Rätt till trygghet och säkerhet för alla-utanförskap, myter och fördomar och vägar framåt Har passerat
Torsdag 17 november 2022 10:00 - 10:30 Lilla scenen
Föreläsare: Agneta Persson, Anna Gustafsson, Anna-Karin Engqvist
I den allmänna debatten idag pekas ofta enskilda grupper, såsom personer med psykisk ohälsa, ut som någon typ av säkerhetshot, något “annorlunda och farligt” som samhället i stort måste skyddas mot, vilket leder till stigmatisering och ännu större utsatthet och ger upphov till en kollektiv känsla av otrygghet i samhället. Vi ställer oss frågande till hur ”tuffare tag” går ihop med regler om ickediskriminering och ett rättighetsbaserat arbetssätt? Hur långt kan statens ingrepp gå innan de hårdare tagen i sig skapar otrygghet och polarisering?
Vi skulle önska att åtgärderna istället diskuterades utifrån ett rättighetsperspektiv och att större insatser gjordes för att främja den basala tryggheten som varje individ har rätt till. Vi ser ett behov av att samma ansträngningar görs för att garantera rätten till jobb, utbildning, bostad, deltagande och medbestämmande för personer med psykisk ohälsa som för att främja tillit och till att bygga inkluderande samhällen.
Både NSPH och Personligt ombud erfar att målgruppen upplever att de inte får sina rättigheter tillgodosedda när det gäller just rätten till jobb, utbildning, bostad och delaktighet.
Under vårt miniseminarium skulle vi vilja lyfta följande frågeställningar:
- Personer med psykisk ohälsa oftare är utsatta för våld och trauman än att vara den som själv utsätter. Detta är en skadlig myt att människor med psykisk ohälsa är mer benägna att utöva våld mot andra. Denna myt vill vi bekämpa och slå hål på tillsammans.
- Människor med psykisk ohälsa är oftare marginaliserade med en sämre ekonomi och ofta utanför arbetsmarknaden. Detta gör att man är mer sårbar för otrygghet och osäkerhet. Detta är en strukturell diskriminering vi vill bekämpa tillsammans på våra olika sätt. Personligt ombuds årliga erfarenhetsrapport styrker och bekräftar detta. Denna rapport kommer presenteras på miniseminariet.
- Vi som medverkande i seminariet har både personlig erfarenhet och professionell erfarenhet av dessa frågeställningar
Arrangör(er)
Nationell samverkan psykisk hälsa Västra Götaland och Göteborg, Personligt ombud Bräcke diakoni Göteborg
Programpunkt/Miniseminarium
Miniseminarium (25 minuter)
Vilken primär målgrupp riktar sig programförslaget till?
Civilsamhälle
Språk
Svenska
Ämnestagg
Funktionsrätt
Tolkningsalternativ
Teckenspråkstolkas
Föreläsare
Agneta Persson Föreläsare
NSPH VG
Anna Gustafsson Föreläsare
Personligt ombud Bräcke Diakoni Göteborg
Personligt ombud Bräcke diakoni Göteborg
Anna-Karin Engqvist Föreläsare
NSPH Västra Götaland och Göteborg
Nationell samverkan psykisk hälsa Västra Götaland och Göteborg