Patientöversikter i cancervården - vad innebär det för patienten och för vårdens medarbetare? Har passerat
Tisdag 25 augusti 2020 16:00 - 17:00 Ekosystem
Moderator: Lisa Kirsebom
Paneldeltagare: Anna Essen, Ebba Hult, Eskil Degsell, Hans Hägglund, Ingela Franck Lissbrant, Maria Sörby, Per Nodbrant
Under åren 2018-2021 implementeras patientöversikter - beslutsstöd -inom åtta cancerdiagnoser på kliniker i hela landet. Hur kommer detta att påverka arbetet på klinikerna och vad innebär det för patienten? Efter en kort introduktion kommer panelen - med representanter från olika perspektiv (patient, närstående, läkare, verksamhetschef) - att belysa användningen av verktyget ur olika aspekter För patienten och den närstående: Hur vill och kan man som patient och som närstående hantera den information som man får presenterad i patientöversikten? Får man information på rätt sätt och vid rätt tillfälle? Finns det farhågor och vilka? För läkaren: Vad händer med läkarens roll när verktygen driver på förändrade arbetssätt och patienten finns med i beslutsprocessen? För kliniken: Vad är nyttoeffekterna i kliniken? Finns det farhågor? Hur hanteras patientöversikterna i relation till patientjournal och andra patientadministrativa system? Vi kommer att diskutera digitalisering av vården och behovet av nationell samordning.
Detta seminarium arrangeras av RCC – Regionala Cancercentrum i Samverkan och tillsammans inom ramen för Innovationsmiljön Nollvision cancer
Språk
Svenska
Ämne
Beslutstöd
Föreläsningssyfte
Inspiration
Nivå
Introduktion
Målgrupp
Chef/Beslutsfattare
Politiker
Verksamhetsutveckling
Forskare (även studerande)
Omsorgspersonal
Vårdpersonal
Patientorganisationer/Brukarorganisationer
Nyckelord
Exempel från verkligheten
Nytta/effekt
Personcentrering
samverkan över organisationsgränser
Styrning
Innovativ/forskning
Uppföljning/Nulägesbeskrivning
Användbarhet
Seminarietyp
Inspelad föreläsning
Föreläsare
Anna Essen Paneldeltagare
Docent i företagsekonomi
Handelshögskolan i Stockholm
Anna Essén forskar om digitalisering på Handelshögskolan i Stockholm. Hon leder internationella studier om digitala infrastrukturer och e-hälsotjänster i vården och om autonoma transportsystem i framtidens smarta städer.
Ebba Hult Paneldeltagare
Samordnare
Nollvision cancer Center for AI, Innovation and the Future of Work HOUSE OF INNOVATION Handelshögskolan i Stockholm
Ebba Gunilla Melville Hult, BSc statskunskap och internationella relationer från Göteborgs universitet, har lång erfarenhet från att leda och driva projekt inom strategi, verksamhetsutveckling och affärsutveckling nationellt och internationellt inom flera samhällssektorer; hälsa- och sjukvård, omsorg, skola, försvar, IKT, trafiksäkerhet, energi- och miljöteknik. Hon arbetar sedan 2011 aktivt med internationaliseringen av svensk sjukvård och life science industri, särskilt inom cancervård.
Ebba är en av initiativtagarna till den nystartade innovationsmiljön Nollvision cancer med finansiering från Vinnova.
Eskil Degsell Paneldeltagare
Närståenderepresentant
Närståenderepresentant
Eskil Degsell är öppet egenerfaren patient diagnostiserad med astma och allergi sedan barnsben. Han är också öppet egenerfaren närstående till hans fru som är diagnostiserad med en malign hjärntumör.
Eskil sitter också i styrelsen för Svenska Hjärntumörföreningen, ledningsbordet vid patientflöde Maligna Hjärntumörer vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Eskil är anknuten till RCC Stockholm – Gotland med fokus på patientrapporterade utfallsmått och närstående frågor.
Eskil är även anknuten till forskning vid Karolinska Institutet samt sitter med i patient- och brukarrådet vid Myndigheten för vård och omsorgsanalys.
Hans Hägglund Paneldeltagare
Nationell cancersamordnare, ordförande RCC i Samverkan
SKR
Hans Hägglund är nationell cancersamordnare vid Sveriges Kommuner och Regioner och ordförande i Cancercentrum i samverkan. Han är cancerläkare och cancerforskare och har en professur på Uppsala Universitet och är gästforskare på Fred Hutchinson Cancer Research Center i Seattle, USA. Hans var tidigare verksamhetschef på Akademiska sjukhuset i Uppsala, 2013-2018, läkare och forskare på Karolinska Universitetssjukhuset 1994-2013 och tidigare ordförande för Svensk förening för Hematologi 2016-2018. Hans är en av initiativtagarna till den visionsdrivna innovationsmiljön Nollvision cancer med finansiering från Vinnova.
Ingela Franck Lissbrant Paneldeltagare
Överläkare, onkolog, regional processägare för Prostatacancer, Vice ordförande Nationella prostatacancerregistret (NPCR)
Sahlgrenska universitetssjukhuset
Överläkare, Onkologen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Regional Processägare för Prostatacancer i VGR
Vice ordförande Natinella prostatacancerregistret (NPCR).
Maria Sörby Paneldeltagare
Projektledare
RCC Uppsala Örebro
Maria Sörby är anställd vid RCC Uppsala Örebro och projektledare för det nationella projektet Införande av patientöversikter i cancervården. Maria är biokemist och disputerade vid Ludwiginstitutet för cancerforskning. Maria har många års erfarenhet av ledning och utveckling av infrastruktur i offentlig verksamhet, bland annat från Statens Veterinärmedicinska Anstalt och SciLifeLab
Per Nodbrant Paneldeltagare
Verksamhetschef,
Länssjukhuset Ryhov, Region Jönköping
Verksamhetschef, onkologkliniken, Länssjukhuset Ryhov, Regions Jönköping