Huvudbild för Vitalis 2024
Profilbild för Principer och vision hur AI kan presentera data i framtidens journalsystem.

Principer och vision hur AI kan presentera data i framtidens journalsystem. Har passerat

Onsdag 15 maj 2024 13:00 - 13:30 F6

Föreläsare: Johan Månflod

Spår: Framtidens journal

AI kan läsa text och summera data betydligt snabbare än människan kan.


AI är fantastiskt när det gäller att söka information men hur ska informationen visas?

Informationen växer och vårdpersonal läser sällan mer än enstaka anteckningar inför patientmötet. Datorn är skapt för att leta i enorma informationsmängder. Låt den göra det.  Presentera sedan för användaren på ett sätt denna kan hantera. För stora textmängder blir jobbigt att läsa, information går förlorad om man måste scrolla/ byta fönster pga begränsningen i människans arbetsminne. 


 

Interaktionen mellan AI och användare blir en utmaning. Utöver hänsyn till hur mänsklig kognition fungerar måste vi tänka på vilka problem vårdpersonal och patient har att lösa.

Vi måste också tänka på hur vi kan lära oss om alla de patienter som har liknande tillstånd/mediciner/ provsvar. Vilka behandlingar fungerar och vilka bör man undvika? AI kan definitivt hjälpa till med detta, frågan är bara hur vi ska ge utrymme för den kliniska bedömningen och behålla vårdgivarens position att besluta i samråd med patienten. Mötet människor emellan är vad som kan leda fram till att vi tar rätt beslut. Fram tills nu har journalen alltid byggts på att text skulle vara en bra metod att visa data. Det finns dock andra metoder vilka skulle kunna komma ännu mer till sin rätt nu när AI verkar slå igenom och förändra hur vi samverkar med dator. Vi behöver göra en förflyttning av vårt sätt att se på journalen. Den kan och behöver vara ett redskap för medicinska beslut. Informationen i journalen är lagrad efter ekonomiska enheter, precis som ett ekonomistyrningssystem. Tänk bara tanken att det skulle gå att sortera efter organsystem, eller ännu hellre efter avvikelser och åtgärder kopplat till organsystem...

 

Det finns några grundläggande principer för hur man visar information som ni alla stött på i vardagen. Det finns ett bildspråk för medicinsk och farmakologisk information, kopplat till SNOMED CT kodsystemet. Kan det vara basen i ett journalsystem skapt att vara länken mellan AI och användare? Vårdpersonal tar till sig informationen nästan dubbelt så snabbt om man presenterar i form av ett bildspråk; samt minns bilder väsentligen bättre än text.

 

Vi talar snabbare än vi skriver, vi kommer ihåg bilder bättre än vi kommer ihåg text. Det finns begränsningar för hur mycket information vi kan lagra i vårt arbetsminne, varför fönsterbyten/scrollande ofta leder till förlust av information. Hur ska vi då presentera fakta för den kliniskt verksamma beslutsfattaren/ läkaren?

 

Vilka ideér kan vi jobba med för att sjukvårdspersonal ska kunna tillgodogöra sig nödvändig information utan att bli utmattade eller missa något väsentligt?


Jag hoppas kunna väcka tankar och ideér som kommer forma journalsystem som kan ge kliniskt verksamma tillgång till rätt information visad på ett översiktligt och lättillgängligt sätt. För att skapa en levande och användbar journal i framtiden, där AI har en given plats. Väl underbyggda beslut kan då ske i mötet tillsammans med patient. 

Språk

Svenska

Ämne

Användbarhet (UX)

Seminarietyp

Förinspelat + På plats

Föreläsningsformat

Presentation

Föreläsningssyfte

Inspiration

Kunskapsnivå

Fördjupning

Målgrupp

Chef/Beslutsfattare
Tekniker/IT/Utvecklare
Forskare (även studerande)
Vårdpersonal
Patientorganisationer/Brukarorganisationer

Nyckelord

Nytta/effekt
Innovativ/forskning
Användbarhet

Konferens

Vitalis

Föreläsare

Profilbild för Johan Månflod

Johan Månflod Föreläsare

SLF- LDR