Programpunkter
Prisutdelning Shine - Sveriges första innovationstävling mot stillasittande
Fredrik Brunes, Isis Amer-Wåhlin, Per Bolund
Torsdag 12 oktober 2017 16:30 - 16:45 A1
Prisutdelning Shine - Sveriges första innovationstävling mot stillasittande! För ett fysiskt friskare Sverige!
Tävlingen syftar till att aktivera innovatörer och problemlösare att skapa nydanande lösningar och innovationer med potential att varaktigt öka den fysiska aktiviteten hos många.
Prisutdelare
Per Bolund, finansmarknads- och konsumentminister, biträdande finansminister
Isis Amer-Wåhlin, ordförande Nätverket Fysisk Aktivitet för Hållbara Samhällen
Mia Oldenburg - Branding you - Ta kontroll över ditt varumärke, dina målsättningar och ditt nätverk!
Mia Oldenburg, Fredrik Brunes
Torsdag 12 oktober 2017 16:00 - 16:30 A1
Mia Oldenburg - Branding you - Ta kontroll över ditt varumärke, dina målsättningar och ditt nätverk!
Mia Oldenburg, chef Studentservice och medförfattare till boken ”Branding You – How to Market Yourself in a Competitive World
Mia Oldenburg, chef Studentservice och medförfattare till boken ”Branding You – How to Market Yourself in a Competitive World” har sedan 2009 arbetat med kursutveckling och undervisning i karriärplanering och personlig branding vid Luleå tekniska universitet och som gästlärare vid lärosäten runt om i Europa. 2010 fick hon utmärkelsen ”Årets föregångare inom utbildning”. Med mångårig erfarenhet som chef, företagare och med en hel del motgångar i bagaget ger Mia en personlig föreläsning med frikostiga exempel från sitt eget liv.
Rahel Belatchew Lerdell - Arkitektur för en hållbar framtid
Rahel Belatchew, Fredrik Brunes
Torsdag 12 oktober 2017 15:40 - 16:00 A1
Rahel Belatchew Lerdell - Arkitektur för en hållbar framtid
Rahel Belatchew Lerdell, chefsarkitekt och VD för Belatchew Arkitekter
Vid sidan om Belatchew Arkitekter driver även Rahel den experimentella studion Belatchew Labs i syfte att finna lösningar på stadens utmaningar genom metodutveckling, digitalisering och hållbar arkitektur. Rahel Belatchew bedriver även fastighetsutveckling för att förverkliga projekt med höga arkitektoniska kvaliteter i egen regi.
Sven-Olof Johansson, Henrik Lundmark och Biljana Pehrsson - Hur ser några av de främsta börsnoterade fastighetsaktörerna på framtiden för svensk fastighetsmarknad?
Henrik Lundmark, fastighetschef på Diös - Biljana Pehrsson, VD Kungsleden - Sven-Olof Johansson, VD Fastpartner
Efter Lehmankrashen har marknaden under nästan 10 år sett en oavbruten uppgång av hyror och fastighetspriser, vilket har resulterat i att oron börjar sprida sig. Är vi på toppen av marknaden och nära ett prisfall eller är det bara ett hack i kurvan? Var finns de största riskerna och var finns möjligheterna? Hur agerar man idag som stor fastighetsägare för att klara av även en svart svan? Vilka fastighetssegment är bäst att satsa på idag om vi har ett 5-årsperspektiv på investeringarna?
Gunnar Hagman - Världen står inför en av mänsklighetens största utmaningar att hantera klimatutvecklingen och alla, inte minst byggbranschen, måste ta sitt ansvar
Gunnar Hagman, VD Skanska
Skanska vill ta en aktiv roll i utvecklingen av samhället och har därför utmanat branschen med en vision om att uppnå klimatneutralitet till år 2050. En målbild som i stora delar är både tuffare och mer omfattande än många andra företags. Välkommen att lyssna på Skanska Sveriges VD Gunnar Hagman som berättar om målbilden att uppnå klimatneutralitet i hela värdekedjan.
Kommunpanel - Luleå och Solna, två framgångsrika exempel på stadsutveckling i samarbete mellan kommun och långsiktiga fastighetsägare/utvecklare
Niklas Nordström, Kommunalråd Luleå - Patrik Hall, VD Heimstaden - Christian Hermelin, vd Fabege - Pehr Granfalk, Kommunalråd Solna
Befolkningsexplosionen skapar behov av historiens största och snabbaste utbyggnad av bostäder, skolor, äldreboenden och allmän infrastruktur. Lyssna till goda exempel på hur kommuner i framkant hittar lösningar på att bygga den attraktiva staden i nära samarbete med långsiktiga fastighetsägare och utvecklare! Hur sker samarbetet? Hur löser de finansiering? Hur löser de stadsplaneringen?
Panelsamtal : Skattereform för fler hyresrätter
Jonas Nygren, Jörgen Hellman, Per Åsling, Martin Lindahl, Reinhold Lennebo
Torsdag 12 oktober 2017 12:30 - 13:30 C1
G - Finans, politik & bostäder
Panelsamtal : Skattereform för fler hyresrätter
Per Åsling, (C), ordförande i Riksdagens skatteutskott
Reinhold Lennbo, VD på Fastighetsägarna Sverige
Jonas Nygren förbundschef Hyresgästföreningen
Jörgen Hellman, (S), vice ordförande skatteutskottet
Vi behöver fler hyresrätter och en viktig lösning ligger i förändrad moms. Låter det krångligt och långt ifrån din vardag och svensk bostadsmarknad? Det är det inte. Med låg moms på bostadshyra kan bostadsbolagen dra av den när de bygger och renoverar, kalkyler går ihop och vi får fler hyresrätter.
Det finns ingen byggindustri! - Bättre design med automatiserade flödessimuleringar
Michael Thydell, Sebastian Desand, Carl Kristoffersson
Torsdag 12 oktober 2017 12:30 - 13:30 C2
A - Digital utveckling
Det finns ingen byggindustri!
Michael Thydell, BIM-strateg på Sweco och styrelseledamot på BIMobject
Byggbranschens största utmaning ligger i att lyckas transformera sig från en huvudsakligen hantverksbaserad design och produktion till att bli en äkta industri och äntligen börja skörda de stora vinster som ligger i en industrialisering. Denna transformation kommer huvudsakligen drivas genom omfattande processförändringar utifrån digitalisering.
Bättre design med automatiserade flödessimuleringar
Sebastian Desand, VD och medgrundare av Adaptive Simulations
Det finns i många projekt stora fördelar i att genomföra simuleringar tidigt i designprocessen. Att känna till vindens påverkan på en konstruktion, en stadsdel eller en hel stad kan ha stor betydelse för besluten som fattas i design och planeringsfasen
Ändamålsenlig och långsiktig förvaltning av 3D-fastigheter
Ingela Boije af Gennäs, Jahn Wahlbäck, Lars Åstrand, Gunnar Ersbo
Torsdag 12 oktober 2017 12:30 - 13:30 C3
I - Planer & fastighetsjuridik
Ändamålsenlig och långsiktig förvaltning av 3D-fastigheter
Ingela Boije af Gennäs, lantmätare och fastighetsrättslig expert hos NAI Svefa
Lars Åstrand, lantmätare och fastighetsrättslig konsult hos NAI Svefa
Jahn Wahlbäck, seniorkonsult hos Fasticon
Vid tredimensionell fastighetsbildning ställer lagstiftningen krav på att 3D-fastigheten tillförsäkras de rättigheter som behövs för att den ska kunna användas på ett ändamålsenligt sätt och att indelningen i flera fastigheter leder till en mera ändamålsenlig förvaltning av den aktuella byggnaden. Ur ett förvaltningsperspektiv – vilka delar av byggnaden är det lämpligt att förvalta tillsammans genom en gemensamhetsanläggning, när är servitut att föredra och när bör en rättighet inte inrättas? Seminariet inleds med en genomgång av bestämmelser och rekommendationer för fastighetsbildningen samt erfarenheter av tillämpningen av dessa hos olika lantmäterimyndigheter, åtföljt av praktiska lärdomar från förvaltningen av en byggnad som är indelad i flera fastigheter.
Fastighetsvärdering : Internationella spaningar inom fastighetsvärderingsområdet - Den ständiga frågan : Ligger Sverige före eller efter internationellt? - Förändras kraven på värderingar internationellt?
Agneta Jacobsson, Jan Rosengren, Hans Lind
Torsdag 12 oktober 2017 12:30 - 13:30 C4
B - Fastighetsvärdering
Fastighetsvärdering : Internationella spaningar inom fastighetsvärderingsområdet
Agneta Jacobsson, Head of Sweden and the Nordics på Cushman & Wakefield
Jan Rosengren, Senior Advisor på Newsec
Jan Rosengren, en gång kallad Mr Valuation, med mångårig erfarenhet från internationella verksamhet inom DTZ och numera verksam inom Newsec, spanar tillsammans med Agneta Jacobsson, Head of Sweden and the Nordics, på temat; Vilka trender de nu kan se inom fastighetsvärderingsområdet internationellt. Agneta och Jan kommer att hålla separata föredrag till och med slutet då de knyter an sina presentationer genom att föra en diskussion kring hur värderarna ska möta framtiden.
Den ständiga frågan : Ligger Sverige före eller efter internationellt?
Agneta Jacobsson, Head of Sweden and the Nordics på Cushman & Wakefield
Agneta kommer att ge oss sin syn på vad som händer just nu inom internationell fastighetsvärdering. Vad är utmaningarna och är våra utmaningar i Sverige/Norden annorlunda? Vad kan hända i framtiden? I ett samtal diskuterar vi sedan hur värderarna bäst möter framtiden?
Förändras kraven på värderingar internationellt?
Jan Rosengren, Senior Advisor på Newsec
Jan kommer att ge oss inblick i hur kraven på värderare har och kommer att förändras inom olika organisationer, EU och inom redovisning. Jan har mångårig kunskap från både Samhällsbyggarna och RICS. Han arbetar för närvarande inom Newsec som Senior Advisor men är aktiv både som investeringsrådgivare och som i olika typer av värderingssammanhang, såväl i domstol som kommersiellt.
Samarbetet mellan kommunen och näringslivet i Nyköping
Krister Karlsson, Urban Granström, Kimberly Olsson
Torsdag 12 oktober 2017 12:30 - 13:30 RUM 21
H - Stadsutveckling & samhälle
Samarbetet mellan kommunen och näringslivet i Nyköping
Krister Karlsson, vice VD och fastighetsutvecklingschef på Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB och Urban Granström, kommunalråd i Nyköpings kommun
Urban Granström KSO (S) inleder med att presentera Nyköping som ort med fokus på tillväxt, bostadssituation, Ostlänkens påverkan, kommunala utmaningar etc. Krister Karlsson fortsätter sedan att tala om SBB´s utvecklingsprojekt om ca 155 000 kvm BTA som svarar upp mot Urbans inledning samt vidare utveckla lite grann kring det kommunala samarbetet (Plankontoret, Näringslivskontoret etc.)
Bygglogistiken under utbyggnadsåren i Göteborg - Hållbart byggande för en bättre framtid
Fredrik Friblick, Jerker Lessing, Marcus Hansson, Louise Palm
Torsdag 12 oktober 2017 12:30 - 13:30 RUM 23
F - Bygg & anläggning
Bygglogistiken under utbyggnadsåren i Göteborg
Marcus Hansson, konsult på Prolog med Fredrik Friblick, grundare och VD på Prolog
Enorma investeringar i bygg och infrastruktur är så klart en fantastisk möjlighet för att på sikt förbättra förutsättningarna för både befintliga och kommande Göteborgare. Men hur påverkas stad och projekt under utbyggnadsåren? Samtidigt som det ska gå att bo och leva i staden måste bygglogistiken fungera för att vi samhällsbyggare ska göra det vi är bäst på; utveckla och bygga den attraktiva staden.
Hållbart byggande för en bättre framtid
Jerker Lessing, forsknings- och utvecklingschef, BoKlok
Idag byggs det mer än på mycket länge, men byggandet tar ofta lång tid och kräver mycket resurser. Hur kan samhället tillsammans se till att det byggs mycket, men på ett smartare sätt?
Västra länkens bidrag till Göteborgs stadsutveckling
Bo Larsson, Henrik Olsson
Torsdag 12 oktober 2017 12:30 - 13:30 RUM 24/25
C - Infrastruktur
Västra länkens bidrag till Göteborgs stadsutveckling
Bo Larsson, projektchef för Västlänken i Göteborg
Västlänken i Göteborg, en 8 km lång järnvägsförbindelse med 6 km tunnlar och tre nya underjordiska stationer i centrala Göteborg. Västlänken gör det enklare att resa i västsverige och bidrar till stadsutvecklingen av Göteborg.
Barnkonventionen
Ante Runnqvuist, Charlotta Holm Hildebrand, Charlotte Odbratt, Linda Pettersson, Helena Olsson
Torsdag 12 oktober 2017 12:30 - 13:30 RUM 26
D - Urbanitet & livsmiljö
Barnkonventionen
Linda Pettersson landskapsarkitekt LAR/MSA
Charlotta Odbratt projektledare, Akademiska Hus
Ante Runnquist, Change and Learning Manager
Charlotta Hols Hildebrand, planarkitekt FPR/MSA
Regeringen har lämnat förslag om att göra FN:s barnkonvention till svensk lag till lagrådet. Regeringen anser att barnkonventionens starka ställning behöver tydliggöras och att ett barnrättsbaserat synsätt ska ha stort genomslag i rättstillämpningen. Med barnkonventionen som lag kan barn i större utsträckning förväntas involveras i beslut som rör barnet självt.
Uppnå energisparmålen idag - hinder och möjligheter - NavVis - Enabling digital value creation indoors -
Marcus Bergsli, Richard Lindwall, Karin Karlsbro
Torsdag 12 oktober 2017 12:30 - 13:30 RUM 27
E - Fastigheter - förvaltning & utveckling
Uppnå energisparmålen idag - hinder och möjligheter
Richard Lindwall, specialist/konsult och lärare energi & miljöteknik
Varmt välkommen till en föreläsning och vitaminkick kring energieffektivisering!
Potentialen att effektivisera energianvändningen i Sveriges byggnader uppgår till 20 TWh.
(2015 levererade Sveriges kärnkraft 43 TWh) Regelverket är tydligt och bra men efterlevnaden
är i det närmaste obefintligt. Föreläsningen syftar till att vara en ögonöppnare och beskriver
varför det sker så lite. Handfasta lösningar beskrivs på hur vi når snabba och bra resultat.
NavVis - Enabling digital value creation indoors
Marcus Bergsli, Business Development Manager at NavVis
NavVis is a spin-off from the TU Munich and builds on the results of its own long-term research and development in the fields of robotics, computer vision, data visualization and sensor fusion. NavVis develops hardware and software for digitization and web-based visualization of interior spaces. NavVis' customers include leading global automotive, manufacturing, transportation, retail and insurance companies
Årets visselpipa 2017 slog larm om korruption och oegentligheter på Statens Fastighetsverk
Richard Lindwall, Tomas Alsmarker
Torsdag 12 oktober 2017 10:30 - 11:30 C1
G - Finans, politik & bostäder
Årets visselpipa 2017 slog larm om korruption och oegentligheter på Statens Fastighetsverk
Richard Lindwall
Varmt välkommen till en föreläsning som syftar dels till att öppna ögonen på deltagaren, Richard ger även konkreta tips på hur man bör gå tillväga vid visselblåsning.
Richard Lindwall tilldelades utmärkelsen Årets visselpipa 2017 som slog larm om korruption och oegentligheter på Statens Fastighetsverk. Richard delar med sig och talar bl.a om sorgen över att behöva visselblåsa.
Hur är det möjligt med oegentligheter på en myndighet i Sverige 2017 som utger sig för att vara så förskonade från korruption, men är vi det…
Fastighetsbildning 2.0 - Från analog till digital
Daniel Janonius Löwgren, Linda Edgren, Magnus Forsberg, Maria Petrusson, Thomas Öberg, Carl Kristoffersson
Torsdag 12 oktober 2017 10:30 - 11:30 C2
A - Digital utveckling
Fastighetsbildning 2.0 - Från analog till digital
Linda Edgren, divisionschef Fastighetsbildning
Daniel Janonius Löwgren, funktionschef Lantmäteriet
Maria Petrusson, tf. biträdande divisionschef Fastighetsbildning
Thomas Öberg, tf. regionschef Nordvästra Regionen
Magnnus Forsberg, tf. regionalchef Sydöstra regionen
Lantmäteriet arbetar idag aktivt med att korta handläggningstiderna i fastighetsbildningsverksamheten där en ökad digitalisering är den stora möjliggöraren. Resan mot en digital fastighetsbildning är påbörjad och kommer innebära nya arbetssätt, nya möjligheter för samverkan och på sikt en ny affärsmodell.
Allmän plats - Aktuella frågor - Paneldebatt
Carin Wesslau, Ingegerd Hedmark, Johan Berggren, Marianne Carlbring, Per Larsson, Gunnar Ersbo
Torsdag 12 oktober 2017 10:30 - 11:30 C3
I - Planer & fastighetsjuridik
Allmän plats - Aktuella frågor - Paneldebatt
Ingegerd Hedmark, civilingenjör och lantmätare på Structor
Marianne Carlbring är universitetsadjunkt
Per Larsson, doktorand Malmö högskola
Johan Berggren, enhetschef avdelning mark och exploatering för Uppsala Stadsbyggnadsförvaltning
Carin Wesslau, stiftsjurist med ansvar för fastigheter i Uppsala Stift
Användningen av allmän plats är viktigt vid byggande av staden där många olika intressen möts. Tre aktuella ämnen kommer att diskuteras:
Vilka ledningar får ligga i allmän plats och under vilka villkor? Frågan har aktualiserats under året genom rättsfall från Mark‐ och miljööverdomstolen.
Huvudmannaskapsfrågan är ständigt aktuell, vem ska vara huvudman? Går det att ha dubbla huvudmän och hur slipper kommunen huvudmannaskapet?
Ska staden förtätas har vi inte längre råd med ytor som bara innehåller enstaka funktioner. Kanske behöver de knivskarpa gränserna mellan kvartersmark och allmän plats luckras upp något i samnyttjandets tecken?
Ianspråkstagande av tätortsnära åkermark - Stadsbyggnad
Andreas Wahn, Pontus Borgstrand, Hans Lind
Torsdag 12 oktober 2017 10:30 - 11:30 C4
B - Fastighetsvärdering
Ianspråkstagande av tätortsnära åkermark
Andreas Wahn, fastighetsmäklare & agronom på LRF konsult
Föredraget kommer att handla om marknadsläge och prisutveckling på åkermark i Skåne med fokus på stadsnära områden. Andreas Wahn håller i föredraget och arbetar som fastighetsmäklare & Agronom på LRF konsult.
Stadsbyggnad
Pontus Borgstrand, Stadsbyggnadschef i Staffanstorps kommun
Detta föredrag hålls av Pontus Borgstrand som har en bakgrund som Lantmätare på KTH och brinnande intresse för stadsbyggnadsfrågor. Han drivs av kombinationen av att skapa platser där människor bor och vistas med stolthet om 20 år tillsammans med de mer kortsiktiga incitament de involverade aktörerna behöver för att skapa samhällsområden.
Förändringsledning inom en kommunal samhällsbyggnadsförvaltning - Från teknokrati till medborgarinitiativ
Jan Zakariasson, Patrik Höstmad, Kimberly Olsson
Torsdag 12 oktober 2017 10:30 - 11:30 RUM 21
H - Stadsutveckling & samhälle
Förändringsledning inom en kommunal samhällsbyggnadsförvaltning
Jan Zakariasson, VD, Agima Management AB
Föredraget visar hur omvärld och interna orsaker gör det nödvändigt att utveckla samhällsbyggnadsförvaltning och samhällsbyggnadsprocessen. Kommuner står inför stora utmaningar och behöver utvecklas för att möta dessa utmaningar och förändrade behov.
Från teknokrati till medborgarinitiativ
Patrik Höstmad, docent och utbildningsområdesledare för arkitektur och samhällsbyggnad vid Chalmers samt samordnare för stadsutvecklingsnätverket Yimby Göteborg
1900-talets starka teknokrati där ett fåtal ingenjörer och arkitekter kunde sätta agendan har successivt luckrats upp med hjälp av den digitala tekniken. Den har möjliggjort att välinformerade medborgarinitiativ både kan avslöja att kejsaren är naken och själva få gehör för sina agendor. Bara de senaste åren har stadsplaneringsfrågorna lyfts från internetforum för nördar till sociala medier som når ut brett. Idag pågår en direkt dialog mellan medborgare, politiker och professionella i Yimby Göteborgs facebookgrupp. Under presentationen ges en kort beskrivning av den resa som har skett vad gäller inflytande över stadsutvecklingsfrågor och vad som är nycklarna för att kunna skapa en välanvänd digital mötesplats.