
Vad innebär EHDS för mig som patient?
Torsdag 22 maj 2025 08:45 - 09:15 Vitalis Plaza
Föreläsare: Pål Resare, Sofie Zetterström, Tina Chavoshi
Spår: EHDS
En hörnsten i EHDS är patientens rättighet till och kontroll över sin data. I takt med att EHDS går från ord till handling tas även steg nationellt för att möjliggöra de patienträttigheter som fastslås i EHDS. Välkommen till en spännande session om hur vi kan säkerställa patienters rättigheter i det europeiska hälsodataområdet och utveckla framtidens invånartjänster.
Vi fördjupar oss i vad EHDS innebär för dig som patient och vilka rättigheter du får genom denna utveckling, och vilka nyheter detta kan innebära jämfört med dagens 1177. Vi diskuterar praktiska implikationer, juridiska ramar och hur Sverige kan anpassa sig för att maximera nyttan för invånarna.
Ämne
Framtidens hälsa, omsorg och vård
Seminarietyp
Live + på plats
Föreläsningsformat
Presentation
Föreläsningssyfte
Inspiration
Kunskapsnivå
Introduktion
Målgrupp
Chef/Beslutsfattare
Politiker
Verksamhetsutveckling
Forskare (även studerande)
Studerande
Omsorgspersonal
Vårdpersonal
Patientorganisationer/Brukarorganisationer
Nyckelord
Nytta/effekt
Välfärdsutveckling
Juridik
Information/myndighet
Användbarhet
Informatik/Interoperabilitet
Föreläsare
Pål Resare Föreläsare
Förbundsjurist
Sveriges kommuner och regioner
Sofie Zetterström Föreläsare
Affärsområdeschef 1177 och kunskapstjänster
Inera
Sofie Zetterström har arbetat med utveckling av 1177 på det region- och kommunägda bolaget Inera sedan 1999. Hon är i botten beteendevetare men startade på bolaget med färsk egen patienterfarenhet och har drivit utvecklingen av 1177 utifrån ett tydligt patientperspektiv. En av de viktigaste insatserna som Sofie har bidragit till är att göra journalerna tillgängliga för patienter via 1177.
Tina Chavoshi Föreläsare
Jurist
E-hälsomyndigheten
Tina är en van och uppskattad föreläsare med över 15 års erfarenhet från myndigheter främst inom den statliga hälso- och sjukvårdssektorn men även från IMY och Regeringskansliet. Efter att ha arbetet i flertal år med olika rättsliga ramverk på såväl nationell, europeisk som internationell nivå har hon god insikt och kunskap om vikten av nationella regelverks samverkan med de EU rättsliga ramverken. På E-hälsomyndigheten jobbar hon som jurist främst i de regeringsuppdrag om nationell digital infrastruktur som myndigheten har och har även arbetat som jurist i myndighetens EU projekt inom EHDS och sekundäranvändning.