Huvudbild för Vitalis 2024
Profilbild för Teknisk beskrivning och erfarenheter från projektet ”Informationsförsörjning Kvalitetsregister”.

Teknisk beskrivning och erfarenheter från projektet ”Informationsförsörjning Kvalitetsregister”. Har passerat

Tisdag 14 maj 2024 11:40 - 12:00 A2

Föreläsare: Erik Lundquist, Torbjörn Eles

Spår: Informationsförsörjning Kvalitetsregister

Karolinska Universitetssjukhuset behöver kunna följa upp den vård som utförs för patienter med cancer för att kunna säkerställa en god och säker vård. Samtidigt behöver onödigt administrativt arbete minimeras så att vårdens medarbetare kan fokusera på att ta hand om patienterna.

Inom ramen för denna presentation går vi igenom de tekniska förutsättningarna som vården och kvalitetsregister behövt arbeta fram för att möjliggöra en överföring av vårddata från källsystemen till kvalitetsregister. Dataöverföringen har använt sig av den internationella standarden openEHR som har stöd både för hur data struktureras upp, lagras och överförs.

Med hjälp av uppritade vårdprocesser och en detaljerad informatik i form av openEHRs templates har vården identifierat vilken vårddata från källsystemen som behöver inhämtas och överföras till kvalitetsregistren. Informationen inhämtas baserad på templates för planerad behandling, behandlingsstart, ordination, administration och behandlingsslut. Källsystemen, i detta fall ett läkemedelshanteringssystem och journalen, lagrar inte data i openEHR-format och därför har data från källsystemen mappats och lagrats i en så kallad CDR – Clinical Data Repository – som är den lagringsform för patientdata som används i openEHR.

Från Karolinskas interna CDR kan sedan data enkelt återanvändas för olika syften genom uttag av hela registreringar (så kallade openEHR-compositions) eller genom mer specifika datauttag med hjälp av openEHRs frågepråk Archetype Query Language, AQL. Uttagen kan tillgängliggöras både lokalt för behandling av patient men även regionalt och nationellt, som i de nationella kvalitetsregistren.

Information överförs via compositions från Karolinska till RCCs integrationsplattform GIL. Data lagras i ett åtgärdsregister för läkemedel i Regional Vårddata Cancer (RVC). RVC fungerar som en mellanlagringslösning med hög prestanda, vilket minskar behovet av dubbeldokumentation och dubbellagring av information. Härifrån kan olika datauttag göras för att informationsförsörja olika registerlösningar, såsom diagnosspecifika kvalitetsregister (t.ex. bröst) eller åtgärdsspecifika register (t.ex. Register för Cancerläkemedel (RCL)).

Tekniska utmaningar samt fördelar, aktuell status, referens- och lösningsarkitetkur kommer beskrivas i presentationen.

Språk

Svenska

Ämne

Data och Information

Seminarietyp

Förinspelat + På plats

Föreläsningsformat

Presentation

Föreläsningssyfte

Orientering

Kunskapsnivå

Avancerad

Målgrupp

Verksamhetsutveckling
Tekniker/IT/Utvecklare

Nyckelord

Exempel från verkligheten (goda/dåliga)
Nytta/effekt
Uppföljning/Nulägesbeskrivning

Konferens

Vitalis

Föreläsare

Profilbild för Erik Lundquist

Erik Lundquist Föreläsare

Produktägare
Karolinska Universitetssjukhuset

Profilbild för Torbjörn Eles

Torbjörn Eles Föreläsare

IT-ansvarig INCA
RCC Väst

Arbetar vid Regionalt cancercentrum väst sedan 2013. Nationellt IT-ansvarig för kvalitetsregisterplattformen INCA samt de registerlösningar som finns på den inom cancerområdet.