Huvudbild för Vitalis 2024
Profilbild för Verksamhetsutveckling för Informationsförsörjning kvalitetsregister.

Verksamhetsutveckling för Informationsförsörjning kvalitetsregister. Har passerat

Tisdag 14 maj 2024 10:55 - 11:15 A2

Föreläsare: Frida Wilén, Louise Svanström

Spår: Informationsförsörjning Kvalitetsregister

Karolinska Universitetssjukhuset behöver kunna följa upp den vård som utförs för patienter med cancer för att kunna säkerställa en god och säker vård. Samtidigt behöver onödigt administrativt arbete minimeras så att vårdens medarbetare kan fokusera på att ta hand om patienterna

Presentationen beskriver hur arbetet med att skapa strukturerade indata tillsammans med verksamheten på Karolinska Universitetssjukhuset och kvalitetsregistren har gått till. I projektet har vårt fokus legat på överföring av medicinsk onkologisk behandling av intravenösa och subkutana läkemedel.

För att få insikt i vilken verksamhetsutveckling som behöver bedrivas har en kartläggning av nuläge och målbild av informationsflödet har tagits fram. För att få en bild av vilken information som skapas var har vårdprocessen ritats upp tillsammans med verksamheten. Här är det också beskrivet i vilket IT-system som producerar data. Det finns många intressenter av det data som skapas i vårdprocessen hos Karolinska, både för primär- och sekundäranvändning. Fokus för arbetet i projektet har varit den data som ska överföras till kvalitetsregister inom cancer.

För att kunna samla in den data som behöver överföras har man på Karolinska sett att arbetssättet i verksamheten behöver förändras. Till exempel behöver fritextsvar i större utsträckning hanteras med hjälp av flervalsalternativ. Det måste finnas en samsyn kring vilka alternativ som ska användas vid vilka tillfällen när data både primär- och sekundäranvänds på fler ställen än endast i patientens vårdprocess. För att inte kvalitetssäkring av data ska bli en administrativ belastning behöver datakvalitén vara hög redan vid inmatning av data i källsystemen. Karolinska kan sedan själva följa upp datakvalitén med hjälp av olika utdatarapporter från sitt datavisualiseringsverktyg.  

Målsättningen med projektet har varit att överföra medicinsk onkologisk behandling till kvalitetsregister och omfattningen har varit från beslut om start av behandling till ordination, administration och beslut om avslut av behandling. De läkemedel som omfattas inom ramen för projektet är de läkemedel som föreskrivs i läkemedelshanteringssystemet Cytodos. Hos Karolinska omfattar det i dagsläget intravenösa och subkutana läkemedel. Den data som överförs hämtas främst från Cytodos, men kompletteras med data från journalsystemet.

För att kunna samla in data strukturerat har Karolinska behövt se över vilka sökord som är tillgängliga i journalen. Ansökan om nya sökord är tidskrävande och det har funnits ett beroende av att få den fullständiga datamängden som ska överföras för att kunna genomföra nya ansökningar.

Från RCC vill man erbjuda samma användarupplevelse avseende utdatarapporter som med dagens manuella inrapportering. RCC kommer därför under projektet utvärdera informationshanteringen med hänsyn till följande:

  • En vårddokumentationsanpassad, modulär inrapportering från källsystemen i vården till åtgärdsregister hos RCC innebär att sammanställningen av data till en mer aggregerad form flyttar från vårdens inrapportörer till statistiker och utvecklare hos RCC.
  • En tydlig separering av information som kommer från olika källor i vården, som exempelvis läkemedel och strålbehandling som i dagsläget inrapporteras tillsammans under onkologisk behandling.
  • Data kan inte bara sammanställas inom en åtgärd utan också mellan flera åtgärdsregister vilket ger möjlighet till en bredare uppföljning av olika åtgärder.
  • En generisk diagnosöverskridande datamängd inom cancerområdet, för medicinsk onkologisk behandling, behöver tas fram.
Språk

Svenska

Ämne

Klinisk informatik och semantik

Seminarietyp

Förinspelat + På plats

Föreläsningsformat

Presentation

Föreläsningssyfte

Orientering

Kunskapsnivå

Fördjupning

Målgrupp

Chef/Beslutsfattare
Politiker
Verksamhetsutveckling
Tekniker/IT/Utvecklare
Omsorgspersonal
Vårdpersonal

Nyckelord

Exempel från verkligheten (goda/dåliga)
Nytta/effekt
Uppföljning/Nulägesbeskrivning

Konferens

Vitalis

Föreläsare

Profilbild för Frida Wilén

Frida Wilén Föreläsare

Verksamhetsutvecklare
Karolinska Universitetssjukhuset

Profilbild för Louise Svanström

Louise Svanström Föreläsare

Kvalitetsamordnare
Karolinska Universitetsjukhuset

Arbetar som kvalitetssamordnare och verksamhetsutvecklare på Tema Cancer, Karolinska CCC