Huvudbild för Vitalis 2024
Profilbild för Kan en nordisk certifiering vara lösningen på frågan om en nationell standard?

Kan en nordisk certifiering vara lösningen på frågan om en nationell standard? Har passerat

Tisdag 14 maj 2024 15:45 - 16:10 A6

Föreläsare: Anders Tunold-Hanssen, Anna-Karin Edstedt Bonamy, Jonas Matthing, Marie Granander, Rickard Rosenberg

Spår: Hälsoappar

Nordiska ministerrådet har satt målet att Norden år 2030 ska vara den mest hållbara och integrerade hälsoregionen i världen, med individanpassade vård till alla medborgare. Vad ställer det för krav på informations- och cybersäkerheten inom vården? Och hur kan befintliga certifieringar användas som ett ramverk när Sverige tar fram nya riktlinjer och standards för hälsoappar och digital vård?

Välkommen till en inblick i det pågående arbetet med hälsodata och informations- och cybersäkerhet i Sverige och Norden. Innovationsmiljön DigitalWell Arena berättar om sitt nationella arbete med hälsodata och kvalitetssäkring och vad den utökade användningen av hälsodata innebär i form av ökade behov av standarder och certifieringar för informationssäkerhet. 
Nordic Interoperability Project berättar om den nyetablerade certifieringen NordDEC, vilka krav man idag ställer på informations- och cybersäkerhet och varför man planerar att ytterligare skärpa kraven. Under föreläsningen delar även NordDEC certifierade Doctrin exempel på skillnader i kravställning kring informationssäkerhet i Storbritannien och Norden, berättar om vilka säkerhetsanpassningar som gjorts som en del av certifieringen och vilka hot och risker man avvärjt just på grund av detta arbete.

Språk

Svenska

Ämne

Data- och informationssäkerhet, Cybersäkerhet

Seminarietyp

Förinspelat + På plats

Föreläsningsformat

Presentation

Föreläsningssyfte

Orientering

Kunskapsnivå

Fördjupning

Målgrupp

Chef/Beslutsfattare
Politiker
Upphandlare/inköp/ekonomi/HR
Tekniker/IT/Utvecklare

Nyckelord

Styrning/Förvaltning
Informationssäkerhet

Konferens

Vitalis

Föreläsare

Profilbild för Anders Tunold-Hanssen

Anders Tunold-Hanssen Föreläsare

PM/CEO
N!P/Nordic Interoperability Project

Anders Tunold-Hanssen är för närvarande ledare för projektet N!P/Nordic Interoperability Project, ett branschinitierat "bottom-up"-initiativ som syftar till att främja gränsöverskridande patient- och hälsoinformationsmobilitet i Norden. Han är också involverad i BedreDelt.no, ett motsvarande nationellt interoperabilitetsinitiativ i Norge.

Med över 20 års erfarenhet som konsult inom marknadsföring och kommunikation, med huvudfokus på Retail och Hälso-IT i Norden, har Anders en bred förståelse för eHälso-området. Anders är en flitigt anlitad föreläsare vid olika konferenser och leder engagerande paneldebatter som moderator.

Anna-Karin Edstedt Bonamy Föreläsare

VD
Doctrin

Barnläkare med mer än 20 års klinisk erfarenhet. Docent vid Avdelningen för klinisk epidemiologi vid KI sedan 2014.
Arbetar sedan 2017 på hälsoteknikföretaget Doctrin, tidigare som chefläkare och sedan 2020 som VD. Brinner för att i partnerskap med vårdgivare digitalisera vården på ett sätt som främjar det mänskliga mötet och personcentrerad vård.

Jonas Matthing Föreläsare

Innovation Manager
Digital Well Arena

Profilbild för Marie Granander

Marie Granander Föreläsare

Project Manager
DigitalWell Arena

Marie Granander, Stiftelsen Compare har rollen som Project Manager för den nationella innovationsmiljön DigitalWell Arena som arbetar med att göra det lättare att ta vara på data och digital teknik för individens hälsa. Inom DigitalWell Arena leder Marie verksamhetsområdet för Kvalitetssäkring där hon arbetar med att öka kunskapen om data och digital teknik för hälsa och att skapa trygga interaktioner mellan aktörer i ekosystemet. Hon är också projektledare för det nationella projektet "Kvalitetssäkring av hälsoapplikationer" som tar fram kunskap om det nordiska kvalitetsramverket NordDEC i en svensk kontext.

Rickard Rosenberg Föreläsare

Principal security engineer
Doctrin