Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna i Uppsala
Profilbild för Respekt för funktionsrätt - i hela landet?

Respekt för funktionsrätt - i hela landet? Har passerat

Tisdag 20 april 2021 10:30 - 11:30 7

Utställare: Funktionsrätt Sverige

Talare: Carola Gunnarsson, Eva-Maria Dufva, Karolina Celinska, Ola Linder
Moderatorer: Lotta Håkansson, Mia Ahlgren

FN uppmanade Sverige redan 2014 att ta fram obligatoriska indikatorer för att följa upp Funktionsrättskonventionen i hela landet. Men kritiken har inte åtgärdats. Sverige lever inte heller upp till kraven på uppdelad statistik för personer med funktionsnedsättning i den nationella uppföljningen av Agenda 2030. Vilka skillnader ser vi när det gäller rättigheter inom olika områden och vad kan vi göra åt situationen så att vi gör verkstad av de vackra orden om att ingen ska lämnas utanför?

Vi tar avstamp i civilsamhällets granskning av hur Sverige lever upp till FN:s funktionsrättskonvention. Rapporten ”Respekt för rättigheter?” som 110 organisationer och tittar närmare på vilken roll din bostadsort spelar för att få sina rättigheter tillgodosedda.

Välkommen till ett seminarium där du möter experter som arbetar med bland annat rätt till utbildning, hälsa och rehabilitering och tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. De berättar om sin syn på bostadsortens roll i förhållande till rättigheterna i konventionen och vad vi kan göra åt de stora skillnaderna. Du får också höra Carola Gunnarsson, vice ordförande Sveriges Kommuner och Regioner, SKR och Gabriel Wikström, nationell samordnare för Agenda 2030 samtala om utmaningar och möjligheter att förändra.

Vill du dela med dig av erfarenheter av olikheter över landet när det gäller rättigheter? Har du förslag till lösningar? Vi fortsätter med öppet eftersnack klockan 11.30 – 12.00 Ingen föranmälan behövs.

Arrangör(er)

Funktionsrätt Sverige

Form

Seminarium

Prioriterade målgrupper (max 3)

Tjänstepersoner vid kommun , Tjänstepersoner vid statliga myndigheter/departement, Förtroendevalda

Språk

Svenska

Tolkningsalternativ

Skrivtolkas / Har undertext

Digitalt format

Extern livesändning i mötesverktyget Zoom - Öppnas i egen webbläsarflik

Föreläsare

Profilbild för Carola Gunnarsson

Carola Gunnarsson Talare

Sveriges Kommuner och Regioner SKR

Carola Gunnarsson är förste vice ordförande i styrelsen för SKR, Sveriges Kommuner och Regioner

Profilbild för Eva-Maria Dufva

Eva-Maria Dufva Talare

Reumatikerförbundet

Eva-Maria Dufva är intressepolitisk chef på Reumatikerförbundet, Hon har bland annat samordnat arbetet med rätt till hälsa och rehabilitering i arbetet med rapporten Respekt för rättigheter.

Profilbild för Karolina Celinska

Karolina Celinska Talare

DHR

Karolina Celinska är ombudsman på DHR - Delaktighet, Handlingskraft, Rörelsefrihet. Hon har bland annat medverkat i arbetet om tillgänglighet i rapporten Respekt för rättigheter.

Profilbild för Ola Linder

Ola Linder TalareUtställare

STIL/ILI

Ola Linder är jurist på Independent Living Institute. Han har bland annat medverkat i framtagande av rapporten Respekt för rättigheter

Profilbild för Lotta Håkansson

Lotta Håkansson Moderator

Funktionsrätt Sverige / Reumatikerförbundet

Lotta Håkansson är ordförande för Reumatikerförbundet och styrelseledamot i Funktionsrätt Sverige

Profilbild för Mia Ahlgren

Mia Ahlgren ModeratorUtställare

Funktionsrätt Sverige

Mia Ahlgren arbetar som utredare på Funktionsrätt Sverige. Hon har bland annat samordnat arbetet med civilsamhällets rapport Respekt för rättigheter?