Huvudbild för Samhällsbyggnadsdagarna 2017
Profilbild för Barnkonventionen

Barnkonventionen Har passerat

Torsdag 12 oktober 2017 12:30 - 13:30 RUM 26

Talare: Ante Runnqvuist, Charlotta Holm Hildebrand, Charlotte Odbratt, Linda Pettersson
Moderator: Helena Olsson

Spår: D - Urbanitet & livsmiljö

Barnkonventionen
Linda Pettersson landskapsarkitekt LAR/MSA
Charlotta Odbratt projektledare, Akademiska Hus
Ante Runnquist, Change and Learning Manager
Charlotta Hols Hildebrand, planarkitekt FPR/MSA

Regeringen har lämnat förslag om att göra FN:s barnkonvention till svensk lag till lagrådet. Regeringen anser att barnkonventionens starka ställning behöver tydliggöras och att ett barnrättsbaserat synsätt ska ha stort genomslag i rättstillämpningen.

Barnkonventionen har gällt i Sverige sedan 1990 och svensk lagstiftning står överlag i god överensstämmelse med konventionen. Det finns dock rapporter, senast från Barnrättighetssutredningen, som visar att barnets rättigheter inte fått tillräckligt genomslag i rättstillämpningen.

– Nu tas ytterligare ett viktig steg för att stärka barns rättigheter. Med barnkonventionen som lag måste tjänstemän och beslutsfattare förhålla sig till barnkonventionen på ett annat sätt än i dag. I beslut som rör barn blir det ett tydligare krav på rättstillämpare att utgå från rättigheterna i barnkonventionen, säger barnminister Åsa Regnér.

Genom en inkorporering av barnkonventionen samlas de mänskliga rättigheter som rör barn i en lag vilket ska bidra till en helhetssyn och tydliggöra att konventionens artiklar ska tolkas i relation till varandra.

I beslutsprocesser som rör barn tydliggörs kravet på att principen om barnets bästa ska fungera som ett tillvägagångssätt och att barnets bästa ska bedömas utifrån det individuella barnet och dess situation. Med barnkonventionen som lag kan barn i större utsträckning förväntas involveras i beslut som rör barnet självt.

Talarna under passet är Linda Pettersson, Charlotta Odbratt, Ante Runnquist och Charlotta Holm Hildebrand.

Linda Pettersson, landskapsarkitekt LAR/MSA, arbetar i projekt med stort fokus på barns utemiljöer. Förutom gestaltning av lekplatser, skolor och förskolor deltar hon även i forskningsprojekt kring barn och fysisk aktivitet samt jämställdhet på skolgårdar. URBIO driver frågor kring barns plats i staden och har i projekt och genom ett antal debattartiklar och idéarbete belyst frågeställningen om att den barnoptimerade staden är bra för alla medborgare.

Charlottes Odbratts karriär började med 12 år som konsult på dåvarande K-Konsult, där hon främst arbetade som byggledare och projektledare med tonvikt på inomhusmiljöproblem på skolor och förskolor. Därefter arbetade hon 6 år som fastighetsförvaltare på Lokalförsörjningsförvaltningen i Göteborg som förvaltade skolor och förskolor, 6 år som projektledare på Egnahemsbolaget och sen 6 år som seniorprojektledare på Lokalförvaltningen i Göteborgsstad där hon bland annat var projektledare och beställare för Landamäreskolan. Nu är hon nyanställd på Akademiska Hus som projektledare.

Ante Runnquist, Change and Learning Manager, är ansvarig för utveckling av det pedagogiska innehållet i lärmiljöer på Codesign. Han brinner för att identifiera värden, mål och visioner i samband med skol- och samhällsutvecklingsprojekt och att säkerställa så att verksamhetsutveckling och fastighetsutveckling går hand i hand. Ante är dessutom en flitigt anlitad föreläsare och pratar gärna om hur vi utvecklar inkluderande lärmiljöer för barn och vuxna.

Charlotta Holm Hildebrand är planeringsarkitekt FPR/MSA och har lång erfarenhet av att driva arkitektaffärer och verksamheter, i eget företag och på olika arkitektkontor samt internationellt. Hon har också jobbat i kommunal sektor, bland annat som planchef på Lidingö. I rollen som föreläsare och moderator har hon stor vana. Charlotta rekryterades till Sveriges Arkitekter i början av 2015 som branschchef.

 

Föreläsare

Profilbild för Ante Runnqvuist

Ante Runnqvuist Talare

Change and Learning Manager
Codesign

Ante Runnquist, Change and Learning Manager, är ansvarig för utveckling av det pedagogiska innehållet i lärmiljöer på Codesign. Han brinner för att identifiera värden, mål och visioner i samband med skol- och samhällsutvecklingsprojekt och att säkerställa så att verksamhetsutveckling och fastighetsutveckling går hand i hand. Ante är dessutom en flitigt anlitad föreläsare och pratar gärna om hur vi utvecklar inkluderande lärmiljöer för barn och vuxna.

Profilbild för Charlotta Holm Hildebrand

Charlotta Holm Hildebrand Talare

Tf förbundsdirektör vid Sveriges Arkitekter

Charlotta Holm Hildebrand är planeringsarkitekt FPR/MSA och har lång erfarenhet av att driva arkitektaffärer och verksamheter, i eget företag och på olika arkitektkontor samt internationellt. Hon har också jobbat i kommunal sektor, bland annat som planchef på Lidingö. I rollen som föreläsare och moderator har hon stor vana. Charlotta rekryterades till Sveriges Arkitekter i början av 2015 som branschchef.

Profilbild för Charlotte Odbratt

Charlotte Odbratt Talare

Projektledare
Akademiska Hus

Charlottes karriär började med 12 år som konsult på dåvarande K-Konsult, där hon främst arbetade som byggledare och projektledare med tonvikt på inomhusmiljöproblem på skolor och förskolor. Därefter arbetade hon 6 år som fastighetsförvaltare på Lokalförsörjningsförvaltningen i Göteborg som förvaltade skolor och förskolor, 6 år som projektledare på Egnahemsbolaget och sen 6 år som seniorprojektledare på Lokalförvaltningen i Göteborgsstad där hon bland annat var projektledare och beställare för Landamäreskolan. Nu är hon nyanställd på Akademiska Hus som projektledare.

Profilbild för Linda Pettersson

Linda Pettersson Talare

landskapsarkitekt
URBIO

Linda Pettersson, landskapsarkitekt LAR/MSA, arbetar i projekt med stort fokus på barns utemiljöer. Förutom gestaltning av lekplatser, skolor och förskolor deltar hon även i forskningsprojekt kring barn och fysisk aktivitet samt jämställdhet på skolgårdar. URBIO driver frågor kring barns plats i staden och har i projekt och genom ett antal debattartiklar och idéarbete belyst frågeställningen om att den barnoptimerade staden är bra för alla medborgare.

Profilbild för Helena Olsson

Helena Olsson Moderator

Chef stadsutveckling och samhälle
Fastighetsägarna

Helena Olsson, chef stadsutveckling och samhälle på Fastighetsägarna Stockholm, är nationalekonom med en rejäl dos samhällgeografistudier i botten. En inflyttad Stockholmare som arbetat för huvudstadens utveckling bland annat som chefekonom på Stockholms Handelskammare och borgarrådssekreterare med ansvar för bostads- och ytterstadsfrågor i Stockholms stad. Helena har också planterat en och annan gran under uppväxten i Halland.