Årets program
Nedan följer konferensprogrammet för Mänskliga Rättighetsdagarna 2024.
För att ta del av de längre seminariepunkterna på Mänskliga Rättighetsdagarna krävs det biljett. När du registrerat din biljett och är inloggad kan du skapa ett personligt schema samt nätverka med andra deltagare. Observera att du inte kan förboka platser till enskilda seminarier, utan först till kvarn gäller.
Fri entré till utställningar, kvällsprogram och miniseminarier. Registrering till fri entré görs här.
Klicka på knappen Filter för att filtrera programmet utifrån teman, målgrupper, tolkning med mera.
Vid frågor kontakta info@mrdagarna.se eller ring 08-12 15 00 52
Observera att fler programpunkter kommer att tillkomma. Programmet är preliminärt och ändringar kan förekomma.
01. Invigning
Evelina Fahlesson, Jörgen Stenberg, Kristina SundinJonsson, Kulturskolan Skellefteå, Niklas Larsson Lirell, Nöjesfabriken, David Åkerlund
Torsdag 14 november 2024 09:15 - 10:00 CET Scen 1
Mänskliga Rättighetsdagarna
Välkomna till en fullmatad invigning av Mänskliga Rättighetsdagarna 2024. Vi bjuder på teater med Nöjesfabriken, musik med Skellefteå Kulturskola, jojk med renskötaren Jörgen Stenberg och mer. Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör och Evelina Fahlesson, 1:e vice ordförande kommunstyrelsen hälsar välkomna till Västerbotten. Allt hålls samman av våra eminenta konferencierer David Åkerlund och Niklas Larsson Lirell från UngHästen - en del av Västerbottensteatern.
04. Korruptionsbekämpning och en god förvaltning för en hållbar välfärd
Cecilia Berglin, Max Dahlbäck
Torsdag 14 november 2024 10:30 - 11:30 CET Scen 4
Sveriges Kommuner och Regioner
Samhället står inför flera utmaningar som innebär snabba och omfattande omställningar av den offentliga sektorn. Stora och tunga investeringar behöver göras samtidigt som kompetensförsörjningsutmaningen medför att behovet av nya arbetssätt och kreativa lösningar ökar. Vilka risker bör vi vara uppmärksamma på och hur förebygger vi bäst för att bevara kommuners och regioners integritet och omutbarhet?
07. Så kan vi gemensamt fylla glappen i de sociala skyddsnäten
Anna Svensson, Sara BogefeldtDarlin, Therése Landin, Alexandra Sundberg
Torsdag 14 november 2024 10:30 - 11:30 CET Saiva
Svenska Röda Korset
Att få sina grundläggande behov tillgodosedda är en mänsklig rättighet, och vi lyfter hur civilsamhället kan bidra till att fylla glappen i samhällets sociala skyddsnät. Röda Korset visar på civilsamhällets roll i att bidra till att alla människor får förutsättningar att vara resurser i en tid av social omställning och förändring. När de grundläggande humanitära behoven, inklusive hälsa och vård, är uppfyllda kan varje människa vara en resurs.
12. Respekt för rättigheter – hur skapar vi ett gott liv för alla?
Britt-Marie Malm, Elin Åberg, Kerstin Hamre, Outi Krekula, Katarzyna Wikström, Linnea Konradsson, Per-Daniel Liljegren
Torsdag 14 november 2024 11:30 - 12:15 CET Scen 3
Funktionsrätt Västerbotten
Sverige ratificerade FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning år 2009. Det råder dock konsensus om att det än idag återstår mycket arbete innan vi har ett samhälle präglat av jämlikhet, tillgänglighet och delaktighet. I flertalet rapporter betonas till och med att jämlikheten blivit sämre med ökande klyftor som följd.Mänskliga rättigheter är ett kärnuppdrag för offentlig förvaltning. Hur prioritera när resurserna är knappa, hur prioritera när rättigheter står mot varandra?
Byråerna berättar
Mattias Ring, Ulrika Wiborgh
Torsdag 14 november 2024 12:00 - 12:25 CET Lila scenen
Sveriges antidiskrimineringsbyråer
Upptäck vilka antidiskrimineringsbyråerna är och hur vi runt om i landet arbetar för att förebygga och motverka diskriminering. Vi berättar om vår verksamhet, diskrimineringslagen och Sveriges diskrimineringsgrunder och former. Vet du vad som krävs för att något ska räknas som diskriminering? (Ersätter "Digitala rättigheter och diskriminering")
13. Mänskliga rättigheter mellan hopp och förtvivlan
Margot Wallström, Cilla Gustavsson
Torsdag 14 november 2024 12:30 - 13:30 CET Scen 1
Föreningen Ordfront, Mänskliga Rättighetsdagarna
Margot Wallström har en lång meritlista. Hon har bland annat varit EU-kommissionär, FN:s representant i frågor som rör konfliktrelaterat sexuellt våld, och innehaft flera ministerposter, senast som utrikesminister. På MR-dagarna berättar hon mer om sitt nya uppdrag kopplat till återuppbyggnaden av Ukraina, en feministisk utrikespolitik samt hur vi, trots en orolig omvärld, kan och måste finna hoppet för att fortsätta arbetet för mänskliga rättigheter.
14. En människorättslig omställning - med FN:s rekommendationer som verktyg
Fredrik Malmberg, Linde Lindkvist, Ola Linder, Caroline Karlström Mitt, Charlotta Göller, Nicklas Mårtensson
Torsdag 14 november 2024 12:30 - 13:30 CET Scen 2
Institutet för mänskliga rättigheter
Under 2024 har Sverige granskats i två FN-kommittéer, om konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter och funktionsrättskonventionen. Representanter från Institutet för mänskliga rättigheter, samordnande organisationer från civilsamhällets MR-nätverk och Regeringskansliet diskuterar hur FN-granskningen kan stärka mänskliga rättigheter i Sverige. Hur kan FN:s rekommendationer användas i ett systematiskt, kontinuerligt och transparent människorättsligt arbete i Sverige? Hur arbetar regeringen, civilsamhället och institutet för att följa upp och genomföra rekommendationerna?
15. Teater: Vi är inte döda, bara döva.
Amina Ouahid , Camilla Attestål, Erdem Akan, Fredrik Öller, Rebecca Drammeh, Silja Lamhauge, Åsa Henningsson
Torsdag 14 november 2024 12:30 - 13:30 CET Scen 4
Sveriges Dövas Riksförbund
Välkommen till en föreställning där audism inte bara är ett ord – det är en verklighet som måste belysas. I en hållbar framtid ser vi ett samhälle där teckenspråk är lika självklart som luften vi andas och rätten till all kommunikation och delaktighet säkerställs, både för vår generation och kommande generationer. Genom vår föreställning vill vi inspirera och engagera, och vi bjuder in dig att vara en del av förändringen.
18. Rätten till positiva rörelseupplevelser
Niclas Bromark, Ida Lundmark, Linn Lundström, Robert Lindberg
Torsdag 14 november 2024 12:30 - 13:30 CET Saiva
RF-SISU Västerbotten
En presentation med representanter från RF-SISU Västerbotten, om rätten till positiva rörelseupplevelser och hur vi på ett nytänkande angreppssätt lyckas med det.
Det avgörande och livsviktiga föreningslivet i omställningens tid
Vanja Höglund, Theodora Eliasson
Torsdag 14 november 2024 12:30 - 12:55 CET Rosa scenen
Volontärbyrån
Kan föreningslivet vara lösningen på ett socialt och hållbart samhälle där alla kan mötas?Under vårt seminarium presenterar Volontärbyrån sin rapport Volontärbarometern 2024 med fokus på vad det ideella engagemanget ger och vi spanar in i framtiden ideella engagemang.Hur ska vi säkerställa att föreningslivet inte tappas bort i tider av omställning? Eller kommer vi rentav frigöra med tid för ideellt engagemang?
Det startar med dig, mig och ett hej!
Sainey Njie, Viktoria Wistemar, Anna Behm
Torsdag 14 november 2024 12:30 - 12:55 CET Lila scenen
Hej främling
Ju fler du kan namnet på desto tryggare känner du dig säger forskningen. Vi kommer bl.a. att dela med oss av verksamheten “Hej granne” som finns lokalt i Skellefteå. “Hej granne” utgår från metoden ABCD, Asset Based Community Development. Metoden utgår från platsen och de boendes styrkor, intressen och passioner. Kom och lär dig mer om att skapa delaktighet som är långsiktigt hållbar och utgår från de boende.
24. Försvara SRHR – så kan vi stärka demokrati och mänskliga rättigheter i en tid av hat, hot och desinformation
Mona Nechma, Seinab Hilowle, Ulrika Dahl
Torsdag 14 november 2024 14:00 - 15:00 CET Scen 1
RFSU
Hat och hot mot sagoläsande dragqueens, falska rykten om sexualupplysning och halade regnbågsflaggor. HBTQ-organisationer och SRHR-organisationer får utstå hat och hot på grund av självklara rättigheter som rätten att bestämma över sin kropp ifrågasätts från olika håll. Vilka aktörer är de största hoten mot SRHR och hbtqi-frågor? Hur samverkar de olika rörelserna med varandra? Och vad behöver organisationerna i civilsamhället göra för att stå emot hat och hot, och istället stärka våra rörelser i en ny tid?I det här seminariet försöker vi förstå de rörelser som motarbetar sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) och rusta oss för framtiden.
25. Vad behövs för att säkerställa att de mänskliga rättigheterna skyddas och främjas i tider av kris och krig?
Sophie Gestranius, Rajia Addo, Hedda-Louise Skoogh, Emil Nordback, Rafif Makboul, Shade Amao, Tobias Rahm
Torsdag 14 november 2024 14:00 - 15:00 CET Scen 2
Länsstyrelsernas samordningsuppdrag i mänskliga rättigheter och nätverket MR och kris
Seminariet tar avstamp i tidigare kunskap om hur de mänskliga rättigheterna kan skyddas och främjas i tider av kris och krig. I samtal mellan olika aktörer undersöker vi vad som har hänt sedan pandemiåren, vilka lärdomar som dragits och hur vi kan använda dem i en tid där så mycket ställs om. Vad behöver olika aktörer göra för att säkerställa att de mänskliga rättigheterna skyddas och främjas i tider av kris och krig?
29. Omställningen till en inkluderande arbetsmarknad utan särlösningar
Andreas Nyhlén, Ashraf Frugh, Jamie Bolling, Mari Siilsalu, Sisay Game
Torsdag 14 november 2024 14:00 - 15:00 CET Saiva
Independent Living Institute, Misa
Krig i Sveriges närområde, ekonomiska tillväxten stannar av - ökad oro inför framtiden. Arbetslösheten ökar och politiken växlar om för stärkt arbetslinje. Projektet Disabled Refugees Welcome - Rätten till arbete har följt utvecklingen för migranter med funktionsnedsättning. FN:s Funktionsrättskommitten fördömer alla exkluderande arbetsmarknadsåtgärder. Supported Employment är en inkluderande arbetsmarknadsåtgärd för konkret stöd på arbetsplatsen utifrån individens vilja och förutsättningar. Alla kan delta på den ordinarie arbetsmarknaden utan kostsamma och exkluderande särlösningar.
Personlig rörlighet i omställningens tid
Andreas Pettersson, Camilla Björnehall, Frida Myrsten
Torsdag 14 november 2024 14:00 - 14:30 CET Rosa scenen
Rättigheterna är våra!
“Räknas inte vår tid? Varje morgon hoppas jag att det går bra.” Vad säger chefen om du kommer sent till jobbet varje dag? Hur deltar du i föreningslivet eller upprätthåller hälsan om det inte går att fara till föreningslokalen eller träningen? Alla, oavsett funktionalitet, ska ha möjlighet att delta i samhället. Men brister i tillgänglighet, färdtjänst och kollektivtrafiken gör att vi med normbrytande funktionalitet blir mer begränsade i våra möjligheter.
Hur mår vi i tider av stora omställningar?
Britta Hermansson, Kerstin Enlund
Torsdag 14 november 2024 14:00 - 14:25 CET Lila scenen
Equmeniakyrkan
Den existentiella hälsan blir viktig och kan vara en nyckel till att hitta möjligheter att hantera stora omställningar och förändringar. Vi behöver mötas omkring hur vi hittar vägar att må bättre och få en större tilltro till både vår egen förmåga och det gemensamma bästa. Hur man uppfattar sin sociala, psykiska och fysiska hälsa kan sammanfattas i existentiell hälsa.I seminariet samtalar vi om hur man kan mötas omkring den existentiella hälsan och hitta praktiker där samtalet är i fokus.
34. Just Transition in our Food System: Food is a Human right
, Aili Keskitalo, Brenda Muronda, Christine Nabwami, Olga GrönvallLund, Louise Lindfors
Torsdag 14 november 2024 15:30 - 16:30 CET Scen 2
Afrikagrupperna
Afrikagrupperna invites you to a crucial seminar with international guests from our partner organization La Via Campesina, Christine Nabwami from Uganda and Brenda Muronda from Zimbabwe. In this seminar, we explore the pressing issue of food as a human right, and the global challenges surrounding our food system. The panelists will take us through what a Just transition in our Food System should reflect.
35. Rätten till ett hållbart arbetsliv
Anki Sandberg, Matilda BerglundCalais, Melinda Sjunnesson, Veronica Magnusson
Torsdag 14 november 2024 15:30 - 16:30 CET Scen 4
Riksförbundet Attention och Vision
På pappret bejakar vårt samhälle inkludering där alla få vara med och bidra. I praktiken har personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) såsom adhd och autism sämre möjligheter att få och behålla ett arbete, trots att det är en mänsklig rättighet enligt FN-konventionen. Kravet på att snabba och fortlöpande omställningar till nya verktyg, metoder och arbetssätt gör det extra svårt för personer med kognitiva svårigheter. Resultatet blir stress, sjukskrivningar och utanförskap.
40. Rättvis klimatomställning över generationsgränserna: workshop för en mer hållbar framtid
Ebba Eriksson, Lisa Fredriksson
Torsdag 14 november 2024 15:30 - 16:15 CET Konstverkstan
Fair Action
Såväl unga som äldre upplever en ökad oro för klimatförändringar och framtidens världsläge. För att skapa en rättvis klimatomställning behöver vi agera tillsammans över generationsgränserna och dra nytta av vårt samlade engagemang. Vi välkomnar dig som är 15-25 eller över 65 år att delta i denna workshop som handlar om hur vi kan engagera oss och påverka, och på köpet få en känsla av ökad social gemenskap.
Institutet för mänskliga rättigheter: rapport 2024
Fredrik Malmberg
Torsdag 14 november 2024 15:30 - 15:55 CET Lila scenen
Institutet för mänskliga rättigheter
Institutet för mänskliga rättigheter bevakar och rapporterar om hur de mänskliga rättigheterna respekteras och förverkligas i Sverige och fullföljer 33.2-uppdraget att främja, skydda och övervaka funktionsrättkonventionen.Institutet är Sveriges nationella människorättsinstitut och ingår i ett globalt nätverk av nationella människorättsinstitut.I vår årsrapport till regeringen rapporterar vi om utvecklingen för mänskliga rättigheter och rekommenderar hur mänskliga rättigheter kan stärkas. I detta seminarium samtalar vi om aktuella frågor för institutets arbete.