Årets program
Nedan följer konferensprogrammet för Mänskliga Rättighetsdagarna 2024.
För att ta del av de längre seminariepunkterna på Mänskliga Rättighetsdagarna krävs det biljett. När du registrerat din biljett och är inloggad kan du skapa ett personligt schema samt nätverka med andra deltagare. Observera att du inte kan förboka platser till enskilda seminarier, utan först till kvarn gäller.
Fri entré till utställningar, kvällsprogram och miniseminarier. Registrering till fri entré görs här.
Klicka på knappen Filter för att filtrera programmet utifrån teman, målgrupper, tolkning med mera.
Vid frågor kontakta info@mrdagarna.se eller ring 08-12 15 00 52
Observera att fler programpunkter kommer att tillkomma. Programmet är preliminärt och ändringar kan förekomma.
Antirasistisk organisering – hur skapar vi ett Norrland fritt från rasism?
Kristoffer Fredriksson, Faiza Issa Aden, Åsa Norin
Torsdag 14 november 2024 10:30 - 10:55 CET Lila scenen
Studieförbundet Bilda, Länsstyrelsen Västerbotten, Umeå för antirasism, i samarbete med ViMåstePrata
I samhällsomvandlingen av norra Sverige finns en strävan att attrahera människor från olika delar av världen. Samtidigt vittnar utrikesfödda eller rasifierade personer om ett hårdnande samhällsklimat med ökade uttryck av rasism. Hur skapar vi ett Norrland fritt från rasism, och vilken roll spelar civilsamhället för att undanröja hinder och möjliggöra för fler att delta i samhällsutvecklingen?
SOS - stöd och skydd mot mobbning
Åsa Gustafsson
Torsdag 14 november 2024 11:00 - 11:25 CET Lila scenen
Friends
Den dalande psykiska hälsan hos barn och unga idag är ett stort problem. Barn och unga befinner sig på nätet idag och vi tror att det är vi vuxna som måste anpassa oss till det, snarare än att barnen måste anpassa sig till oss. Många barn har inte heller tillgång till rätt typ av stöd när det kommer till mobbning. Därför testar vi nu vårt eget digitala KBT-program för barn mellan 13 och 18 år. Barn som upplever ökat lidande i vardagen kopplat till mobbning/utsatthet har möjlighet att genomgå en KBT-behandling hos oss. Där vi vill ge barn och unga verktyg för ökad självkänsla, att stå upp för andra på ett säkert sätt och för att kunna navigera i det digitala samhället.
Rätt på riktigt - Att få rätt till en tillgänglig skola
Torsdag 14 november 2024 11:30 - 11:55 CET Rosa scenen
Malmö mot Diskriminering
Vilket stöd har en elev i skolan rätt till? Behöver jag ha fått en diagnos för att skolan ska vara skyldig att göra anpassningar? Vem ska jag anmäla till? När blir bristande tillgänglighet diskriminering? I det här seminariet presenterar Malmö mot Diskriminering den hemsida som har tagits fram i projektet Rätt på Riktigt. Hemsidan riktar sig till elever, vårdnadshavare och andra som arbetar med tillgänglighet i skolan och samlar information om lagstiftning och myndigheter och ger tips och vägledning kring hur elever och vårdnadshavare kan verka för att få rätt till en tillgänglig skola.
Rasism och bemötande i vården
Anita Hansson
Torsdag 14 november 2024 11:30 - 11:55 CET Lila scenen
Socialstyrelsen
Alla har rätt till vård på lika villkor. En viktig del i arbetet för en jämlik vård är att jobba med normer och värderingar. Stereotypa företsällningar om patienter ökar risken för felbehandling, eller att behandling uteblir. Allvarliga, behandlingsbara sjukdomar kan upptäckas för sent, och i värsta fall leda till förtida död. Rasism i vården är också ett arbetsmiljöproblem när vårdpersonal utsätts.
Byråerna berättar
Mattias Ring, Ulrika Wiborgh
Torsdag 14 november 2024 12:00 - 12:25 CET Lila scenen
Sveriges antidiskrimineringsbyråer
Upptäck vilka antidiskrimineringsbyråerna är och hur vi runt om i landet arbetar för att förebygga och motverka diskriminering. Vi berättar om vår verksamhet, diskrimineringslagen och Sveriges diskrimineringsgrunder och former. Vet du vad som krävs för att något ska räknas som diskriminering? (Ersätter "Digitala rättigheter och diskriminering")
Att ta tillbaka sitt samiska språk i vuxen ålder – behov, möjligheter och svårigheter
Johannah Jonsson, Marja-Kristin Skum
Fredag 15 november 2024 10:30 - 10:55 CET Lila scenen
Studieförbundet Bilda, Länsstyrelsen Västerbotten
Det samiska folket är Europas enda urfolk och samiska är ett av Sveriges officiella minoritetsspråk. Det utgörs i själva verket av flera olika språkvarieteter. Den svenska statens assimilationspolitik har gjort att generationer samer tappat möjligheten att lära sig språket och många befinner sig i en process av att försöka återta språket i vuxen ålder. Hur ser behoven ut? Vilka möjligheter och svårigheter finns för att ta tillbaka sitt samiska språk?
We Want Justice and Democratizing Food Systems
Brenda Muronda, Christine Nabwami, Louise Lindfors
Fredag 15 november 2024 11:00 - 11:25 CET Rosa scenen
Afrikagrupperna
Afrikagrupperna invites you to a transformative seminar with international guests from our partner organisation La Via Campesina, Christine Nabwami from Uganda and Brenda Muronda from Zimbabwe. The seminar delves deep into food system injustices, exploring the critical issues within Tanzania, Democratic Republic of Congo (DRC), Moçambique, and South Africa. The movement La Via Campesina (Southern and Eastern Africa) is dedicated to advocating for the rights of farmers and peasants, countering the actions of transnational companies, and challenging capitalist agendas that exploit the African continent.
Hur säkerställer vi ett tillgängligt Skellefteå i omställningens tid?
Daniel Steinwall , Rolf Granstrand
Fredag 15 november 2024 14:00 - 14:25 CET Lila scenen
DHR Skellefteå
Skellefteå växer snabbt. I dess utveckling, blir det tillgängligt för alla? DHR arbetar nationellt som lokalt med frågor kring delaktighet, handlingskraft och rörlighet. DHR Skellefteå lokalförening håller ett extra öga på den lokala utvecklingen i Skellefteå för att säkerställa att alla människor behandlas lika och får lika möjligheter att delta i samhället.
Samverkan för mänskliga rättigheter - Samordningsförbundet som innovativ kraft för att nå målen i agenda 2030.
Hanna Zaid, Ottilia Liljeberg
Fredag 15 november 2024 16:00 - 16:25 CET Rosa scenen
Samordningsförbundet Östra Södertörn och Nationella nätverket för samordningsförbund
Vi hoppas att vårt seminarium ska inspirera dig som arbetar inom offentlig verksamhet, privat sektor och inom civilsamhället. Kort sagt alla som brinner för större inkludering, delaktighet och mångfald i det svenska samhället. Vi som håller seminariet arbetar på ett samordningsförbund, vårt arbete handlar om att stödja samverkan mellan kommuner, regioner, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan för att ge människor som är i behov av ett samordnat stöd förbättrade förutsättningar att komma ut i arbete.Vårt arbete handlar i första hand om inkludering på arbetsmarknaden men också i samhället i stort.