Digifysisk kaskadscreening för Lipoprotein(a) hos släktingar till indexpatienter med diagnostiserad hjärtsjukdom. Har passerat
Onsdag 15 maj 2024 10:30 - 11:00 A7
Talare: Karin Littmann
Moderator: Oskar Käck
Paneldeltagare: Joakim Söderberg, Kamilla Juhlin
Spår: Precisionshälsa
Nivån av Lipoprotein(a) i blodet är till största delen genetiskt bestämd. Det betyder att en person bibehåller ungefär samma nivåer av Lipoprotein(a) över hela livstiden, och att kost och livsstil endast har en liten påverkan på nivåerna. De flesta personer har en låg nivå av Lipoprotein(a) i blodet, ca 20 nmol/L, medan ca 3-5% av befolkningen har en nivå på ca 250 nmol/L. Den nivån motsvarar en dubblerad risk för att utveckla hjärtkärlsjukdom någon gång i livet.
Personer med kraftigt förhöjda Lipoprotein(a) nivåer i blodet bör utvärderas även för traditionella riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom dvs rökning, diabetes, högt blodtryck och högt kolesterol. Det finns också möjlighet att behandla personer med förhöjda nivåer av Lipoprotein(a) med traditionella kolesterolsänkande mediciner i förebyggande syfte. I framtiden kommer det eventuellt finnas riktade medicinska behandlingar för att sänka Lipoprotein(a) nivåerna i blodet. Idag ingår inte en allmän screening av Lipoprotein(a) i svensk sjukvård. I syfte att ta reda på om screening av Lipoprotein(a) är till nytta för patienter och kostnadseffektivt för sjukvården så genomförs ett nationellt vårdutvecklingsprojekt under 2023-24 där en digifysisk vårdkedja utvärderas. Patienter med åderförkalkning i hjärtats kranskärl kommer tillfrågas att vara med i projektet som indexpatienter i samband med ett ordinarie besök inom hjärtsjukvården. Som hjärtpatient bjuder man sedan in sina släktingar till digifysisk screening av Lipoprotein(a) med hjälp av en ny mjukvara som integrerats i vårdens IT-system.
Vårdutvecklingsprojektets syfte är att mäta och utvärdera nivåerna av Lipoprotein(a) i blodet hos släktingar till patienter med hjärtkärlsjukdom. Denna screening sker i flera steg och påbörjas i samband med att en hjärtpatient är på ett ordinarie besök i sjukvården.
Medverkan som patient med hjärtsjukdom tar cirka 15 minuter efter att patienten tackat ja till deltagande och blivit registrerad i vårdprojektet av en sjuksköterska. Deltagande sker via webbplatsen Lipoa.se där kommunikation sker efter inloggning med BankID eller Freja-eID. Indexpatientens uppgift är att bjuda in två av sina släktingar för att mäta sina nivåer av Lipoprotein(a) och därefter är indexpatientens medverkan i vårdutvecklingsprojektet över.
Som inbjuden och deltagande släkting till en patient med hjärtsjukdom skickas ett SMS eller e-post via webbplatsen Lipoa.se. Deltagande släkting ska då svara på några frågor och sedan lämna ett blodprov för att mäta dina blodfetter dvs triglycerider, kolesterol och Lipoprotein(a). Resultatet på proverna kan patienten se via webbplatsen Lipoa.se. Om patientens värden skulle vara kraftigt förhöjda kommer patienten bli uppringd på telefon och få personlig information av en läkare. Därefter är släktingens medverkan i vårdutvecklingsprojektet över.
Projektet genomförs av vården med stöd av IT-företaget BCB Medical och läkemedelsföretaget Novartis. Inom projektet råder medicinsk sekretess, dvs endast vårdpersonal som har kontakt med dig som patient eller släkting har tillgång till personrelaterade uppgifter. Dina personuppgifter hanteras och sparas i enlighet med GDPR-lagstiftningen. Projektet kommer leda till att en rapport där resultat och betydelsen av den digifysiska screeningen utvärderats. Den vetenskapliga utvärderingen av projektet kommer att publiceras i internationell medicinsk tidskrift (Etikprövningstillstånd Dnr 2023-03200-01
Ämne
Precisionshälsa och precisionsmedicin
Seminarietyp
Förinspelat + På plats
Föreläsningsformat
Presentation
Föreläsningssyfte
Inspiration
Kunskapsnivå
Introduktion
Målgrupp
Verksamhetsutveckling
Tekniker/IT/Utvecklare
Vårdpersonal
Patientorganisationer/Brukarorganisationer
Nyckelord
Exempel från verkligheten (goda/dåliga)
Nytta/effekt
Innovativ/forskning
Test/validering
Konferens
Vitalis
Föreläsare
Karin Littmann Talare
Specialistläkare Klinisk Kemi
ME Endokrinologi Karolinska Universitetsjukhuset
Joakim Söderberg Paneldeltagare
Affärsutvecklingschef
BCB-Medical
Kamilla Juhlin Paneldeltagare
Specialistsjuksköterska
Skånes Universitetssjukhus - Malmö
Sjuksköterska Lipidmottagningen, Skånes Universitetssjukhus Malmö