Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna 2023

20. Rättvisa för krigets offer Har passerat

Torsdag 23 november 2023 13:30 - 14:30 CET Anna

Moderator: Anna Wigenmark
Paneldeltagare: Fredrik Wesslau, Hans Corell, Måns Molander

I mer än 1,5 år har Ryssland fört ett angreppskrig mot Ukraina. Enligt FN har närmare 10 000 personer dött i kriget, antalet skadade är mer än dubbelt så många. Hundratusentals har flytt och tvingats lämna sina hem. Det har konstaterats att krigsförbrytelser har begåtts, undersökningar pågår och åtal har redan väckts för en del av brotten. Men kommer någonsin de ytterst ansvariga för kriget att stå inför skranket, kommer president Putin att åtalas och dömas för att ha startat kriget? Och hur går det till att samla bevis för åtalen mitt i en krigszon, vilken roll kan journalister som bevakar kriget ha för att bidra till att rättvisa skipas?

Arrangör(er)

Föreningen Ordfront och Mänskliga Rättighetsdagarna

Ämnestagg

Fred och konflikt

Målgrupp

Intresserad allmänhet

Programform

Panelsamtal/föreläsning

Tolkningsalternativ

Teckenspråkstolkas

Språk

Svenska

Nivå

Grund

Föreläsare

Anna Wigenmark Moderator

Föreningen Ordfront

Generalsekreterare Föreningen Ordfront

Fredrik Wesslau Paneldeltagare

Fredrik Wesslau har mer än tjugo års erfarenhet av att arbeta med konflikter och kriser världen över och är en av styrelsemedlemmarna i The Reckoning Project, där journalister samlar in juridiskt godtagbara vittnesmål från ukrainska krigsoffer så att deras röster kan höras i domstolarna. Han har tidigare arbetat för FN, EU och OSCE och fram till december 2022 var han baserad i Kyiv där han arbetade som biträdande chef för EU Advisory Mission Ukraine. Där fick han bland annat hjälpa Ukrainas brottsbekämpande myndigheter att samla in bevis och förbereda mål om krigsförbrytelser som begåtts efter Rysslands invasion.

Hans Corell Paneldeltagare

Hans Corell är en före detta FN-ambassadör och har arbetat som undergeneralsekreterare och representerat Sverige i det juridiska utskottet i FN:s generalförsamling där han fick vara med i, och ibland leda, internationella förhandlingar. Han var en av tre krigsförbrytarrapportörer som la fram förslaget om att inrätta den internationella brottmålsdomstolen “Jugoslavientribunalen”, vilken sedan dess haft stor betydelse för att ge upprättelse till offer i andra konflikter. Under sina 10 år som FN:s rättschef har han fått en bred erfarenhet av folkrättsbrott och han ser mycket allvarligt på Rysslands pågående invasion av Ukraina.

Måns Molander Paneldeltagare

Måns Molander är chef för Human Rights Watch och har 17 års erfarenhet av att arbeta med fred- och säkerhetsfrågor.