Header image for Vitalis 2024
Profile image for Svenska satsningar för etablering av kvalitetsramverk i Sverige

Svenska satsningar för etablering av kvalitetsramverk i Sverige Passed

Tuesday May 14, 2024 15:20 - 15:45 A6

Lecturer: Sanchita Farruque
Speakers: Mari Banck, Marie Granander

Track: Hälsoappar

Egenvård för hälsa och välbefinnande har länge varit fritt tillgängligt för den enskilde individen med hjälp av lättillgängliga hälso- och friskvårdsapplikationer för nedladdning, vilket i dagsläget görs i hundratals miljontal. Hälsoteknik för användning inom hälso- och sjukvården är tvärtom reglerad och tillsynsorgan som säkerställer kvalitet av "medicintekniska produkter".


De flesta hälsoappar som ligger i utkanten av det regulatoriska landskapet förblir dock ofta o- eller dåligt utvärderade. Även om det finns någonstans uppemot 80 olika typer av ramverk för utvärdering av medicinsk teknik i världen, har vissa länder, till exempel Sverige, inte ett ramverk på plats som kan utgöra ramverk för att utvärdera dessa typer av icke-CE-märkta tekniker, såväl som medicintekniska lösningar. Ändå måste människor både veta att den teknik de använder, eller önskar att använda är säker, användarvänlig och lätt att hitta så att både de och relevant personal, om det behövs, vet vart de ska vända sig.

Just nu pågår viktiga satsningar från två håll i Sverige, för att komma till rätta med denna situation. Dels har det bildats en nationell referensgrupp för kvalitetssäkring av hälsoappar, främst bestående av medlemmar/organisationer inom offentlig sektor. Arbetsgruppen har som mål att fokusera på ramverket SIS EN ISO TS 82304-2, som ska bli standard i EU 2024 och leds av Equalis – en drivande kraft inom området och en mångårig aktör inom kvalitetsbedömning. En annan grupp leds genom ett projekt av Digital Well Arena (DWA) – en nationell innovationsmiljö som ska öka användningen av data och teknik för att öka hälsan, genom att undersöka  förutsättningarna för ramverk och organisation av kvalitetssäkring, gemensamma kontaktpunkter med befintliga regelverk och förutsättningar för etablering av ett svenskt valideringsorgan. Båda grupperna strävar efter att bidra med användbara resultat och kunskap som kan bidra till det fortsatta arbetet på nationell nivå när det gäller utvärdering av hälsoappar.

Language

Swedish

Topic

Regulations

Seminar type

Pre-recorded + On-site

Lecture type

Presentation

Objective of lecture

Tools for implementation

Level of knowledge

Intermediate

Target audience

Management/decision makers
Politicians
Organizational development
Researchers
Care professionals
Healthcare professionals
Patient/user organizations

Keyword

Benefits/effects
Test/validation
Documentation
Apps
Law, Judicial procedures
Patient safety
Information security
Usability

Conference

Vitalis

Lecturers

Profile image for Sanchita Farruque

Sanchita Farruque Lecturer

Hälsoinformatiker
Equalis

Hälsoinformatiker/projektledare på Equalis AB som har även verkat som musiker- musiklärare och underläkare. Ursprungligen från Storbritannien.

Profile image for Mari Banck

Mari Banck Speaker

Utvecklingsledare
DigitalWell Arena/Region Värmland

UTVECKLINGS- OCH INNOVATIONSLEDARE​ - DIGITALISERING
Offentlig sektor och startup.
DigitalWell Arena, Region Värmland, Svenska institutet för standarder, SIS​

Profile image for Marie Granander

Marie Granander Speaker

Project Manager
DigitalWell Arena

Marie Granander, Stiftelsen Compare har rollen som Project Manager för den nationella innovationsmiljön DigitalWell Arena som arbetar med att göra det lättare att ta vara på data och digital teknik för individens hälsa. Inom DigitalWell Arena leder Marie verksamhetsområdet för Kvalitetssäkring där hon arbetar med att öka kunskapen om data och digital teknik för hälsa och att skapa trygga interaktioner mellan aktörer i ekosystemet. Hon är också projektledare för det nationella projektet "Kvalitetssäkring av hälsoapplikationer" som tar fram kunskap om det nordiska kvalitetsramverket NordDEC i en svensk kontext.