Huvudbild för Vitalis 2024
Profilbild för Hur kan sekundärdata tillgängliggöras för att öka patientnytta och driva innovation?

Hur kan sekundärdata tillgängliggöras för att öka patientnytta och driva innovation?

Tisdag 14 maj 2024 11:30 - 12:00 F3

Moderator: Anders Tunold-Hanssen
Paneldeltagare: Helena Nilsson, Magnus Åslund, Markus Lingman, Petra Hasselqvist

Spår: Cybersäkerhet och dataskydd

Nu mer än någonsin är tillgång till relevant vårddata avgörande för att säkerställa hög kvalitet, effektiv styrning och banbrytande forskning inom vården. I form av en paneldebatt med insiktsfulla deltagare ges en unik möjlighet att utforska hur Sverige kan ta ledningen och därmed förbättra vården för alla.

Detta är särskilt intressant just nu då Sverige befinner sig i en avgörande tidpunkt för utvecklingen av vårdsektorn. Med ny lagstiftning och nya teknologiska möjligheter står vi inför en oöverträffad chans att omforma vården för framtiden.

 

Vem bör delta? Alla som är involverade i vården och vill vara en del av den innovativa rörelsen mot en mer effektiv och kvalitativt högklassig vård. Detta inkluderar vårdgivare, forskare, beslutsfattare inom hälso- och sjukvård, IT-experter och andra intresserade parter.

 

Under paneldebatten får du insikter om:

  • Betydelsen av tillgängliggörande av all relevant data inom vårdekosystemet från olika nivåer, inklusive hemmet, kommunal omsorg och regional vård.
  • De nya möjligheter som uppstår genom Sveriges nya lagstiftning om utlämnande av personuppgifter till 3e land och överenskommelsen mellan EU och USA.
  • Perspektiv från regioner, vårdgivare och relevanta myndigheter om vägen framåt gällande användningen av vårddata och lagstiftningens påverkan.
  • Strategier för att hantera behoven och tidspressen för att få tillgång till stora vårdinformationsplattformar och datalager, inklusive diskussioner om on-premise, hybrid moln och public cloud-lösningar.
  • Framtidens behov av anpassade beslutsstöd för olika diagnoser och integrering av olika datakällor som labbdata, radiologi, genomik och hemmonitorering.
Språk

Svenska

Ämne

Lagstiftning

Seminarietyp

Livesänd

Föreläsningsformat

Panel

Föreläsningssyfte

Orientering

Kunskapsnivå

Fördjupning

Målgrupp

Chef/Beslutsfattare
Politiker
Verksamhetsutveckling
Vårdpersonal

Nyckelord

Personcentrering
Styrning/Förvaltning
Uppföljning/Nulägesbeskrivning
Juridik

Konferens

Vitalis

Föreläsare

Profilbild för Anders Tunold-Hanssen

Anders Tunold-Hanssen Moderator

PM/CEO
N!P/Nordic Interoperability Project

Anders Tunold-Hanssen är för närvarande ledare för projektet N!P/Nordic Interoperability Project, ett branschinitierat "bottom-up"-initiativ som syftar till att främja gränsöverskridande patient- och hälsoinformationsmobilitet i Norden. Han är också involverad i BedreDelt.no, ett motsvarande nationellt interoperabilitetsinitiativ i Norge.

Med över 20 års erfarenhet som konsult inom marknadsföring och kommunikation, med huvudfokus på Retail och Hälso-IT i Norden, har Anders en bred förståelse för eHälso-området. Anders är en flitigt anlitad föreläsare vid olika konferenser och leder engagerande paneldebatter som moderator.

Profilbild för Helena Nilsson

Helena Nilsson Paneldeltagare

Enhetschef, Enheten för forskningsfinansiering och innovation, EFI
Universitetssjukhuset Örebro

Helena Nilsson är chef inom hälso och sjukvården i Region Örebro län, driver flera projekt för att öka tillgängligheten av hälsodata för precisionsmedicin, innovation och forskning på regional och nationell nivå samt tar fram en regionövergripande AI och datastrategi.

Profilbild för Magnus Åslund

Magnus Åslund Paneldeltagare

Tietoevry

Magnus Åslund, PhD, MBA har 20 års erfarenhet av forskning och innovation inom hälso- och sjukvård bland annat resan från start-up till global affär. I tidigare roller har han ansvarat för Philips strategiska innovationspartnerskap med Europiska universitetssjukhus. Partnerskap som fokuserade på avancerad (klinisk) innovation, med tonvikt på att generera nya koncept i samarbete med läkare, samla klinisk och ekonomisk evidens samt validera nya lösningar för att göra dem redo för överföring till klinisk praxis. I sin nuvarande roll ansvarar han för Tietoevry’s engagemang med Karolinska Universitetssjukhuset som inkluderar innovationsplattformen Lifecare Open Platform. Han har även det globala ansvaret för Tietoevry Care’s affärsområde Operational Suite.

Profilbild för Markus Lingman

Markus Lingman Paneldeltagare

Överläkare, professor, strateg
Region Halland, Hallands sjukhus

Profilbild för Petra Hasselqvist

Petra Hasselqvist Paneldeltagare

Strateg SKR
Sveriges Kommuner och Regioner

Petra Hasselqvist arbetar som strateg inom hälso- och sjukvårdsfrågor på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Petra arbetar främst med frågor som rör digitalisering och hälsodata, samt omvärlds- och intressebevakning, och samordnar även SKRs arbete med EHDS.

Petra sitter med som expert i den statliga utredningen om hälsodataregister (S 2023:02) och har även tidigare suttit som expert i utredningen om sekundäranvändning av hälsodata (S 2022:04).