Sluta snacka och börja dra nytta av allt som redan finns! Har passerat
Torsdag 16 maj 2024 13:00 - 14:30 F-Expo
Föreläsare: Anders Ekholm, Folke Rydén, Lena Lundh, Magnus Lord, Sofi Elfving
Svensk sjukvård utmärker sig för sina långa köer och håller en låg digitaliserings- och förbättringstakt jämfört med andra branscher och andra länders sjukvård.
Vi har spetskompetens och unika förmågor men vår låga förmåga i att satsa på kvalietsförbättringar för hela patientes väg är utgör idag en patientsäkerhet. Det finns goda exempel i omvärlden som skulle kunna användas i helt annan omfattning men vi når inte fram!
Vi måste stödja vården genom att dra nytta av all erfarenhet, lessons learned, verktyg och arbetssätt som är kvalitetssäkrade genom piloter och implementeringar. Vi ska dessutom förbättra dessa för att matcha mot behov i svensk sjukvård idag för imorgon.
Vad finns för lösningar idag i världen som vi kan dra nytta av utan att uppfinna hjulet igen. Svensk sjukvård är unik men våra patienters behov är mer likt än olikt andra människor.
Du kan se panelsamtalet här:
Ämne
Framtidens omsorg och vård
Seminarietyp
Livesänd
Föreläsningsformat
Panel
Föreläsningssyfte
Inspiration
Kunskapsnivå
Avancerad
Målgrupp
Chef/Beslutsfattare
Politiker
Verksamhetsutveckling
Upphandlare/inköp/ekonomi/HR
Tekniker/IT/Utvecklare
Forskare (även studerande)
Omsorgspersonal
Vårdpersonal
Patientorganisationer/Brukarorganisationer
Nyckelord
Exempel från verkligheten (goda/dåliga)
Nytta/effekt
Välfärdsutveckling
Personcentrering
Styrning/Förvaltning
Uppföljning/Nulägesbeskrivning
Juridik
Patientsäkerhet
Informationssäkerhet
Användbarhet
Etik
Konferens
Vitalis
Föreläsare
Anders Ekholm Föreläsare
Senior rådgivare
Institutet för Framtidsstudier, Ekholm Caesar AB
Anders Ekholm är nationalekonom och blev 2013 vVD, men numera senior rådgivare på Institutet för framtidsstudier och har en bred erfarenhet från Regeringskansliet där han arbetat med kvantitativ nationalekonomi och har bla varit analyschef på Socialdepartementet men även arbetat på Finans-, Arbetsmarknads- och Utbildningsdepartementen. Han har bland annat arbetat med utveckling av och analyser med mikrosimuleringsmodeller, bland annat med demografi, hälsa, arbetsmarknad, utbildning, skatter och transfereringar. Anders har även varit Analysdirektör på Inspektionen för vård och omsorg.
Anders har även arbetat som IT-projektledare, tex för att utveckla det system som staten budgeterar, distribuerar och följer upp statsbudgeten. Anders har suttit i olika styrelser för vård och omsorg, AI-start-ups, samt varit ordförande i Storstockholms diabetesförening och är vice Ordförande i Diabetes Sverige. Han är även en ofta anlitad rådgivare i förbättringsarbete och talare för inspiration och nya lösningar inom olika samhällssektorer. Anders har även publicerat en rad rapporter, kapitel och artiklar om digitalisering och styrning av offentliga verksamheter. Han har suttit som expert i tio offentliga utredningar (SoU).
Folke Rydén Föreläsare
Jornalist
FRP AB
Folke Rydén är en välkänd journalist och filmare som bland
annat var SVT:s korrespondent i USA under många år. Folke föreläser om globaliseringens effekter, hållbar utveckling, informationssamhället, vetenskap och forskning. Hans föreläsning "Trump - världen och vi" är högaktuell och mycket efterfrågad.
Lena Lundh Föreläsare
Magnus Lord Föreläsare
Chefläkare verksamhetsutveckling
Region Värmland
Magnus Lord är en ledande expert inom tillämpad verksamhetsutveckling i sjukvården. Magnus är leg läkare, civilekonom och civilingenjör och har studerat och arbetat med modernt chefskap sedan 1980-talet. Han är författare till boken ”Befria sjukvården” och arbetar idag som chefläkare med ansvar för verksamhetsutveckling i Region Värmland.
Sofi Elfving Föreläsare
VD
Substorm AB
Sofi är vd och grundare för AI-specialistbolaget Substorm. Sofi började arbeta med tillämpad AI under tidigt 2000-tal och har sedan dess både doktorerat, drivit digitaliserings och automationsfrågor såväl som att starta och drivit bolag. Sofi arbetar aktivt med att driva förändringsledningsfrågor kopplat till AI och behovet av att sätta rätt förväntningar på tekniken men också skapa trygghet hos medarbetarna som ska dra nytta av AI-tillämpningar.