Program
Tema
Mingel och nätverkande
Tisdag 28 november 2023 16:45 - 18:00 Serveringsytan
Mingel och nätverkande
Avslutande summering
Jenny Svärd
Tisdag 28 november 2023 16:35 - 16:45 T1
Framtidsspaning – hur ser det hållbara samhällsbyggandet ut 2045?
Anders Sjelvgren, Britta Permats, Camilla Sonnentheil, Emma Gretzer, Erika Hedgren, Monica von Schmalensee, Catarina Rolfsdotter-Jansson
Tisdag 28 november 2023 15:40 - 16:35 T1
Byggsektorn står för en femtedel av klimatutsläppen i Sverige. Omställningen i sektorn är därför central för att klimatmålen ska nås. I branschen pågår mycket arbete med att utveckla och implementera klimatneutrala lösningar och, öka resurseffektiviteten. Samtidigt är det allt tydligare tydligt att åtgärder behövs för att skydda våra städer, bostäder och infrastruktur för ett förändrat klimat. Vad ska sektorn fokusera på och hur ska sektorn samverka med andra aktörer för att hantera utmaningarna och snabba på utvecklingen?
Hur kan branschen samverka om hur byggmaterialens hållbarhetsprestanda ska bedömas och utvärderas?
Anna Söderholm, Hannes Morger, Henrik Jansson, Johan Magnusson, Rikard Silverfur, Sara Bergman, Stina Rosén, Catarina Rolfsdotter-Jansson
Tisdag 28 november 2023 14:40 - 15:30 T1
Hållbarhet
Den svenska byggsektorn är unik i Europa med ett stort antal bedömnings- och certifieringssystem. Systemen används hos beställare och fastighetsägare som verktyg för att visa på hållbart byggande men de är resurs- och kostnadsdrivande. Är branschen redo att samverka och enas om hur byggmaterialens hållbarhetsprestanda ska bedömas och utvärderas?
På vilket sätt kan digitala produktpass vara ett effektivt verktyg för informationsdelning?
Fredrik Malm, Jan Boström, Lennart Strandberg, Staffan Olsson, David Almroth
Tisdag 28 november 2023 14:40 - 15:30 T5
Digitalisering
Inom några år väntas en ny EU-lagstiftning som kräver att information om en produkt ska finnas tillgänglig via ett digitalt produktpass. Syftet med det digitala produktpasset är att möjliggöra kommunikation och delning av information mellan aktörer längs hela värdekedjan. Rätt utformat kan det skapa mervärden som effektiviserar informationsutbytet inom byggsektorn. Flera initiativ kring digitala produktpass har gjorts i andra branscher. Hur kan dessa vidareutvecklas för att effektivt möta byggsektorns utmaningar?
Låg energianvändning och låg klimatpåverkan - synergi eller målkonflikt?
Cecilia Ask Engström, Jenny Winblad von Walter, Matilda Isaksson, Patrik Andersson, Ulla Janson, Veronica Koutny Sochman
Tisdag 28 november 2023 14:40 - 15:30 T6
Energieffektivisering
Lösningar med hög kvalitet och lång livslängd kan ibland ha ett högre klimatavtryck initialt men ur ett livscykelperspektiv vara ett mer hållbart alternativt. Hur balanserar vi mellan olika hållbarhetsaspekter i strävan att bygga energieffektivt med låg klimatpåverkan och hög kvalitet till rimlig kostnad?
Kaffe och mingel med utställare
Tisdag 28 november 2023 14:10 - 14:40 Serveringsytan
Vilka är möjligheterna och utmaningarna med cirkulära byggmaterialflöden?
Anders Boström, Elisabet Stadler, Jenny Kvarnlöf, Jenny Svärd, Johanna Hornberger, Katarina Luhr, Susanna Lind, Ulla Janson, Catarina Rolfsdotter-Jansson
Tisdag 28 november 2023 13:20 - 14:10 T1
Hållbarhet
Cirkulära byggmaterialflöden bidrar och skapar möjligheter för att nå klimatmål och andra hållbarhetsmål. För att främja cirkulära flöden behövs anpassade regelverk och andra styrmedel, mer forskning och nya digitala lösningar. I denna session inleder Rockwool om sitt arbete med att cirkulera stenull och vad som behöver förändras för att främja utvecklingen. Därefter diskuteras vad som krävs för att skapa marknadsförutsättningar för cirkulära byggmaterialflöden genom återvinning, återtillverkning och återbruk.
Vad är standardiseringens och branschreglernas roll i samhällsbyggandet nu och i framtiden?
Anders Anderberg, Christian Sterner, Johan Hedman, Markus Peterson, Nina Schröder, Sara Lehn, Andreas Martinsson
Tisdag 28 november 2023 13:20 - 14:10 T5
Byggteknik
Hur kan standardiseringen och branschregler verka för ett långsiktigt hållbart, konkurrenskraftigt och innovativt byggande?
EU:s nya krav på energieffektiva byggnader - hot eller möjlighet?
Isabelle Tibbelin, Lotta Bångens, Magnus Ulaner, Åsa Wahlström, Veronica Koutny Sochman
Tisdag 28 november 2023 13:20 - 14:10 T6
Energieffektivisering
Från EU kommer flera nya regelverk som syftar till ökad energieffektivisering och kan få stor betydelse för kraven på energianvändningen i byggnader. Hur kan vi höja energiprestandan i det befintliga beståndet och i de lägst värderade byggnaderna? Vilka nya samverkansmodeller och partnerskap krävs?
Lunch och mingel med utställare
Tisdag 28 november 2023 12:20 - 13:20 Serveringsytan
Hur bidrar de kommande EU-regelverken till det hållbara byggandet?
Malin Löfsjögård, Maria Perzon, Robin Ljungar, Sara Elfving, Jenny Svärd
Tisdag 28 november 2023 11:30 - 12:20 T1
Hållbarhet
Ett flertal nya regelverk som berör byggsektorn är på gång i EU; reviderad Byggproduktförordning, breddat Ecodesigndirektiv och nya kriterier för taxonomin. Samtliga dessa regelverk har som ambition att på olika sätt bidra till ett mer hållbart byggande. I denna session ges en kort presentation av de nya regelverken varefter en panel diskuterar vad regelverken kommer att innebära för sektorn och hur regelverken hänger ihop.
How can design and technology for disassembly contribute to resource efficiency?
Dr Raija Polvinen, Emilie Larsson, Eva Frühwald Hansson, Hans Wallström, John Elwin Segolsson, Peter Ullstad, Catarina Rolfsdotter-Jansson
Tisdag 28 november 2023 11:30 - 12:20 T5
Byggteknik
Design for disassembly and repair is an enabler for circular economy. Effective disassembly of construction materials is an important factor for increasing resource efficiency in the construction sector through reuse and recycling. New innovations and technologies in the construction products industry increases this opportunity. In this session, Kiilto presents its new technology for efficient disassembling. The session also contains a discussion with industry and experts of the possibilities for increased disassembly in the sector and the key factors for a broad scale-up
Hur kan digitala informationsflöden optimera byggsektorns värdekedja?
Alison Petty, Annika Andreasen, Emil Oscander, Fabian Ståhl, Jan Boström, Johan Lindskog, Michaela Pfeiffer, Monica Björk, Pehr Hård, Susanne Nellemann
Tisdag 28 november 2023 11:30 - 12:20 T6
Digitalisering
Både lagkrav och marknadskrav driver på utvecklingen av hållbarhetsfrågorna och i takt med detta ökar behovet av att kunna dela och spåra produkt- och miljöinformation i byggsektorns värdekedja. Digitala informationsflöden och utveckling av format och standarder för informationsdelning är en förutsättning för att kunna möta kraven. Det pågår många initiativ för att få till en effektiv överföring av information mellan olika aktörer. Vilka möjligheter har digitaliseringen som verktyg för att optimera processer inom byggsektorns värdekedja? Hur långt har branschen kommit och hur når vi samsyn för att främja utvecklingen ytterligare?
Vägen till ett betongbyggande med nettonollutsläpp
Karin Comstedt Webb, Catarina Rolfsdotter-Jansson
Tisdag 28 november 2023 11:00 - 11:20 T1
Heidelberg Materials klimatmål för de nordiska länderna är att nå noll nettoutsläpp av koldioxid i värdekedjan. Prioriterade områden är satsningen på koldioxidinfångning (CCS) i Slite – ett av Sveriges största pågående industriomställningsprojekt – men det handlar också om att genomföra större satsningar på nya bindemedel, att fasa in ren bioenergi i cementtillverkningen och att nå framgång med elektrifierade arbetsmaskiner och vägtransporter och att fortsätta optimera betongbyggandet.
Kaffe och mingel med utställare
Tisdag 28 november 2023 10:35 - 11:00 Serveringsytan
Vad innebär de nya byggreglerna för sektorn och andra aktörer?
Ann-Sofie Eriksson, Emma Hult, Jenny Svärd, Larry Söder, Leif Nysmed, Catarina Rolfsdotter-Jansson
Tisdag 28 november 2023 10:05 - 10:35 T1
Boverket har under året remitterat förslag på nya byggregler. Syftet är ökad innovation och anpassningar till marknadens behov. Detta ger ökade möjligheter att utveckla byggandet samtidigt som det läggs ett stort ansvar på branschen att hantera och visa överensstämmelse med kraven. Under denna session diskuteras de möjligheter och utmaningar som det nya regelverket ger samt hur sektorn ska kunna axla det nya ansvaret.
Sårbarheten i materialförsörjningen har blivit tydlig de senaste åren. Att kunna bibehålla grundläggande funktioner i samhällsbyggandet är en hörnsten i samhället, både i goda tider och i kris. Hur kan Sverige arbeta för att säkerställa materialförsörjningen för byggnader, infrastruktur och energiförsörjning i det nya omvärldsläget?
Inledning och välkomstanförande
Andreas Carlson, Jenny Svärd, Catarina Rolfsdotter-Jansson
Tisdag 28 november 2023 09:00 - 09:20 T1
Dagen invigs av Jenny Svärd, vd Byggmaterialindustrierna. Därefter håller Bostads- och infrastrukturministern ett anförande med fokus på konjunkturläget i byggsektorn, materialförsörjningsfrågorna för samhällsbyggande och det hållbara samhällsbyggandet.