Huvudbild för Vitalis 2024
Profilbild för Möjligheter och utmaningar med att införa ett ramverk för kvalitetssäkring av hälsoappar i Sverige

Möjligheter och utmaningar med att införa ett ramverk för kvalitetssäkring av hälsoappar i Sverige Har passerat

Tisdag 14 maj 2024 16:35 - 17:00 A6

Moderatorer: Ann Gustafsson, Lena Morgan, Rikard Owenius
Paneldeltagare: Anna Lefevre Skjöldebrand, Lena Björk, Marie Granander, Sandra Andersson, Sarah Wamala-Andersson, Stefan Jernberg

Spår: Hälsoappar

Språk

Svenska

Seminarietyp

Enbart på plats

Föreläsningsformat

Panel

Målgrupp

Chef/Beslutsfattare
Verksamhetsutveckling
Tekniker/IT/Utvecklare
Omsorgspersonal
Vårdpersonal
Patientorganisationer/Brukarorganisationer

Nyckelord

Exempel från verkligheten (goda/dåliga)
Test/validering
Patientsäkerhet
Information/myndighet

Konferens

Vitalis

Föreläsare

Profilbild för Ann Gustafsson

Ann Gustafsson Moderator

Utredare
Ehälsomyndigheten

Utredare på avdelningen för Analys och utredning på Ehälsomyndigheten. Arbetar just nu inom områdena; EHDS (Sekundäranvändning) och Hälsoappar. Tidigare Affärsområdesansvarig på Alleato och arbetar som Leg. Arbetsterapeut på Danderyds rehabiliterings medicinska klinik.

Lena Morgan Moderator

Projektledare
Svenska Institutet för standarder

Projektledare på Svenska intitutet för standarder. Biomedicinsk analytiker med erfarenhet från mikrobiologiskt laboratorie, professionsutveckling på Vårdförbundet, nationell kvalitetsäkring av laboratorieanalyser på Equalis.

Profilbild för Rikard Owenius

Rikard Owenius Moderator

Utredare
Läkemedelsverket

Jag arbetar som regulatorisk utredare på Enheten för Medicinteknik på Läkemedelsverket där jag bland annat är samordnare för området eHälsa. Så kontakta gärna mig om ni har frågor om medicinteknisk programvara, NMI, eHälsa i stort eller klinisk utvärdering, eller om ni vill diskutera MDR-förordningen.

Profilbild för Anna Lefevre Skjöldebrand

Anna Lefevre Skjöldebrand Paneldeltagare

VD
Swedish Medtech

Lena Björk Paneldeltagare

Profilbild för Marie Granander

Marie Granander Paneldeltagare

Project Manager
DigitalWell Arena

Marie Granander, Stiftelsen Compare har rollen som Project Manager för den nationella innovationsmiljön DigitalWell Arena som arbetar med att göra det lättare att ta vara på data och digital teknik för individens hälsa. Inom DigitalWell Arena leder Marie verksamhetsområdet för Kvalitetssäkring där hon arbetar med att öka kunskapen om data och digital teknik för hälsa och att skapa trygga interaktioner mellan aktörer i ekosystemet. Hon är också projektledare för det nationella projektet "Kvalitetssäkring av hälsoapplikationer" som tar fram kunskap om det nordiska kvalitetsramverket NordDEC i en svensk kontext.

Sandra Andersson Paneldeltagare

Specialistsjuksköterska vård av äldre
Bra Liv (Region Jönköping)

Specialistsjuksköterska vård av äldre.
Bra Liv Vetlanda vårdcentral, Region Jönköping

Profilbild för Sarah Wamala-Andersson

Sarah Wamala-Andersson Paneldeltagare

Professor i Hälso- och välfärdsteknik
Mälardalen University

Professor och ämnesföreträdare i hälso- och välfärdsteknik och forskargruppsledare vid Mälardalens universitet.
Min mission är att bedriva forskning som ger nytta genom att bevisa vetenskaplig evidens om effektivitet av digital teknik och AI lösningar inom välfärd, vård, omsorg och hälsa.
Jag bedriver en tvärvetenskaplig forskning med fokus på implementering, evidens för effektivitet, policies och ersättningsmodeller av digitala lösningar, välfärdsteknik och Artificiell intelligens.
Jag leder ett flertal forskningsprojekt och har handlett flera doktorander och forskare, har publicerat brett, deltar frekvent som internationell expert och talare i olika konferenser, seminarier och paneler.
Tidigare arbetserfarenhet inkluderar tjänster som; professor i Hälsopolitik (Karolinska Institutet), Principal research scientist (multinationellt läkemedelsbolag), Generaldirektör (Statens folkhälsoinstitutet), Avdelningschef (Region Stockholm) och flera internationella uppdrag.
Akademisk utbildning inkluderar; doktorsexamen i medicinsk vetenskap (Karolinska Institutet) och en ”fast-track MBA”, Stanford Executive Program (USA).
En del av min fritid går åt bredda mina kunskaper om digitalisering, globala frågor, filosofi, spiritualism, personlig utveckling och coachning. Jag tror på att mindset som nyckel till det mesta!

Profilbild för Stefan Jernberg

Stefan Jernberg Paneldeltagare

Regulatory Secialist
Lead2Change AB

Arbetar som specialist på medicinteknisk programvara och tagit en produkt genom certifiering enligt MDR (Regulation (EU) 2017/745 ) som en av de första klass IIa produkterna.
Lång erfarenhet av att leda programvaruutveckling och genomföra organisationsutveckling.
Genom att använda applicerbara standarder kan vi förbättra och effektivisera våra arbetssätt.