Huvudbild för Vitalis 2024
Profilbild för Ny digital lösning vid prostatacancerutredning – mer precis diagnostik, färre vårdskador och bättre behandling

Ny digital lösning vid prostatacancerutredning – mer precis diagnostik, färre vårdskador och bättre behandling Har passerat

Onsdag 15 maj 2024 09:00 - 09:30 A7

Föreläsare: Erik Thimansson, Johan Ivarsson, Johan Styrke

Spår: Precisionshälsa

En arbetsgrupp från Nationella prostatacancerregistret (INCA) och Regionalt Cancercentrum (RCC) har tillsammans med IT-leverantören Sectra utvecklat en ny digital lösning som kan komma att bli nationell standard för utredningar vid misstanke om prostatacancer. Med hjälp av integrerad diagnostik, strukturerade svarsmallar och automatiserade återkopplingsloopar ger lösningen en bättre översikt över patientens utredning och utfall och kan användas som ett beslutsstöd vid val av behandling. Metoden bygger på att all dokumentation vid magnetkameraundersökning (MR), vävnadsprovtagning och patologisvar görs strukturerat och digitalt. Den digitala strukturen gör att informationen automatiskt kan överföras direkt till patientens journal och vid konstaterad prostatacancer direkt till INCA. Det gör att man kan följa patienterna över tid på ett bättre sätt. På sikt gör det att vårdprogram kan ändras och utvecklas, och den data som registreras digitalt kan dessutom användas i forskning så att det i framtiden blir ännu bättre för patienterna.

Fördelarna med detta arbetssätt inkluderar:

Kvalitetssäkring och effektivisering: Svarsmallarna innehåller tvingande fält, vilket säkerställer att inget viktigt missas. Automatiserade beräkningar hjälper till att spara mycket tid och minska risken för fel.

Standardisering: Alla radiologer följer samma struktur vid utlåtande, vilket underlättar svarsskrivningen för radiologerna och tolkningen av svaren för urologerna.

Minskad administration: Svaren skickas automatiskt över direkt till det nationella kvalitetsregistret, inget manuellt arbete krävs.

Automatisk återkoppling: Genom att synliggöra svaren från urolog och patolog samt resultat från biopsier får radiologen möjlighet att kvalitetssäkra sin bedömning och dra lärdomar, men också att bättre förbereda inför de multidisciplinära ronderna.

Bättre behandling: Med en bättre översikt över patientens utredning och utfall får patienten i högre grad rätt typ av behandling.


Region Skåne var först ut i landet med att införa lösningen hösten 2023. I denna föreläsning delar vi med oss av erfarenheter och lärdomar från utveckling och införande, men också vilka konkreta effekter och resultat vi sett under det första halvåret. Vi avslutar med en längre frågestund där du får chans att ställa dina frågor.


Språk

Svenska

Ämne

Kliniska stöd och vårdmodeller

Seminarietyp

Förinspelat + På plats

Föreläsningsformat

Presentation

Föreläsningssyfte

Verktyg för implementering

Kunskapsnivå

Introduktion

Målgrupp

Chef/Beslutsfattare
Verksamhetsutveckling
Tekniker/IT/Utvecklare
Forskare (även studerande)
Vårdpersonal
Patientorganisationer/Brukarorganisationer

Nyckelord

Exempel från verkligheten (goda/dåliga)
Nytta/effekt
Innovativ/forskning
Test/validering
Patientsäkerhet

Konferens

Vitalis

Föreläsare

Profilbild för Erik Thimansson

Erik Thimansson Föreläsare

ÖL, PhD
Region Skåne

Radiolog

Profilbild för Johan Ivarsson

Johan Ivarsson Föreläsare

Produktägare RCC Väst
RCC Väst

Arbetat på Regionalt cancercentrum sedan 2015, med utveckling av IT-lösningar för cancervården. Arbetsområdena omfattar barncancer, standardiserade vårdförlopp, PROM/PREM, kliniska studier och strukturerad prostatadiagnostik.

Profilbild för Johan Styrke

Johan Styrke Föreläsare

Urolog, Docent
NPCR

Johan Styrke är överläkare i urologi vid Sundsvalls sjukhus samt docent och adjungerad lektor i urologi vid Umeå universitet. Han är vice ordförande i Nationella prostatacancerregistret, ordförande i prostatacancerregistrets arbetsgrupp för forskning och företagssamverkan och projektledare för prostatacancertestning i norra sjukvårdsregionen. Forskningsfältet spänner över fler områden som prostatacancer, urinblåsecancer och urologiska infektioner.