Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna 2023
Profilbild för 83. Kreativitet och scenkonst möter mänskliga rättigheter

83. Kreativitet och scenkonst möter mänskliga rättigheter Har passerat

Fredag 24 november 2023 15:30 - 16:45 CET Anna

Ordförande: Alexander Zadruzny, Anna Arvidsdotter, Kajsa Segle, Studenter från Medieinstitutet , Teater Agrell
Moderator: Kajsa Vårsjö
Paneldeltagare: Karin Björk Landh, Paul Carlsson

Praktisk Solidaritet kommer på ett kreativt sätt lyfta diskussion och perspektiv på demokrati och mänskliga rättigheter i en europeisk kontext. Genom teater, digital animation och poesi med tillhörande samtal visar unga konstutövare perspektiv på mänskliga rättigheter i nutid. Uppträdandet följs av ett samtal med vår panel bestående av kunniga profiler inom EU-engagemang, kultursektorn och folkbildning. 

Utbildning och kunskap är centralt för att fostra en medvetenhet kring sociala och politiska frågor och för att kunna utöva sina demokratiska rättigheter i ett Europa där dessa rättigheter är under hot. Tillgång till information men också alternativa utrymmen och metoder för att lära sig och yttra sig är av stor vikt. 

Programpunkten är en del av informationsprojeket Skriv Agera Reagera som finansieras av EU-kommissionens representation i Sverige och ska bidra till reflektion och frågeställningar kring demokrati och mänskliga rättigheter men också till att skapa utrymmen för kreativa metoder att framföra budskap. De deltagande konstutövarna baserar sina verk på en nyskapad novelltext om ett fiktivt (eller inte?) samhälle där ett absurt förbud sätter alla demokratiska principer ur spel. Förbered dig för föreställningen genom att läsa novellen här!

Arrangör(er)

Praktisk Solidaritet

Ämnestagg

Rätten till utbildning
Demokrati

Målgrupp

Civilsamhälle
Studenter/skolelever

Programform

Panelsamtal/föreläsning

Språk

Svenska

Nivå

Grund

Föreläsare

Alexander Zadruzny Kulturmedverkande

Alexander är mångsysslaren, läkarstudenten och poeten från Bredäng, som bland annat programlett ungdomskanalen Tänk Till för UR och är idag också vice ordförande för organisationen Kollektiv Sorg som arbetar för att belysa det väpnade våldet i Sverige. Hans spoken-word bidrag till programpunkten kommer att ske genom en film!

Anna Arvidsdotter Kulturmedverkande

Anna Arvidsdotter är poet och författare som arbetat länge med mänskliga rättigheter. Hon är en av poeterna i Praktisk Solidaritets informationsprojekt Skriv Agera Reagera.
Annas poesi pekar på absurditeter i arbetet, och med lyrisk lekfullhet, rytm och stilsäkerhet sticker hon hål den senkapitalistiska omvärlden. Hennes skrivande har prisats i flera omgångar, bland annat med Arbetarrörelsens kulturpris i Malmö 2020. Anna är också en av eldsjälarna bakom Malmös spoken word-scen. Hon har tidigare bl a jobbat med uppdrag för FN-projektet Glokala Sverige.
I vår programpunkt kommer Anna att tolka projektets vinnarnovell “Förbudet” och skapa ett poetiskt verk som väcker frågor.

Kajsa Segle Kulturmedverkande

Kajsa Segle, 27 år, är författaren till den nyskapade novellen "Förbudet". Hon utsågs som vinnare av Praktisk Solidaritets novelltävling och hennes berättelse ligger till grund för de kreativa och scenkonstnärliga tolkningar som framförs under programpunkten. Så här säger hon om framtagandet av sin novell:

"Under tiden som jag studerade statsvetenskap, filosofi och nationalekonomi fick jag lusten att skriva något som berör samhällsfrågor. Jag ville utforska godtyckligt maktutövande, radikalisering och vikten av gemenskap för att upprätthålla auktoritära samhällsstrukturer. Utöver det tilltalas jag av berättelser som låter karaktärer förhålla sig till något absurt".

Novellen "Förbudet" kan du läsa på projektet Skriv Agera Reageras hemsida: www.skrivagerareagera.eu

Studenter från Medieinstitutet Kulturmedverkande

Fyra studenter från Medieinstitutet i Stockholm presenterar sina digitalt animerade verk som tolkar novellen Förbudet av Kajsa Segle.

Teater Agrell Kulturmedverkande

Teater Agrell är en fri teatergrupp och ideell kulturförening som bedriver samhällskritisk scenkonst med en feministisk och queer värdegrund. Med teatern som verktyg lyfter de frågor för att göra minoritetsgruppers röster hörda genom inkludering och representation på dagens teaterscener. Deras målgrupp är främst unga, kvinnor, ickebinära och queera, vilka historien och dagens samhälle misslyckas med att ge utrymme i de offentliga rummen. Teater Agrell strävar efter att genom samhällskritisk och normbrytande performance-konst vara en motkraft för att uppnå förändring och ett inkluderande och rättvist samhälle. De skapar föreställningar, kulturpolitiska samtal och att sprida kunskap om Alfhild Agrell. I deras medverkan i denna programpunkt gestaltar de novellen "Förbudet", om ett absurt förbud i ett samhälle som steg för steg blir mer totalitärt.

Profilbild för Kajsa Vårsjö

Kajsa Vårsjö Moderator

Praktisk Solidaritet

Kajsa är projektledare på Praktisk Solidaritet, har ett långt engagemang för fredsfrågor och mänskliga rättigheter. Hon vurmar för att stärka samarbeten, organisering och utbyten i det globala så väl som lokala civilsamhället.

Karin Björk Landh Paneldeltagare

Karin Björk Landh är utbildat statsvetare med inriktning på europeisk politik och har arbetat för EU:s institutioner i 15 år. Först i Bryssel med utbildningsfrågor och de senaste 10 åren som projektledare inom kommunikation på EU-kommissionens representation i Sverige.

Paul Carlsson Paneldeltagare

Paul har 30 års erfarenhet från internationellt folkbildningsarbete, är engagerad i solidaritetsrörelsen och är bl a styrelseordförande i Praktisk Solidaritet.