
Kan schysst teknik vara en konkurrensfördel i kampen om morgondagens primärvårdsläkare?
Torsdag 22 maj 2025 11:30 - 12:00 F2
Moderator: Andreas Larsson
Paneldeltagare: Julia Schou, Palle Berglund, Simon Herulf, Vanja Selander
Spår: Innovation
I denna paneldiskussion kommer vi att diskutera om en smart, modern och användarvänlig digital arbetsmiljö kan vara en nyckel till att attrahera och behålla läkare inom primärvården i framtiden.
I takt med att kraven på vården ökar blir konkurrensen om kompetens allt hårdare. Vad krävs för att primärvården ska stå sig stark i konkurrensen om morgondagens läkare?
Vår panel samlar läkarstudenter, läkare och rekryterande chefer inom primärvården för att diskutera t.ex.:
Varför vill man som läkare arbeta inom primärvården?
Är läkarna en teknikfientlig kår – eller är de rent av nyfikna på ny teknik?
Har läkare andra förväntningar på digital arbetsmiljö än andra professioner?
Hur påverkar smidiga digitala lösningar i resten av samhället och privatlivet oss?
Kan innovativ teknik göra en tjänst mer attraktivt?
Spelar digitala lösningar någon som helst roll när unga läkare väljer arbetsplats, eller vad är det som är viktigt för dem?
Finns det en risk att den offentliga vården förlorar läkare till andra aktörer som ligger mer i framkant?
Ämne
Framtidens arbetskraft
Seminarietyp
Live + på plats
Föreläsningsformat
Panel
Föreläsningssyfte
Inspiration
Kunskapsnivå
Introduktion
Målgrupp
Chef/Beslutsfattare
Politiker
Upphandlare/inköp/ekonomi/HR
Nyckelord
Exempel från verkligheten (goda/dåliga)
Föreläsare
Andreas Larsson Moderator
Grundare
Visiba
Andreas Larsson är en av grundarna av vårdteknikföretaget Visiba, som hjälpt regioner, kommuner och privata vårdaktörer att ställa om till digitala arbetssätt för att uppnå en mer tillgänglig, resurs-effektiv och individanpassad vård sedan 2014.
Julia Schou Paneldeltagare
Avdelningschef Verksamhetsutveckling · Praktikertjänst Speciliastläkare i Allmänmedicin, Fruängens Vårdcentral
Praktikertjänst
Läkare, specialist i allmänmedicin, som sedan 2017 arbetat med digitalisering inom hälso- och sjukvården med fokus på att skapa patientresor som utgår ifrån vård efter behov, kontinuitet och bästa effektiva omhändertagande nivå. Arbetar som avdelningschef för verksamhetsutveckling på Praktikertjänst sedan mars 2023.
Palle Berglund Paneldeltagare
Vårdcentralschef
Närhälsan
Palle Berglund är sjuksköterska i grunden och har arbetat som chef de senaste 9 åren, varav de senaste 7 åren på Närhälsan Gibraltargatan Vårdcentral, i centrala Göteborg. Hans ledarskap kännetecknas av att bygga starka relationer och leda positiv förändring.
Palles passion för kontinuerlig utveckling driver honom att ständigt söka nya idéer och optimera arbetsprocesser. Det har nyligen lett honom till studier i ”AI och Digitalisering i offentlig verksamhet” och involvering i Västra Götalandsregionens pilot av MS Copilot.
Simon Herulf Paneldeltagare
Läkarstudent
Uppsala universitet
Simon läser termin åtta på det nya läkarprogrammet vid Uppsala universitet. Utöver studierna jobbar han tidvis inom Försvarsmakten som sjukvårdsgruppchef, med fokus på sjukvårdsutbildning. Simon har under de senaste 10 åren följt AI-utvecklingen och började i samband med sina studier konkretisera varför AI-utbildning måste finnas på läkarprogrammet. Det ledde till en debattartikel i Dagens Medicin tillsammans med Vanja Selander. Han har under hösten 2024 varit studentrepresentant i en arbetsgrupp mellan Uppsala- och Örebro universitet, som tagit fram förslag på hur AI bör integreras i läkarutbildningen på bästa sätt.
Vanja Selander Paneldeltagare
Läkarstudent
Vanja Selander är AT-läkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, med ett starkt engagemang för innovation och entreprenörskap inom vården. Hon har aktivt bidragit till diskussionen kring hur tekniska lösningar och artificiell intelligens kan omforma sjukvården, med ambitionen att optimera vårdsystem och skapa en modern och hållbar hälso- och sjukvård. Med sin passion för nytänkande är hon en tydlig röst för framtidens vårdutveckling.