DelMedDeg - En lösning för att använda patientrapporterade data till förbättring av behandling Har passerat
Torsdag 16 maj 2024 08:30 - 09:00 A6
Föreläsare: Anton Åhren
Spår: Digital hälsa
Psykiatrin suktar efter data som berättar hur patienten faktiskt upplever den hjälp de får. Idag mäts och styrs verksamheterna främst genom indikatorer som säger något om t ex kapacitet, men som inte lägger något större fokus på den hjälp som faktiskt erbjuds eller vilken kvalitet patientens behandling håller. Samtidigt finns ett stort fokus, inom psykiatrin, på att involvera patienterna i sin egen behandling.
”Patientens hälsovård” har efter hand blivit en kliché som förekommer i många styrdokument. Trots att alla är överens om att detta är viktigt är det inte lätt att åstadkomma på ett bra sätt för den enskilda kliniken.
Genom projektet ”DelMedDeg” får patienten en starkare position i behandlingen och utvecklingen av dess utformning. Samtidigt får behandlare tillgång till ett bättre grundlag för att fatta kliniska beslut och samarbeta med patienten kring hur behandlingen på bästa sätt kan anpassas den specifika situationen.
Ett konkret verktyg för att lyckas med ovanstående är implementeringen av ett ”kärnbatteri” inom vuxenpsykiatrisk öppenvård. En standardiserad uppsättning frågor/kliniska verktyg distribueras till patienten och berör hur patienten mår, hur den fungerar i vardagen och vad som är viktigt i kommande behandling. Patienten besvarar dessa frågor inför den första behandlingen, vid specifika mätpunkter under behandlingen och när behandlingen avslutas. Allt genomförs digitalt och automatiserat, vilket avlastar kliniker och ger en hög svarsfrekvens.
Denna typ av självrapportering ger den enskilde behandlaren en bra grund att stå på för att diskutera med patienten vad som är viktigt för honom/henne i den specifika behandlingen.
Verktyget ovan har tagits fram genom ett regional samarbete i Helse Sør-Øst, baserat på arbete som gjorts i Lovisenberg DPS. Samarbetet kommer leda till att de samverkande vårdorganisationerna och sjukhusen i regionen använder samma verktyg för att säkerställa patientinvolvering och uppföljning av progress i öppenvården. Huvudmålet är att det ska skapa värde för den enskilde behandlaren, men det finns också en stor potential i att använda dessa data i kvalitetsförbättring.
Ämne
Kliniska stöd och vårdmodeller
Seminarietyp
Förinspelat + På plats
Föreläsningsformat
Presentation
Föreläsningssyfte
Verktyg för implementering
Kunskapsnivå
Fördjupning
Målgrupp
Chef/Beslutsfattare
Verksamhetsutveckling
Omsorgspersonal
Vårdpersonal
Nyckelord
Exempel från verkligheten (goda/dåliga)
Nytta/effekt
Välfärdsutveckling
Personcentrering
Konferens
Vitalis
Föreläsare
Anton Åhren Föreläsare
Assisterende divisjonsdirektør
Sykehuset Innlandet HF
Anton är specialist inom psykiatri, med en rad ytterligare vidareutbildningar inom psykoterapi och en master inom management från BI. Han är bland annat vägledare i kognitiv beteendeterapi och har arbetat med optimering av patientflöden. Han har haft flera olika ledande positioner vid Sykehuset Innlandet, innan han 2019 tillträdde som assisterande divisionsdirektör. Han sitter i ledningsgruppen för Sykehuset Innlandet och har ett budgetansvar om cirka 2 miljarder kronor.