Huvudbild för Vitalis 2025
Profilbild för AI för tidiga insatser mot psykisk ohälsa hos unga vuxna

AI för tidiga insatser mot psykisk ohälsa hos unga vuxna

Torsdag 22 maj 2025 13:30 - 14:00 A4

Föreläsare: Lena Petersson, Katrin Häggström Westberg

Spår: Digital hälsa

Psykisk ohälsa ökar bland ungdomar och unga vuxna, både i Sverige och globalt. Trots detta får många inte det stöd de behöver, eller så når hjälpen fram för sent. Här kan artificiell intelligens (AI) spela en avgörande roll. Inom PadAI-projektet ser vi potentialen i AI-genererad information för att förbättra och göra vården mer träffsäker. För att uppnå detta krävs dock förändringar i såväl arbetssätt som vårdprocesser. Syftet är att använda AI för att identifiera individer med förhöjd risk för psykisk ohälsa och utveckla effektiva, förebyggande insatser som möter dessa utmaningar.

Inom projektet har vi redan gjort flera betydande upptäckter. Bland annat har vi kartlagt vårdresorna för unga vuxna som söker hjälp för psykisk ohälsa. Vi har även identifierat hinder och möjligheter som vårdpersonal ser i samband med implementeringen av AI inom vården för psykisk ohälsa. En central aspekt är hur patienter uppfattar användningen av AI. Vi kommer att presentera nya resultat som visar att unga vuxna med erfarenhet av att söka vård för psykisk ohälsa upplever att AI kan förbättra och effektivisera vårdprocesser samt fungera som stöd i egenvård, men också vilka risker och utmaningar som förknippas med användning av AI i vården.

Vi kommer också att redovisa resultat från vår unika kohortstudie baserad på retrospektiva data från Region Hallands vårdinformationssystem mellan 2010 och 2021. Kohorten omfattar totalt 43 520 patienter i åldern 18–30 år, varav 13 136 har fått diagnoser relaterade till ångest eller depression. Med hjälp av maskininlärningsmodeller har vi analyserat strukturerad data från vårdinformationssystemet och kan bland annat presentera mängden vårdbesök, var patienter söker vård, vilka vårdgivare de träffar, de vanligaste diagnoskoderna samt förskrivningen av läkemedel för dessa patienter.

Vi hoppas att presentationen ska bidra med värdefulla insikter som kan göra en verklig skillnad i vården och fungera som en betydelsefull pusselbit i förståelsen av möjligheter och utmaningar kopplade till användningen av AI i tidiga insatser mot psykisk ohälsa hos unga vuxna. Denna kunskap är av stor relevans för aktörer som arbetar med att utveckla detta område på nationell, regional och lokal nivå.


Språk

Svenska

Ämne

Framtidens hälsa, omsorg och vård

Seminarietyp

Live + på plats

Föreläsningsformat

Presentation

Föreläsningssyfte

Orientering

Kunskapsnivå

Fördjupning

Målgrupp

Chef/Beslutsfattare
Politiker
Verksamhetsutveckling
Tekniker/IT/Utvecklare
Forskare (även studerande)
Studerande
Vårdpersonal
Patientorganisationer/Brukarorganisationer

Nyckelord

Exempel från verkligheten (goda/dåliga)
Styrning/Förvaltning
Innovation/forskning
Uppföljning/Nulägesbeskrivning

Föreläsare

Profilbild för Lena Petersson

Lena Petersson Föreläsare

Forskare
Högskolan i Halmstad

Profilbild för Katrin Häggström Westberg

Katrin Häggström Westberg Föreläsare

Forskare
Högskolan i Halmstad