
Lätt tillgänglig och jämlik psykiatrisk öppenvård i rätt tid i Region Dalarna
Torsdag 22 maj 2025 09:30 - 10:00 A4
Föreläsare: Magnus Christensen, Maria Tjäder
Spår: Digital hälsa
Från idé till utvärdering
Psykiatrin, liksom övrig hälso-och sjukvård står inför omfattande problem med personalförsörjning och kompetensbrist vilket påverkar arbetsmiljö och patientsäkerhet både på lång och kort sikt. I hälso- och sjukvården pågår en omställning mot Nära vård regionalt och nationellt. Vi behöver se över våra arbetssätt och metoder samt göra vården mer tillgänglig utifrån patientens behov. Region Dalarna ska vara en attraktiv och hållbar arbetsgivare. Långsiktighet krävs i arbetet med att behålla, rekrytera och utveckla medarbetare. Flexibla anställningsförhållanden kan ses som en del och kan bidra till att fler väljer att ha kvar sin anställning. Verksamhetsutveckling gällande ökad närhet och tillgänglighet i hela Dalarna är ett prioriterat område enligt regionplanen och med fokus på mål som leder till bättre kvalitet, ökad patientsäkerhet och kundnöjdhet. Ur ett hållbarhetsperspektiv behöver vi ta tillvara digitaliseringens möjligheter till nya arbetsmetoder som möjliggör en ökad involvering och aktivt medskapande i samhällsutvecklingen.
I linje med regionens övergripande strategiska mål inom den psykiatriska öppenvården beslutade Region Dalarna att starta en digital psykiatrisk öppenvårdsmottagning hösten 2023. Målet för mottagningen var att effektivisera flöden i vården, utnyttja personella resurser på ett effektivt sätt och öka möjligheten till nära och mer lättillgänglig vård till befolkningen. Initiativet kan ses som ett transformativt sätt att angripa vårdens utmaningar med fler individer som är i behov av psykiatrisk öppenvård.
Mottagningen har tagit emot närmare 1 200 patienter sedan oktober 2023 med en personalstyrka på tre heltidsanställda, samt en STP-psykolog i samarbete med en av vårdcentralerna i regionen. I slutet av 2024 utökades personalstyrkan med tre personer till. Antalet bortfall/avbokningar är nästan obefintligt, att jämföra med 20 procent i den traditionella psykiatrin. Sammanlagt har mottagningen under ett års tid genomfört 2500 patientbesök. Mottagningen har tagit emot 1300 remisser och har nu 1200 patienter.
Utifrån Nationella Riktlinjer och befintliga Vård och insatsprogrammen har den digitala mottagningen organiserats för att tillgodose patientsäkerhet, kvalité och effektivt utnyttjande av personella resurser. Den heldigitala specialistpsykiatriska öppenvårdsmottagning riktar sig till patienter med depression, bipolär sjukdom med eller utan diagnos. Mottagningen riktar sig också till patienten med utredd neuropsykiatrisk funktionsvariation.
Utgångpunkten är att patienten själv ska få bestämma om den vill få sin behandling via digital- eller fysisk mottagning. Alla patienter där behovet av specialistvård finns kallas för en bedömning med videobesök. Efter ny besök/första återbesök kan fortsatt uppföljning och bedömning av patienten ske antingen via videobesök eller via chattfunktion.
Grundläggande i planerings- och uppstartsprocessen har varit att effektivisera och förändra sedvanliga arbetssätt med hjälp av olika digitala lösningar. Allt är optimerat för en effektiv, tillgänglig och nära vård. Större delen av arbetstiden är patenttid. Besök med patienten sker antingen via videobesök alternativ via chattfunktion. Alla arbetar hemifrån vilket innebär att ingen reception, inga väntrum, inga långa korridorer behövs. Bara mötestider via skärmen vilket har lett till kortare köer och mycket bättre tillgänglighet. Framför allt snabbare väg till rätt diagnoser och behandlingar. Lättillgängligheten bidrar även till ett betydligt lägre bortfall av bokade besök än på vanliga mottagningar. Att få rätt diagnos och behandling ska inte kännas som att åka en lång rad olika lokalbussar med långa väntetider på varje delsträcka. Snarare ska det kännas som ett snabbtåg. Patienterna återkopplar ofta att den här vårdformen är toppenbra. Många upplever att det är smidigt. Ingen behöver köra 15 mil för att träffa oss, och man slipper ta ledigt från jobbet hela dagen.
Vi arbetar med mätningsbaserad vård (MBV). Många patienter gillar dessutom att de kan göra alla självskattningar eller kognitiva tester digitalt hemma, och vi slipper lägga tid på att rätta testerna då resultaten kommer automatiskt. De digitala testerna tar fram en persons kognitiva profil där vi får fram objektiva mätvärden som hjälper oss jobba mer personcentrerat och skräddarsy patienternas behandling. Det har även blivit smidigt att följa upp sjukskrivningar och få underlag för körkortintyg och feldiagnostiseringar upptäcks lättare.
Nästa steg
Utvecklingsområden för den digitala mottagningen för att underlätta kösituationer inom psykiatri och minska väntetider för patienterna, är att komma igång med att göra neuropsykiatriska utredningar. Vi har arbetat fram upplägg som lämpar sig väl för digitala arbetssätt. Flödet digitaliserar det mesta av den neuropsykiatriska utredningen för adhd: tester, skattningar, anamnes och intervjuer med anhöriga, och så vidare. Det är så effektivt att väntetiderna skulle kunna kortas signifikant och minska hindren i flödet under pågående utredning. Patientresan ska vara glasklar, varje steg informerat tydligt och enkelt samt att underlaget till klinikern är förjobbat, till exempel att anhöriga har fått fylla i alla frågor på förhand som de sedan i mötet går igenom och fördjupar i den kliniska bedömningen tillsammans med anhörig och patient.
Patientresan för utredning är färdig för implementering.
Ämne
Framtidens hälsa, omsorg och vård
Seminarietyp
Live + på plats
Föreläsningsformat
Presentation
Föreläsningssyfte
Inspiration
Kunskapsnivå
Introduktion
Målgrupp
Chef/Beslutsfattare
Verksamhetsutveckling
Vårdpersonal
Patientorganisationer/Brukarorganisationer
Nyckelord
Exempel från verkligheten (goda/dåliga)
Nytta/effekt
Personcentrering
Test/validering
Föreläsare
Magnus Christensen Föreläsare
Överläkare
Region Dalarna
Överläkare i psykiatri och klinisk farmakolog
Maria Tjäder Föreläsare