Header image for Vitalis 2024
Profile image for AI driven vård för substansberoende

AI driven vård för substansberoende Passed

Wednesday May 15, 2024 10:30 - 10:45 A5

Lecturer: Johan Månflod

Track: Av kliniker för klinker

Substansbruk är en allvarlig psykisk sjukdom med stora sociala konsekvenser och hälsoproblem. I Sverige finns ungefär 30 000 människor med drogproblem som påverkar familjer, företag och samhället i stort. Det uppstår inte bara vårdrelaterade kostnader. Brottslighet finansierar ofta den enskilde missbrukarens droginköp och distributionskedjan av illegala droger belastar samhället med stora kostnader och onödigt våld. Vården räcker inte till för att möta dessa utsatta patienters behov och få stödfunktioner finns. Vi utvecklar en AI-baserad applikation för mobiltelefon som kan avlasta beroendevården.


 

I Leiden, Nederländerna, gjordes den kliniska prövningen KCClin01, där friska frivilliga fick 

inta kontrollerade doser av de fyra vanligaste drogfamiljerna. Studien genomfördes på en intensivvårdsenhet och de fick genomföra ögonmätningar i en kontrollerad belysning.

I denna studie kunde samtliga droger detekteras med ögonmätningar i applikationen.

Även tidsspannet för detektion kunde fastställas.

 

I Uppsala, på sprutbytesverksamheten, gjordes den kliniska prövningen KCClin02, där frekventa sprutbytare fick testa applikationen för att se om det var möjligt i den patientgruppen. 

Det fanns ett stort intresse bland patienterna på sprutbytet och det var inga problem att rekrytera deltagare. Deltagarna rapporterade drogintag senaste dygnet, vilket oftast var droger från 2-3 olika grupper. Några var kraftigt påverkade av Heroin och somnade nästan medan andra var påverkade av amfetamin de tagit minuterna innan. Till vår förvåning gick det lätt att genomföra mätningarna i en kontrollerad ljusmiljö. Drogpåverkan var i de flesta fall inget hinder, inte ens i denna grupp av patienter med hemlöshet och svår psykiatrisk samsjuklighet. Vissa problem med ansiktsigenkänning noterades (riklig skäggväxt, nackspärr) och kunde bidra till vidare utveckling av programvaran för att detektera ansikten.  

 

I denna grupp kunde många droger detekteras med god överensstämmelse både med egenrapporterat intag och med en etablerad metod för utandningsprover. Detta påvisar en möjlig framtida mätning av droger i mobilen. Detta kopplas till en applikation för kognitivt stöd och uppmuntran samt möjligheter ansluta till behandlingsplattform. 

 

I denna tidiga produktutvecklingsfas har AI stor betydelse för vidareutveckling av både mätalgoritmer och utveckling av användarinterface. Vi har fått med oss viktiga lärdomar inför framtida version och vet nu att droger kan detekteras med ögonmätning i mobilen, samt att detta fungerar även i den svåraste gruppen med substansberoende med multipelt drogintag och stark drogpåverkan. 

 

Lärdomarna från bägge studierna möjliggör en ny form av mätning och behandlingsstöd vilket kan bli en förlängning av vårdens resurser. Digital vård för de socialt hårdast drabbade, beroendevård på armlängds avstånd tillgänglig 24/7, i patientens mobil. Detta ligger i tiden och är bara i början av sin utveckling. 

 

Language

Swedish

Topic

Mental health

Seminar type

Live broadcast

Lecture type

Presentation

Objective of lecture

Tools for implementation

Level of knowledge

Introductory

Target audience

Management/decision makers
Organizational development
Researchers
Care professionals
Healthcare professionals
Patient/user organizations

Keyword

Actual examples (good/bad)
Benefits/effects
Patient centration
Innovation/research
Apps
Usability

Conference

Vitalis

Lecturers

Profile image for Johan Månflod

Johan Månflod Lecturer

SLF- LDR