Programpunkter
Utforska hela programmet för Vitalis här. Använd sökrutan för att hitta en specifik föreläsning, talare eller ett ämne. Du kan också använda nedan filter för att sortera på till exempel datum, språk, målgrupp eller spår. Genom att sortera på Schema kan du även få en översikt över föreläsningarna per föreläsningssal.
Vill du istället upptäcka programmet genom något av de tematiska spåren som håller en röd tråd kan du sortera på spår under Filter eller klicka på sidan Spår i menyn.
Språkets funktion och betydelse i arbete med patientsäkerhet
Urban Nylén
Tisdag 14 maj 2024 10:30 - 11:00 A6
Språket i hälso- och sjukvården, Svenska, Förinspelat + På plats, Presentation, Orientering, Fördjupning, Chef/Beslutsfattare, Politiker, Verksamhetsutveckling, Upphandlare/inköp/ekonomi/HR, Forskare (även studerande), Studerande, Omsorgspersonal, Vårdpersonal, Patientorganisationer/Brukarorganisationer, Exempel från verkligheten (goda/dåliga), Nytta/effekt, Utbildning (utbildningsbevis), Personcentrering, Styrning/Förvaltning, Innovativ/forskning, Uppföljning/Nulägesbeskrivning, Dokumentation, Juridik, Patientsäkerhet, Användbarhet, Etik
Patientsäkerhetsarbete är i första hand framåtriktat. I regelverk och anvisningar förskrivs hur sjukvården ska bedrivas på ett patientsäkert sätt. Arbetet utgörs emellertid också av en retrospektiv komponent. När en avvikelse inträffar med vårdskada eller risk för vårdskada måste dess orsaker utredas i avsikt att avvikelsen ska kunna undvikas i fortsättningen. I det retrospektiva arbetet ingår journalgranskning, där språket i journalen är avgörande för hur avvikelsen ska kunna rekonstrueras och beskrivas. I det framåtriktade arbetet är det nödvändigt att vård- och omsorgspersonal förstår de anvisningar och föreskrifter som utfärdas, och språket i dessa måste vara klart, förståeligt och entydigt. Föredraget kommer att tydliggöra språkets betydelse för patientsäkerhet och för att vårdskador ska kunna undvikas.
Fackspråklig och allmänspråklig utveckling av svenska språket i Finland
Tom Pettersson
Tisdag 14 maj 2024 11:00 - 11:30 A6
Språket i hälso- och sjukvården, Svenska, Förinspelat + På plats, Presentation, Orientering, Fördjupning, Verksamhetsutveckling, Forskare (även studerande), Studerande, Omsorgspersonal, Vårdpersonal, Patientorganisationer/Brukarorganisationer, Nytta/effekt, Utbildning (utbildningsbevis), Personcentrering, Dokumentation, Patientsäkerhet, Informationssäkerhet, Användbarhet, Etik
Svenska är liksom finska nationalspråk i Finland men kan också betraktas som en svensk varietet (ibland kallad dialekt), Det svenska medicinska språket i Finland skiljer sig i en del avseenden från det medicinska fackspråket i Sverige, något som berikar språkkommitténs språkvårdande arbete. Föredraget kommer att beröra hur svenskan utvecklas parallellt i de båda länderna och hur den utvecklingen påverkar fackspråket.
Kirurgiska åtgärder i Snomed CT - är det klinisk terminologi?
Gunnar Henriksson
Tisdag 14 maj 2024 11:30 - 12:00 A6
Språket i hälso- och sjukvården, Svenska, Förinspelat + På plats, Presentation, Orientering, Fördjupning, Chef/Beslutsfattare, Verksamhetsutveckling, Forskare (även studerande), Studerande, Vårdpersonal, Nytta/effekt, Personcentrering, Innovativ/forskning, Uppföljning/Nulägesbeskrivning, Dokumentation, Patientsäkerhet, Informationssäkerhet, Användbarhet, Etik
I samband med att den nya versionen av diagnosklassifikationen, ICD 11, nu översätts till svenska fästs uppmärksamheten på hur ICD 11 och Snomed CT kan samverka. Det finns en rad termer i kirurgisk verksamhet som etablerats i Snomed CT men som inte alls stämmer med fackuttryck och termer som används i verksamheten. Föreläsaren kommer att redogöra för terminologiska vanskligheter som gör det kirurgiska fackspråket otydligt i Snomed CT och ge konkreta förslag på förbättringar i Snomed så att Snomed kan bli en CT (clinical terminology) även för åtgärder.