ramavtalsupphandling för openEHR-baserade journalsystem, komponenter och verktyg, koordinerad av Karolinska Univeristetssjukhuset. Ramavtalet är klart och det första avropet har skickats ut och kommer beskrivas kortfattat. Flera regioner + akademi + näringsliv har startat det openEHR+FHIR+Snomed-baserade ASHA-projektet. Region Skåne ligger i startgroparna för en openEHR-PoC.Föredraget tar även upp detaljer om Kataloniens openEHR-baserade upphandlingar och system som nu driftsatts.
Nu tar vi farväl av papper i laboratoriebeställningar och svar över regiongränser!
Rebecca Ceder, Andreas Mårtensson, Christel Bengtner, Christina Kling Hassler
Onsdag 15 maj 2024 15:30 - 16:00 F6
Framtidens journal, Svenska, Förinspelat + På plats, Presentation, Verktyg för implementering, Introduktion, Chef/Beslutsfattare, Politiker, Verksamhetsutveckling, Tekniker/IT/Utvecklare, Forskare (även studerande), Vårdpersonal, Nytta/effekt, Välfärdsutveckling, Styrning/Förvaltning, Patientsäkerhet, Användbarhet
Varje år skickas tusentals prover för analys till laboratorier utanför den egna regionen, så kallade skickeprover. Detta görs på grund av kompetens-, utrustnings-, volym- och kvalitetsskäl. Det finns ett stort behov av en nationell digital tjänst för att kunna hantera elektroniska beställningar och svar av skickeprover, då denna beställnings- och svarsprocess idag till stor del fortfarande är pappersbaserad. Föreläsningen avser att visa hur befintlig infrastruktur genom 1177 Egen provhantering, som redan är implementerad i de flesta regioner, kan vidareutvecklas för att användas för skickeprover utan att ge stora förändringar i processen för den som beställer analyser eller får svar. Digitalisering av denna process skulle minska risken för vårdskador, frigöra vårdresurser samt att snabbt kunna tillgängliggöra analyskapacitet vid pandemier.
Mikrobiologiska laboratoriesvar i NPÖ och 1177 Journal – hur arbetar Inera och NAG-kodverk mikrobiologi för att skapa struktur och nytta.
Rebecca Ceder, Tobias Blomberg
Onsdag 15 maj 2024 16:00 - 16:30 F6
Framtidens journal, Svenska, Förinspelat + På plats, Presentation, Verktyg för implementering, Avancerad, Verksamhetsutveckling, Tekniker/IT/Utvecklare, Vårdpersonal, Nytta/effekt, Välfärdsutveckling, Patientsäkerhet
Presentationen berättar vilka möjligheter som finns att visa upp mikrobiologiska laboratoriesvar i NPÖ och 1177 Journal. Under presentationen beskrivs hur NPU- och Snomed CT koder används för att skapa struktur på informationen för att ge god nytta i vården. Även en statusrapport från arbetet med NAG - Kodverk inom klinisk mikrobiologi presenteras.Under presentationen beskrivs även övergripande hur presentation av laboratoriesvar från klinisk kemi sker samt planeringen för att hantera provsvar för patologisvar.
Informationscentriskt arbete i praktiken: Förbättrad informationshantering i beställning- och svarsflöde med hjälp av openEHR
Hannes Olauson, Linda Aulin Lundeqvist, Sajjad Saffari Miandoab
Onsdag 15 maj 2024 16:30 - 17:00 F6
Framtidens journal, Svenska, Förinspelat + På plats, Presentation, Inspiration, Introduktion, Chef/Beslutsfattare, Politiker, Verksamhetsutveckling, Tekniker/IT/Utvecklare, Omsorgspersonal, Vårdpersonal, Exempel från verkligheten (goda/dåliga), Nytta/effekt, Styrning/Förvaltning, Patientsäkerhet
För att möjliggöra effektivare och mer kvalitetssäkrad informationshantering i beställning- och svarsflödet på Karolinska Universitetslaboratoriet har ett informationscentriskt arbetssätt tillämpats i en så kallad Proof of Concept. Information om beställning, provmaterial och delar av svaret har designats på ett system- och leverantörsoberoende sätt med hjälp av den internationella informationsstandarden openEHR. Resultatet är starten på ett paradigmskifte där hälso- och sjukvården kan äga sin egen informationsstruktur och lagra sina hälsodata enligt denna i en central lagringsyta. Systemleverantörer måste förhålla sig till den systemoberoende informationsdesignen. På detta sätt elimineras dubbeldokumentation och datakvaliteten ökar på ett kraftfullt sätt.
Enhetlig Uppmärksamhetsinformation i NPÖ och 1177 Journal
Andreas Mårtensson, Daniel Bergquist, Joachim Swedenborg, Liv Remitz
Torsdag 16 maj 2024 08:30 - 09:00 F6
Framtidens journal, Svenska, Förinspelat + På plats, Presentation, Orientering, Fördjupning, Chef/Beslutsfattare, Politiker, Verksamhetsutveckling, Tekniker/IT/Utvecklare, Studerande, Vårdpersonal, Nytta/effekt, Patientsäkerhet
Socialstyrelsen har utvecklat och förvalta nu den informationspecifikation samt det kodurval som är grunden till en nationellt enhetlig Uppmärksamhetsinformation.Inera har utvecklat sina båda tjänster Nationell Patientöversikt och 1177 Journal samt tagit fram ett tjänstekontrakt som beskriver informationsutbytet från vårdgivarnas journalsystem. Arbete pågår vid journalsystemleverantörer för att kunna hantera uppmärksamhetsinformation enligt informationspecifikationen och dela den med andra vårdgivare och till patienten.En nationellt gemensam informationspecifikation skapar en unik möjlighet att stärka patientsäkerheten genom en i detalj beskriven uppmärksamhetsinformation som skapar en enhetlig och förutsägbar informationsmängd.