Huvudbild för Vitalis 2025

Digital Psykiatrimottagning - Från idé till mätningsbaserad vård

Torsdag 22 maj 2025 13:30 - 14:00 ATEA

Föreläsare: Anna Samuelsson, Frida Strömgren, Magnus Christensen, Magnus Loo, Maria Tjäder, Sara Wallén

Psykiatrin, liksom övrig hälso-och sjukvård står inför omfattande problem med personalförsörjning och kompetensbrist vilket påverkar arbetsmiljö och patientsäkerhet både på lång och kort sikt. I hälso- och sjukvården pågår en omställning mot Nära vård regionalt och nationellt. Vi behöver se över våra arbetssätt och metoder samt göra vården mer tillgänglig utifrån patientens behov. Region Dalarna ska vara en attraktiv och hållbar arbetsgivare. Långsiktighet krävs i arbetet med att behålla, rekrytera och utveckla medarbetare. Flexibla anställningsförhållanden kan ses som en del och kan bidra till att fler väljer att ha kvar sin anställning. Verksamhetsutveckling gällande ökad närhet och tillgänglighet i hela Dalarna är ett prioriterat område enligt regionplanen och med fokus på mål som leder till bättre kvalitet, ökad patientsäkerhet och kundnöjdhet. Ur ett hållbarhetsperspektiv behöver vi ta tillvara digitaliseringens möjligheter till nya arbetsmetoder som möjliggör en ökad involvering och aktivt medskapande i samhällsutvecklingen.

I linje med regionens övergripande strategiska mål inom den psykiatriska öppenvården beslutade Region Dalarna att starta en digital psykiatrisk öppenvårdsmottagning hösten 2023. Målet för mottagningen var att effektivisera flöden i vården, utnyttja personella resurser på ett effektivt sätt och öka möjligheten till nära och mer lättillgänglig vård till befolkningen. Initiativet kan ses som ett transformativt sätt att angripa vårdens utmaningar med fler individer som är i behov av psykiatrisk öppenvård.

Utgångpunkten är att patienten själv ska få bestämma om den vill få sin behandling via digital- eller fysisk mottagning. Alla patienter där behovet av specialistvård finns kallas för en bedömning med videobesök. Efter ny besök/första återbesök kan fortsatt uppföljning och bedömning av patienten ske antingen via videobesök eller via chattfunktion.

Språk

Svenska

Ämne

Jämlik hälsa

Seminarietyp

Enbart på plats

Föreläsningsformat

Panel

Föreläsningssyfte

Inspiration

Kunskapsnivå

Introduktion

Målgrupp

Chef/Beslutsfattare
Politiker
Verksamhetsutveckling
Vårdpersonal
Patientorganisationer/Brukarorganisationer

Nyckelord

Exempel från verkligheten (goda/dåliga)
Nytta/effekt
Personcentrering
Patientsäkerhet

Föreläsare

Anna Samuelsson Föreläsare

Frida Strömgren Föreläsare

Mindmore

Magnus Christensen Föreläsare

Överläkare
Region Dalarna

Magnus Loo Föreläsare

Maria Tjäder Föreläsare

Sara Wallén Föreläsare