Huvudbild för Mänskliga Rättighetsdagarna 2024

Talare i urval


Gurgîn Bakircioglu 

Gurgîn Bakircioglu är en föreläsare och skribent som sätter samtiden i en historisk och politisk kontext – alltid med fokus på social rättvisa och klimaträttvisa. Under ledorden “stora steg leder till stor förändring“ vill han ta teorin från dess akademiska vrå och omvandla den till praktisk handling. På MR-dagarna håller han i konferensprogrammet “Rättvisa och hållbarhet i praktiken: en tillräcklig väg framåt” av Cogito - den gröna tankesmedjan. Läs mer om hans medverkande här. 

Kristina Sehlin MacNeil

Kristina Sehlin MacNeil är docent, forskare och biträdande föreståndare för Várdduo – Centrum för samisk forskning vid Umeå universitet. Med erfarenhet från både Sverige och Australien leder hon projekt som undersöker konflikter och internt våld inom urfolks- och lokalsamhällen. Hennes arbete belyser dolda dimensioner av urfolkens kamp och berör de komplexa maktrelationerna mellan urfolk och utvinningsindustrier. På årets MR-dagar medverkar Sehlin MacNeil i konferensprogrammen “Rättighetsaktivism bland nationella minoriteter och urfolk under omställningens tid” av Sensus och “Omställning eller anpassning i Sápmi” av Göteborgs universitet och Umeå universitet. Läs mer här.

Margot Wallström

Margot Wallström, tidigare Sveriges utrikesminister och FN:s särskilda representant för sexuellt våld i konflikter. Med många års erfarenhet av prestigefyllda uppdrag i ryggen har Wallström nu valt att ta sig an ett uppdrag kopplat till återuppbyggnaden av Ukraina. Mer om denna nya position, feministisk utrikespolitik och kampen för mänskliga rättigheter kommer man få höra om i programpunkten “Mänskliga rättigheter mellan hopp och förtvivlan”. Margot Wallström kommer även delta i ett samtal med Regina Bafaki, anordnat av Fonden för mänskliga rättigheter, där fokuset ligger på hur kvinnor kan bedriva påverkansarbete och delta politiskt inom ett kraftigt begränsat civilsamhälle. Hon kommer även vara med i årets Kvällsprogram!  Läs mer här.

Jörgen Stenberg

Renskötare, jojkare och berättare. Med sin aktivism och sitt engagemang för att bevara samisk kultur med jojken som medel har Jörgen Stenberg blivit en viktig gestalt inom samiskt kulturarv. Hans insatser väcker nyfikenhet för urfolksmusikens betydelse och kraft, både inom och utanför den samiska gemenskapen – något vi kommer att få ta del av när Stenberg framför jojk på invigningen av årets MR-dagar. Dessutom medverkar han i seminarierna “Rättvis omställning i Sápmi?” arrangerat av Amnesty Sverige och “Vindkraften och urfolksrätten” av Amnesty Sápmi. Här kan du läsa mer. 

Helen Hellmark Knutsson

Helen Hellmark Knutsson är landshövding i Västerbottens län. Tidigare var hon riksdagsledamot för Socialdemokraterna och minister för högre utbildning och forskning.  Hon har även engagerat sig i frågor som rör regional utveckling, jämlikhet och rätten till utbildning som grund för samhällsutveckling. I år kommer hon att medverka i flera panelsamtal tillsammans med Youth 2030 movement, Stiftelsen Läxhjälpen och Unga med Synnedsättning. Läs mer om programmen här.

Anna Waara

Anna Waara är förbundschef för Ibn Rushd studieförbund. Med erfarenheter från civilsamhället driver hon arbetet med att möjliggöra folkbildning för alla utifrån varje människas egna förutsättningar och rätt till egen identitet. I centrum står kvinnors egenmakt och ungas organisering inom den muslimska folkrörelsen. Med fokus på medskapande ledarskap vill hon lyfta människors förmåga och egna drivkraft. På MR-dagarna i Skellefteå kommer hon medverka i konferensprogrammet “Kan svenskmuslimska organisationer överleva i det nya civilsamhället?” av Ibn Rushd. Här hittar du hela programmet.

Josefin Şîlan Karlsson

Som prisbelönt scenpoet, artist, konferencier och utbildad pedagog har Josefin Şîlan Karlsson minst sagt många järn i elden. Alla delar av hennes verksamhet tar avstamp i mötet mellan det personliga och det politiska, mellan individ och samhälle, människa och miljö. Genom en osviklig scennärvaro kommer hon i år ta sig an uppgiften att tolka MR-dagarna i scenpoesi när hon avslutar årets forum på Sara kulturhus. Arrangeras med stöd från Stiftelsen Greta. Här kan läsa mer om hennes medverkande.

Brenda Muronda & Christine Nabwami

Brenda Nyaradzai Muronda är programansvarig för organisationen La Via Campesina i södra och östra Afrika. Med över tio års erfarenhet av utvecklingsarbete fokuserar hon på ungdomsrepresentation, klimaträttvisa och bönders rättigheter.

Christine Nabwami är regional ordförande för La Via Campesina i centrala Uganda och jobbar själv som småbrukare. Med en bakgrund inom företagande utbildar hon ungdomar och kvinnor i småföretagsutveckling och arbetar för att säkerställa att lokalsamhällen deltar aktivt i beslutsprocesser. Nabwami har en stark tro på att “vi lär, vi lär om och vi utvecklas” i tider av förändring och omställning. Läs mer här. 

Liam Sallmander

Liam Sallmander jobbar aktivt för att främja ungas delaktighet i samhället genom sin roll som projektledare för Tillsammans för Sverige – en verksamhet på Fryshuset som riktar in sig på frågor som identitet, rasism och interreligiös dialog. Genom att arbeta nära den unga målgruppen i form av workshops, föreläsningar och samtal gräver han där han står för att överbrygga klyftor mellan sociala gränser, samtidigt som han förespråkar berättelsers förmåga att motverka polarisering och extremism. Här kan du läsa mer om föreläsningen han medverkar i på MR-dagarna.