Programpunkter
Utforska hela programmet för Vitalis här. Använd sökrutan för att hitta en specifik föreläsning, talare eller ett ämne. Du kan också använda nedan filter för att sortera på till exempel datum, språk, målgrupp eller spår. Genom att sortera på Schema kan du även få en översikt över föreläsningarna per föreläsningssal.
Vill du istället upptäcka programmet genom något av de tematiska spåren som håller en röd tråd kan du sortera på spår under Filter eller klicka på sidan Spår i menyn.
Hur träffsäkra är dagens beslutsstöd för läkemedelsrelaterade problem och hur kan vi bättre förutsäga vilka patienter som kommer att drabbas?
Celina Sving, Tora Hammar
Torsdag 16 maj 2024 09:00 - 09:30 F2
Läkemedel - uppföljning, Svenska, Förinspelat + På plats, Presentation, Orientering, Fördjupning, Chef/Beslutsfattare, Politiker, Verksamhetsutveckling, Upphandlare/inköp/ekonomi/HR, Tekniker/IT/Utvecklare, Forskare (även studerande), Studerande, Omsorgspersonal, Vårdpersonal, Patientorganisationer/Brukarorganisationer, Nytta/effekt, Innovativ/forskning, Test/validering, Patientsäkerhet
Läkemedelsrelaterade problem är en vanlig orsak till sjukhusinläggningar och dödsfall. En del problem med läkemedel kan förebyggas genom att använda kliniska beslutsstödsystem inom hälso- och sjukvården. I Sverige har vi Janusmed kunskapsdatabaser som används som beslutsstöd för att upptäcka potentiella läkemedelsrelaterade problem. I ett pågående forskningprojekt undersöker vi varningarnas kliniska relevans och faktorer som påverkar risken att drabbas. Som en del i projektet tränar vi även maskininlärningsmodeller för att se hur väl vi kan förutsäga vilka patienter som har hög risk att drabbas av läkemedelsrelaterade problem.
Hur kan vi använda språkmodeller för att hitta biverkningar i journalsystemens fritext?
Tora Hammar
Torsdag 16 maj 2024 09:30 - 10:00 F2
Läkemedel - uppföljning, Svenska, Förinspelat + På plats, Presentation, Orientering, Introduktion, Chef/Beslutsfattare, Verksamhetsutveckling, Tekniker/IT/Utvecklare, Forskare (även studerande), Studerande, Vårdpersonal, Nytta/effekt, Innovativ/forskning, Dokumentation, Patientsäkerhet
Att kunna följa upp och övervaka biverkningar på populationsnivå är viktigt men svårt. Ibland registreras misstänka biverkningar i strukturerad form, eller rapporteras till Läkemedelsverket, men långt ifrån alltid. Genom vårt forskningsprojekt vill vi undersöka hur språkmodeller, som använder olika former av artificiell intelligens, kan användas att identifiera misstänkta biverkningar i den kliniska texten (ostruktuererad data) ifrån journalsystem. Ett slutligt mål med projektet är att kunna identifiera och extrahera biverkningar från fritext till ett strukturerat format som lämpar sig att använda i maskininlärningsmodeller tillsammans med annan strukturerad data.
Elefanten i rummet
Johanna Edoff, Maria Emilsson
Torsdag 16 maj 2024 10:30 - 11:00 F2
Läkemedel - uppföljning, Svenska, Förinspelat + På plats, Presentation, Verktyg för implementering, Introduktion, Chef/Beslutsfattare, Politiker, Verksamhetsutveckling, Upphandlare/inköp/ekonomi/HR, Tekniker/IT/Utvecklare, Forskare (även studerande), Studerande, Omsorgspersonal, Vårdpersonal, Patientorganisationer/Brukarorganisationer, Personcentrering, Innovativ/forskning, Appar, Patientsäkerhet, Användbarhet
Få inblick i banbrytande verktyg utvecklat av forskare i samarbete med patienter och industrin. Verktyget växte fram under ett utvecklingsprojekt (Följsamhetsprojektet) där forskare, patienter och vården samlades för att hitta lösningen på bristande följsamhet till behandling. Verktyget ger inte bara vården värdefull information om patienten utan har även hittat vägar som förändrar beteenden, främjar egenvård och ger något värdefullt tillbaka till patienten.