Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna 2023
Profilbild för Föreningen För Familjecentralernas Främjande, FFFF

Föreningen För Familjecentralernas Främjande, FFFF Utställare

25

Presentation
Familjecentralen är en hälsofrämjande, generell, tidigt förebyggande och stödjande verksamhet och mötesplats som anpassas utifrån hela familjens livssituation.

Familjecentralen riktar sig till blivande föräldrar, föräldrar, barn och andra viktiga vuxna kring barnet.

Med familjecentral menas en samlokalisering* av mödrahälsovård, barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänst med förebyggande verksamhet. Utöver basverksamheterna kan även andra samhällsaktörer ingå i samarbetet.

* Samlokalisering innebär att hela den ordinarie verksamheten som respektive part bedriver ska vara förlagd till familjecentralen eller den familjecentralsliknande verksamheten.

Familjecentralens syfte är att i samverkan minska:

-fysisk, psykisk och social ohälsa bland barn
-ojämlikheten i hälsa bland barn
-risken att barn hamnar mellan samhällets trygghetssystem som gör att barnet inte får rätt stöd i rätt tid

På en familjecentral samordnar kommun och region sina resurser för att möjliggöra en lättillgänglig tvärfacklig samverkan. Förutom barnmorskor, barnhälsovårdssjuksköterskor, förskollärare och socionomer kan det även finnas andra yrkesgrupper representerade, såsom familjerådgivare, tandvårdspersonal och psykolog.

Familjecentralen ska vara en del i att främja trygga uppväxtvillkor för barn genom att sprida kunskap till och stödja blivande föräldrar och föräldrar. Det innebär att familjecentralen kan fungera som en ingång för att nå alla föräldrar och samtidigt erbjuda kompletterande stödinsatser för föräldrar som är i behov av det. Familjecentralen är således en arena där kommuner och regioner genomför gemensamma tidiga insatser.
Samverkan mellan de olika yrkesgrupperna är en förutsättning för en fungerande familjecentral. Den främsta vinsten med samverkan mellan många yrkeskategorier kring barn och barnfamiljer är att den ökar förmågan att upptäcka och tillgodose behov bland barnfamiljer. Samverkan innebär också att en får bättre förutsättningar att skräddarsy lösningar för ett specifikt behov.

Familjecentralens övergripande och långsiktiga mål är att uppnå en god och jämlik hälsa hos blivande föräldrar, föräldrar, barn och andra viktiga vuxna runt barnet.

Familjecentralens arbete bidrar till att:
-Utjämna hälsoklyftor
-Stärka individens egenmakt
-Minska socioekonomisk och psykologisk stress i den enskilda familjen vilket leder till minskade ”onödiga” kostnader för samhället.


Kontaktinformation

Representanter

Profilbild för Anna-Maria Troedsson

Anna-Maria Troedsson Utställare

Föreningen För Familjecentralernas Främjande, FFFF

Profilbild för Marika Jannerfjord

Marika Jannerfjord Utställare

Föreningen För Familjecentralernas Främjande, FFFF