Huvudbild för Vitalis 2024
Profilbild för Appen RättVisat – en digital version av dig själv. Fem år efter Vitalisstipendiet.

Appen RättVisat – en digital version av dig själv. Fem år efter Vitalisstipendiet. Har passerat

Tisdag 14 maj 2024 10:30 - 11:00 A4

Föreläsare: Johanna Björnhage, Thomas Schneider

Spår: Välfärdsteknik

Bräcke diakoni tilldelades 2018 Vitalisstipendiet för appen RättVisat.

Motiveringen löd: ”Vinnaren av Vitalis stipendium 2018 har givit röst åt människor med svårigheter i sin kommunikation och bidrar därmed även till lösningen av ett av vårdens stora problem. Appen RättVisat – mitt digitala kommunikationspass – hjälper en utsatt grupp att bli bärare av sin egen information och på ett enklare och tydligare sätt kommunicera med olika instanser och människor. Resultatet blir självständiga och delaktiga individer och en mer personcentrerad och jämlik vård. Innovationen är skalbar med stor potential inom många användningsområden och sätter fokus på den mänskliga rättigheten att få göra sin röst hörd!”

Det har nu gått fem år och frågan är ”hur gick det sedan?”

Bräcke diakoni är en idéburen välfärdsaktör som utvecklar nya arbetssätt och metoder tillsammans med de vi finns till för. RättVisat som digitalt kommunikationspass ger en av våra målgrupper en röst och gör att en kan dela med sig till andra även om talet inte finns. När kommunikationen fungerar finns dock allt det andra kvar som en person med stödbehov också behöver berätta om: Rutiner, hjälpmedel, tekniker för att få saker utförda på ett sätt som gör en delaktig och trygg. Frågorna flyttade fokus från Vad till Hur ska vi göra. Någon ur målgruppen sa ”jag vill digitalisera min pärm”, så det var vad vi gjorde. Vi skapade ett hur för genomförandeplanen en digital pärm om hur allt ska  genomföras på bästa, tryggaste och mest delaktiga sätt för personen med stödbehovet.

RättVisat har idag spridits till 100-tals användare. De nya funktionerna utvecklades i en ny plattform där RättVisat kunde flytta in. På seminariet kommer vi presentera nya RättVisat. Där en liksom förut kan samla, sortera och kommunicera kring olika stödbehov. Det går att dela med sig av sig själv i digital form till andra. Och det framgår vad som är viktigast för en själv. Information kan delas med andra som närstående, vänner eller stödpersoner. Det är huvudpersonen själv som äger all information och avgör vem som får se vad.

RättVisat är till för alla människor men skapad för dem som har svårt att göra sin röst hörd. RättVisat är skalbar för många men framtagen för personer med olika funktionsvariationer. RättVisat är en webbapp, gratis att använda. Den följer med en genom livet och är en digital version av en själv.

Läs mer om RättVisat på Bräcke Innovation (brackediakoni.se)

Språk

Svenska

Ämne

Innovation

Seminarietyp

Förinspelat + På plats

Föreläsningsformat

Presentation

Föreläsningssyfte

Inspiration

Kunskapsnivå

Fördjupning

Målgrupp

Chef/Beslutsfattare
Verksamhetsutveckling
Omsorgspersonal
Patientorganisationer/Brukarorganisationer

Nyckelord

Exempel från verkligheten (goda/dåliga)
Utbildning (utbildningsbevis)
Välfärdsutveckling
Personcentrering
Innovativ/forskning
Appar
Information/myndighet

Konferens

Vitalis

Föreläsare

Profilbild för Johanna Björnhage

Johanna Björnhage Föreläsare

Rektor
Bräcke diakoni

Arbetar som rektor/verksamhetschef för Bräcke förskola

Profilbild för Thomas Schneider

Thomas Schneider Föreläsare

Utvecklingschef
Bräcke diakoni

Thomas Schneider har lång erfarenhet av att leda kvalitets- och utvecklingsfrågor inom idéburen vård och omsorg. Han har varit expert i flera nationella utvecklingsinitiativ inom kvalitet, ehälsa och innovationer och han är adjungerad lektor i kvalitetsförbättring och ledarskap på Jönköping University där han forskar om förbättringsarbete, samskapande och innovationer.