Huvudbild för Vitalis 2024
Profilbild för Från kunskapsstöd till nationell informationsspecifikation för regional implementering  – exempel patologi

Från kunskapsstöd till nationell informationsspecifikation för regional implementering – exempel patologi Har passerat

Tisdag 14 maj 2024 13:45 - 14:10 A2

Föreläsare: Karin Wallis

Spår: Framtidens journal

Regionerna skapar tillsammans mallar för patologisvar med standardiserat innehåll, informationsstruktur och terminologi. Arbetet utförs inom Nationellt system för kunskapsstyrning och har under 2023 fokuserat på att tillsammans med ansvarig standardiseringsgrupp (KVAST-grupp) inom Svensk Förening för Patologi ta fram svarsmallar vid utredning av bröstcancer.

För att patienter som utreds genom undersökning av patolog ska få en tydlig diagnos, rätt behandling och kunna följas upp, är det viktigt att undersökningar och svar till remitterande läkare innehåller all relevant information. Användning av standardiserade mallar för svar till remittent ger stöd till patologer att genomföra undersökningar. Det understödjer också att utlåtanden görs i enlighet med beslutade riktlinjer och bästa tillgängliga kunskap. Standardiserad och strukturerad information ökar även möjligheten till att informationen kan återanvändas i flera syften, samt är en förutsättning för en effektiv informationsförsörjning inom och mellan olika vårdgivare och tjänster. Exempel på återanvändning av information är uppföljning och analys, eller visning i översikter för patienter och närstående.

För att skapa svarsmallar som kan användas i samtliga regioner, och där informationen dessutom kan överföras mellan olika system, behöver strukturering av information utföras i enlighet med nationellt överenskomna standarder, terminologier och kodverk. Mallarna bör dessutom vara entydiga och enhetliga mellan olika diagnosområden.

Den nationella arbetsgruppen består av patologer och representanter från nationell samverkansgrupp strukturerad vårdinformations nationella arbetsgrupper med kompetens inom informationsstruktur respektive Snomed CT samt informatiker från regioner och RCC. Svarsmallens innehåll sammanställs av Svensk förening för Patologis KVAST-grupp för bröstpatologi. För att säkerställa att resultatet återspeglar verksamheternas behov kommer en bredare förankring med patologer samt andra vårdprofessioner och intressenter att genomföras.

I vår presentation kommer vi att dela våra erfarenheter av vad som krävs för att genomföra en nationell insats där ansvar delas mellan flera nationella programområden (NPO medicinsk diagnostik och NPO cancersjukdomar/RCC) samt en nationell samverkansgrupp (NSG strukturerad vårdinformation) och där flera regioner och aktörer är intressenter och har pågående insatser inom angränsande områden. Vi kommer också att berätta hur vi möter upp olika regioners krav vid implementering, samarbetar med Inera och kvalitetsregister samt involverar leverantörer av it-system. Intressenternas olika behov påverkar även hur vi förhåller oss till nationellt överenskomna principer samt internationella standarder, terminologier och kodverk så som Snomed CT och openEHR.

Språk

Svenska

Ämne

Klinisk informatik och semantik

Seminarietyp

Förinspelat + På plats

Föreläsningsformat

Presentation

Föreläsningssyfte

Inspiration

Kunskapsnivå

Introduktion

Målgrupp

Chef/Beslutsfattare
Verksamhetsutveckling
Tekniker/IT/Utvecklare
Vårdpersonal

Nyckelord

Exempel från verkligheten (goda/dåliga)
Styrning/Förvaltning
Uppföljning/Nulägesbeskrivning
Dokumentation

Konferens

Vitalis

Föreläsare

Profilbild för Karin Wallis

Karin Wallis Föreläsare

Projektledare
Sveriges Kommuner och Regioner

Karin Wallis, PhD, har ledande och stödjande roller inom informatik och kunskapsstyrning. Hon är processledare för nationella arbetsgrupper för strukturerad vårdinformation och del av nationella stödfunktionen på SKR inom Nationellt system för kunskapsstyrning. Karin har en bakgrund som forskare inom neuronal utveckling och cancer. Hon är anställd på Bouvet AB.